Newsfeed-ul de Facebook ti-e plin de ele, dimineata. Mai ai si prieteni amatori care ti le fac cadou intr-un mesaj. Poate ai rude peste granite, care-si incheie mail-urile cu ele. N-ai cum sa scapi de citate. Ca sunt internationale, ca sunt romanesti, isi fac loc cu dibacie in vietile noastre. Unele sunt ridicole, altele sunt amuzante, altele sunt destepte, iar altele sunt pur si simplu "What is this, I don't even". Atat de versatile ca sunt foarte dificil de clasificat.
Mai intai citatele se impart in doua grupuri: citatele-status si citatele cu poza. Citatele-status sunt aproape inevitabile, au, asa, un iz optimistico-inspirational si nu prea vorbesc de emotii negative (exceptie fiind cazul in care concluzia e una pozitiva). Dar asta e valabil doar daca, atentie, persoana care le posteaza nu e cersetor de like-uri. Situatie in care statusul e musai negativist, aproape depresiv, si nu mai functioneaza ca citat, ci ca strigat disperat dupa atentie.
Un mod de a categorisi citatele-poza e in functie de fundalurile pe care le aglomereaza cu intelepciune. Dintre clasice sunt marea, apusul, rasaritul, fata care rade, fata care plange, trandafirul si, de ce nu, o scena din Twilight.
Sursa: Citatemaxime.ro
Un alt criteriu pentru a sorta citatele (cu sau fara poza) e in functie de autorii lor. Kurt Vonnegut si Albert Einstein par sa fie printre preferati, dar depinde si de public. In ceea ce priveste autorii romani de citate, la moda ar fi Dan Puric, Marcel Iures, Horatiu Malaiele sau Oana Pellea. O curiozitate interesanta in materie de autori citati (o gasiti pe Citatepedia.ro) e Geo Olteanu, descoperit la categoria "Top cei mai comici/amuzanti autori, cand este cazul," asezata pe site intre categoriile "Top cei mai comici/amuzanti autori, in general" si "Top cei mai tristi/seriosi autori, in general".
Apoi mai sunt citatele pe care daca le-ai lua in serios ar fi ca si cum ai ignora elefantul roz din camera. Si de obicei sunt operele unor oameni care iau peste picior citatele in sensul lor clasic. Aici nu pot sa nu mentionez Becali's Words of wisdom. Cuvant cu cuvant din Razboinicul Luminii.
Ar mai fi citatele facute de Sergiu Floroaia in onoarea fanilor sai sinceri.
Andrei Retegan (graphic designer) e si el autorul unor citate neserioase, dar cu prestanta:
Si nu in ultimul rand: citatele Romani Aproape Celebri. Create de publicitarii de la Propaganda dupa o idee de Dragos Ioja, sunt replici nu tocmai inspirationale spuse de oameni cunoscuti, dar depinde de ce industrie vorbim. Pagina de Facebook a fost suspendata, dar noi am obtinut vizualurile (multumim, Mihai Calota). Si-ar fi pacat sa le share-uim doar intre noi.