Cum aduci la viata obiectele neinsufletite prin video mapping

Cum aduci la viata obiectele neinsufletite prin video mapping

Dorel Naste a fondat Mindscape Studio in 2006, dupa mai multe lucrari independente create dupa absolvirea Universitatii de Arte din Bucuresti. In mai bine de sase ani a adunat 16 proiecte, pentru care a facut motion graphics, postproductie video, video mapping, event visual design, VJ-ing si instalatii interactive. Dar Dorel nu lucreaza singur, ci colaboreaza – in functie de proiecte – cu o echipa formata din Vali Chincisan (animatie si motion graphics), Victor Popescu a.k.a. Brazda lui Novac (muzica si sound design), Cristian Iordache (interactive design) si Tibi Vieru (motion graphics).

Unul dintre proiectele facute in cadrul Mindscape Studio a presupus transformarea unui PPT dintr-o prezentare in care audienta nu este implicata intr-o aplicatie interactiva care putea fi controlata din iPad. Si nu este singurul proiect prin care obiectele sunt "aduse la viata", dar mai multe povesteste Dorel in interviul de mai jos.

In viata de zi cu zi 

Dorel Naste, multimedia designer si owner Mindscape Studio. Am absolvit Universitatea de Arte din Bucuresti si am participat cu proiecte de arta si instalatie video la cateva festivaluri nationale si internationale de new media.

Mindscape Studio este un studio multimedia, specializat in animatie 2D si 3D, motion graphics, events visual design, video mapping, VJ-ing si instalatii interactive.

Cand nu lucrezi

Avand in vedere ca timpul liber este destul de limitat, incerc sa fiu productiv. Experimentez noi forme de exprimare si tehnologii, ma documentez atat online, cat si participand la workshop-uri, cum a fost ultimul din cadrul festivalului de cultura digitala Resonate din Serbia. Totodata, imi comand de pe anumite site-uri reviste si albume de visual arts, cat si din domenii conexe.

Site-urile pe care le urmaresc in mod constant sunt: Creative Applications Network, Create Digital Motion, the creators project.

Visual artists / studiouri: United Visual Artists, FIELD, 1024 architecture, Memo Akten.

The Big Idea

In 2004 am inceput un proiect personal de live visuals / VJ-ing pentru anumite party-uri si evenimente muzicale, numit TVCrash, pe care ulterior am vrut sa-l dezvolt la o scara mai larga, incepand colaborari cu diferite branduri, agentii de publicitate, organizatori de evenimente si astfel in 2006 a luat nastere Mindscape Studio.

Echipa

Mindscape Studio nu este un proiect, ci un studio cu un singur angajat, platitor de taxe si impozite :), dar care colaboreaza intens cu diversi artisti vizuali, motion designeri, programatori si muzicieni. Dintre acestia i-as enumera pe: Vali Chincisan (animatie si motion graphics), Victor Popescu a.k.a. Brazda lui Novac (muzica si sound design), Cristian Iordache (interactive design) si Tibi Vieru (motion graphics).

Ce-ti propui?

Mi-am dorit sa dezvolt o afacere pe cont propriu, dupa experientele anterioare in alte agentii si studiouri de productie video. Am incercat sa lucrez mai putin pe proiecte impuse si sa propun clientilor diverse forme si modalitati de exprimare vizuala contemporana. De exemplu pentru un client care avea nevoie de o solutie integrata de prezentare a unor PPT-uri, imagini si filme am propus o aplicatie interactiva care sa fie controlata prin intermediul unui iPad. Ulterior am dezvoltat/integrat un joc si o modalitate prin care i se facea o poza utilizatorului, care era printata imediat, avand totodata si un design personalizat.

Promo

Website, Facebook, dar cred ca cea mai elocventa forma de promovare este referinta directa a clientului.

Evolutia studioului

Evolutia s-a produs intr-un mod firesc, incepand cu o pasiune pentru motion graphics, care s-a dezvoltat si completat cu tehnici multimedia cum ar fi: video mapping, aplicatii interactive, Kinect tracking, sound reactive LEDs etc.

Monetizarea studioului

Sustinerea financiara a studioului este realizata din proiecte comerciale. O parte din banii obtinuti sunt investiti in dezvoltarea unor prototipuri si solutii tehnice pentru viitoarele proiecte. Chiar in acest moment testam o solutie de prezentare interactiva realizata cu ajutorul unui motion controller.

Principala sursa de venit o reprezinta proiectele clientilor cu care lucrez in mod constant, dar si din anumite proiecte sporadice ale unor organizatori de evenimente sifestivaluri.

Mindscape Studio in viitor

In viitor preconizez extinderea “echipei” cu inca 2-3 persoane, care sa impartaseasca aceeasi pasiune si sa putem dezvolta proiecte multimedia mai indraznete. Datorita noilor tehnologii si a expansiunii rapide a acestora in toate domeniile, am convingerea ca in viitorul apropiat clientii vor avea o deschidere din ce in ce mai mare spre astfel de solutii multimedia.

Proiectele preferate
UNKNOWN identity sharing, impreuna cu Codin Oraseanu, cu care am realizat cateva proiecte audio-vizuale, dintre care as enumera video mapping-ul de pe Biserica Anglicana (Street Delivery 2010) si concertul de la Ateneul Roman unde i-am avut ca invitati pe Alexandru Tomescu si Razvan Suma.

TVCrash, proiectul personal mentionat anterior.

Underconstruct, platforma vizuala. Am realizat impreuna cu Vali Chincisan catalogul online si pe suport CD, Offset 2004, cu cele mai interesante proiecte artistice new media romanesti din respectivul an.

Doua proiecte comerciale:

Desperados Wild Paint Shooting. Este un proiect de videomapping interactiv realizat pentru brand-ul de bere Desperados pe fatada terasei Fabrica in cadrul Festivalului ADfel 2012. Participantii la joc si-au descarcat de pe Google Play sau App Store aplicatia creata special si au putut intra in joc fie ca Guest, fie folosind contul de Facebook. Odata logati, utilizatorii de smartphone aveau la dispozitie un panou de control cu care puteau manevra o sticla de bere de pe fatada terasei Fabrica. Sticla a fost folosita fie pentru impuscarea bilelelor de metal care improscau cu vopsea rosie, galbena sau verde, fie pentru eliminarea celorlalti participanti din joc.

 

Sobranie – The Art Collection. Video mapping pentru lansarea a trei obiecte realizate de designeri diferiti. Ideea de plecare pentru acest vizual a fost prezentarea intr-o forma metaforica a elementelor naturale din care au fost create aceste obiecte, a structurii si modului lor de formare, cat si o privire la nivel microscopic a dinamicii lor interne.

Tehnic a fost o adevarata provocare. In primul rand suprafata de mapat a fost un plafon de 20 pe 9 metri, iar pentru videoproiectie sau folosit 8 proiectoare si 2 media servere care procesau concomitent. In al doilea rand, contentul video a trebuit realizat si randat la o rezolutie de aproape 4K (rezolutie de digital cinema), ceea ce a fost destul de complicat, mai ales ca lucram pe un proiect cu deadline fix si destul de strans.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Campanii

Sectiune



Branded


Related