De pe ie pe internet: Ioana Corduneanu (Semne Cusute) culege motive romanesti si le salveaza in format digital

De pe ie pe internet: Ioana Corduneanu (Semne Cusute) culege motive romanesti si le salveaza in format digital

Din carti gasite prin anticariate si biblioteci, din muzee si direct de pe ii, Ioana Corduneanu a strans rabdatoare o arhiva de Semne Cusute pe care continua sa o creasca pe internet. A invatat sa deseneze si sa coasa de la bunica ei, iar acum ea da din traditie mai departe, celor care vor sa admire sau sa valorifice in creatii contemporane motivele traditionale romanesti. Mai mult, Ioana tine cursuri pentru copii, in care ii invata cum sa deseneze motive romanesti, uitate la oras.

Povestea din spatele Semnelor Cusute
Povestea mea e simpla: bunica mea din Bucovina m-a invatat sa desenez si sa cos. Am studiat arhitectura, apoi m-am specializat in retail-design; insa mi-am urmat si interesul pentru arta traditionala: calatorind, vazand, citind, invatand, adunand semne, desene si fotografii. Sunt fascinata de covoarele orientale si indragostita de scoartele noastre – insa, pentru moment, am considerat ca iile au prioritate si de aceea am inceput cu semnele cusute.

Proiectul Semne Cusute, de-a fir a par
Semne Cusute se incrie in conceptul de "open design" – design si informatii accesibile tuturor. Nu ma grabesc si nu ma lacomesc dupa castiguri imediate in schimbul muncii mele pentru ca stiu ca beneficiile vor veni pe termen lung.

Semne Cusute un fel de Abecedar al motivelor traditionale, ale caror semnificatii au fost, pana de curand, transmise din generatie in generatie; si in acelasi timp un fel de Wikipedia a iilor, o arhiva online a modelelor stravechi si autentice.

Blogul Semne Cusute a aparut acum un an – cand am realizat ca trebuie sa ma grabesc sa impart si cu altii ceea ce am adunat eu in timp. Stiam ca va veni un moment cand multi se vor intoarce spre trecut pentru inspiratie, pentru idei ce ar putea fi reciclate si aplicate azi. Mi-am imaginat ca multi vor cauta pe Google si nu vor gasi mai nimic; si am intervenit.

In cautarea motivelor romanesti
Multe din motivele traditionale si modelele de ii le-am adunat in timp, pentru placerea mea de a le studia. Am fost prin anticariate si prin biblioteci, muzee, festivaluri si am fost chiar si prin sate. De cand am inceput Semne Cusute – am primit insa ajutor si din partea altor persoane, oameni care au vrut sa contribuie la acest proiect cu colectiile, cartile, iile lor personale.

Proiecte adiacente
Cel mai important si mai drag proiect este legat de recuperarea modelelor de ii autentice basarabene; venind in ajutorul Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau. Portul din aceasta regiune a avut tare mult de suferit: a fost distrus in mod voit, a fost denaturat, distorsionat. Geometria, cromatica si rafinamentul trebuie sa isi recastige locul de drept. Si definitia bunului gust autentic romanesc trebuie corectata.

Sunt momente cand las calculatorul si lucrez efectiv cu acul – pentru a demonstra ca practica nu ma omoara. Sunt de recuperat si tehnici mai vechi de lucru, nu doar modele.

Ie basarabeana reconstituita

Colaborari
Am colaborat cu Alina Zara / Mandra Chic pentru realizarea Tricoului cu Tricolor – idee pe care o vom dezvolta si pe timpul verii, implicand si copiii din Tabara de Treaba.

Colaborez cu IIANA pentru ca ne dorim sa gasim formula ideala de a aduce modelele stravechi in prezent si in urban - fara compromisuri in ceea ce priveste calitatea productiei, complexitatea modelelor sau armonia cromatica.

Ioana Corduneanu despre trendul etno romanesc
Acest trend nu este o surpriza si nu se intampla doar la noi; poate ca aici este mai entuziast, mai vizibil si mai popular pentru ca traditia este un domeniu pe care noi nu l-am mai explorat de multa vreme si in care Romania are un cuvant de spus.

Entuziasmul unora deja ii deranjeaza pe altii si la un moment dat va mai pali. Insa eu sper ca vor exista designeri care vor realiza potentialul mostenirii noastre culturale si nu vor abandona.

Deocamdata suntem la faza in care abia descoperim ce avem, decupam bucati din trecut si le colam in prezent. Da, e ceva superficial, insa experimentele trebuie incurajate. Pentru a aprofunda este nevoie de timp, rabdare si perseverenta.

Planuri de viitor pentru Semne Cusute
Semne Cusute, ca baza de date, va continua sa se imbogateasca, in timp, cu sute de modele de ii si mii de motive traditionale. Pentru nevoia de acum dar mai ales pentru viitor. Sunt convinsa ca si muzeele noastre au deja arhive in format electronic sau lucreaza la ele – din pacate, insa, informatiile raman intre specialisti, nu ajung la noi.

Colectie privata, 1935

Motivul romanesc cel mai drag Ioanei Corduneanu
E bine de stiut ca motive exclusiv romanesti nu sunt multe; majoritatea semnelor sunt folosite, cusute sau tesute si de catre alte popoare. Dar dintre cele pe care le avem doar noi, imi plac:
"margaritarul" (lacramioara) de pe scoartele oltenesti
"graul infratit" si "busuiocul" de pe scoartele basarabene.

Acest material face parte dintr-o serie de articole care prezinta povestea unor branduri si proiecte inspirate de traditia romaneasca. Pana acum, am vorbit cu FurgaMurga, Mihaela Ivana – autor de bijuterie contemporana, Adrian Oianu, Mandra Chic si IIANA.


Surse fotografii: blogul si pagina de Facebook Semne Cusute

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related