Ce faci cand nu-ti mai place ce se intampla in presa romaneasca? Ai doua optiuni: sa asisti impasibil si eventual sa mai injuri cateodata in gand si pe Facebook sau sa te revolti si sa vrei sa schimbi ceva. Echipa Chenar.ro a ales a doua varianta, din fericire, si a creat un proiect care imbina jurnalismul si graphic design-ul. Subiectele pe care le abordeaza si ilustreaza nu au nicio restrictie: de la corporatiile Monsanto la paradoxuri din supermarket si pana la metode prin care poti fugi de controlorii RATB, echipa din spatele proiectului ofera o perspectiva diferita fata de presa traditionala. Toate informatiile sunt grupate in ilustratii destepte, usor de inteles si urmarit, care de cele mai multe ori aduc si ceva in plus subiectului: il plaseaza intr-un context mai larg.
Nu ne-am putut abtine doar sa rasfoim in fiecare dimineata ilustratiile Chenar.ro si am decis sa stam de vorba cu echipa din spatele proiectului despre inspiratie, procesul creativ, si, bineinteles, planuri de cucerire a lumii. Nici ei nu s-au putut abtine sa ne raspunda doar prin cuvinte la intrebari si ne-au facut si cate o ilustratie care sa sustina fiecare raspuns. Iata ce a iesit:
Echipa
Suntem o mana de oameni tineri si entuziasmati, interesati de jurnalism si graphic design in acelasi timp. Un grup restrans si simpatic, parte componenta a unui mic studio de design independent.
Ideea
Le Corbusier spunea: "I prefer drawing to talking. Drawing is faster and leaves less room for lies". Am constatat ca, cel putin in mediul online, majoritatea oamenilor nu parcurg un text cap-coada atunci cand lungimea depaseste cateva paragrafe. Stim ca o informatie vizuala este captata si retinuta cu o mai mare usurinta. Vrem sa comunicam altfel, mai eficient, atat prin informatii, cat si prin modul de prezentare. Din start proiectul a fost gandit pentru mediul online.
Argumente pro si contra
La noi volumul de articole pe zi este mai mic, dar si munca este dubla. Un numar rezonabil pentru inceput, daca luam in seama toate aspectele: documentarea, tehnoredactarea si lucrul la ilustratii necesita timp.
Gradul de flexbilitate este mai mare. Facem ce ne place si nu suntem presati de nimeni. Esenta unui articol poate fi sesizata doar din ilustratii. Ele atrag atentia si indeamna cititorul sa parcurga intregul text.
Subiecte
Subiectele sunt dintre cele mai diverse. Dupa cum poate fi observat si in categoriile de pe site, abordam chestiuni precum: current affairs, experiente personale, curiozitati, fapte istorice, in general subiecte care ne starnesc interesul, dar si lucruri care ne revolta.
Procesul de lucru
Pe langa ilustratii, fiecare articol vine cu ceva nou, ca o completare la informatiile deja existente peste tot in presa. Oferim referinte in plus, intr-un mod placut si mai accesibil.
Obiective
Avem idei proprii pe care le sustinem. Nu vrem sa schimbam lumea, insa ciudat ar fi sa nu abordam aceste subiecte. Adica, daca presa noastra nu o face si pune atat de mult pret pe senzational, incercam noi sa venim cu subiecte putin diferite de cele cu care sunt obisnuiti oamenii.
Cititorul Chenar.ro
Scriem pentru toata lumea, insa ne dorim un public intrigat si constient de ceea ce se intampla in lume la momentul actual.
Pulsul graphic-design-ului romanesc
Unul destul de accentuat in ultimul timp, foarte mult asociat cu publicitatea.
Profit sau placere?
Momentan suntem in faza experimentala, nu ne gandim la profit. Ar fi un lucru ideal daca proiectul ar deveni in acelasi timp si job-ul nostru. Cu totii ne dorim sa lucram intr-un mediu placut. Daca acest lucru se va intampla, am face-o fara constrangeri editoriale, astfel incat sa nu recurgem la compromisuri.
Planuri de viitor
Click AICI si veti afla pe parcurs.