Un specialist in branding comenteaza videoclipul “Viva Mamaia”

Un specialist in branding comenteaza videoclipul “Viva Mamaia”

Nu aparuse inca avertismentul despre “Viva Mamaia”, asa ca noi am apucat sa dam play.

Oau.

Dupa tulburarea initiala am inceput sa ne punem intrebari, cumva cautand sa justificam deciziile oamenilor care au creat si au investit in asta, dar toate raspunsurile se invarteau in jurul ideii de “consumatorul e prost”. Apoi ne-am gandit ce comentarii au specialistii in branding despre cel mai nou delirium tremens din comunicarea locala - oare ei gasesc totusi ca "e pe brief"?. Unul dintre raspunsurile celor cu care am vorbit a fost ca tentatia de a comenta e mare, dar teama de ce va iesi pe gura e si mai mare, semn ca aprecierile noastre despre clip se intalneau. Stefan Liute (Strategy Director, Storience) s-a aratat insa suficient de entuziasmat de subiect cat sa filtreze primele reactii de ... si sa se rezume la cele de specialitate. Vedeti mai jos comentariul lui despre Viva Mamaia.

Adecvarea melodiei (versuri, linie melodica, artisti implicati, videoclip) la target-ul campaniei

Nu am auzit ca beneficiarul melodiei sa fi furnizat vreodata un brief care sa specifice un public-tinta sau un segment anume. Amatorii de concedii pe litoralul romanesc sunt foarte diversi, inclusiv cei care aleg Mamaia ca destinatie. Dar melodia in sine poate fi interpretata ca un indiciu in acest sens: in aparenta, oaspetii dezirabili pentru Mamaia sunt petrecaretii tineri, zgomotosi, nu foarte cultivati si lipsiti de bun gust dar nu si de bani. Adica celebrii "coca si piti". Pentru ei, fara a fi un specialist in muzica, cred ca melodia este foarte adecvata.

Justificarea sumei investite (150.000 de lei) 

Suma in sine nu este exagerat de mare - pana la urma banii respectivi au pus in miscare masinaria grupului Pro (staruri, productie etc.) Iar masinaria respectiva nu e mica deloc si n-are cum costa mii de euro, ci de la zeci de mii de euro in sus. Nu suma investita e problema, ci ROI-ul (return on investment). Adica ce iese din aceasta investitie - va avea efecte economice care s-o acopere sau care sa aduca chiar profit? Si cred ca cea mai mare problema aici este ca nimeni nu va sta sa masoare pe bune - sa izoleze efectul melodiei de efectele celorlalte actiuni promotionale si sa vada daca statiunea a castigat sau a pierdut ceva.

 Viitorul succes sau insucces al campaniei

Cred ca, in cazul in care se va osteni cineva sa evalueze imaginea statiunii Mamaia in sezonul 2013 si va compara rezultatele cu cele din 2012 (daca ele exista), vom putea sti daca anul asta lucrurile au mers in bine. Daca nu va face nimeni asta, singurul mare castig, unul de imagine personala, il va avea liderul politic local, care se va lauda (chiar si in lipsa dovezilor) cu eforturile lui de propasire a comunitatii locale.

Un film de cinema sau TV cu priza la public are mai multe sanse sa construiasca imaginea unei destinatii decat un videoclip de cateva minute, facut la comanda („dupa reteta” si lipsit de autenticitate), in care zisa destinatie nici nu apare decat ca fundal modest si estompat.

Acum ca v-am facut pofta:

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune


Comentarii

Monica Vasile
acum 11 ani
Bonus din youtube:

Comments are disabled for this video.



Branded


Related