Fie ca e vorba de mai multa libertate creativa sau de independenta financiara, din ce in ce mai multi creativi se orienteaza catre freelancing. Printr-o serie de materiale adresate ilustratorilor si graphic designerilor, incercam sa vedem care sunt provocarile si avantajele acestui tip de job. Evelin Bundur e Art Director la CohnandJansen JWT pe timpul zilei, iar seara isi aduna resursele creative si energizantul ca sa isi imbogateasca portofoliul prin proiecte independente. Astazi ne povesteste ce a invatat din experienta de design freelancer si care sunt asteptarile ei pentru proiectele creative independente.
Short Bio: Evelin sunt, fac bine, desi as vrea sa dorm putin mai mult, sunt Art Director la CohnandJansenJWT si imi plac pauzele de pe balcon.
Cand ai decis sa te apuci de freelancing si de ce
Nu stiu daca a fost neaparat o decizie sa ma apuc de freelancing. Eram in facultate la sectia de graphic design si incercam sa lucrez la cat mai multe proiecte, de tot felul, ca sa am ce sa-mi pun la portofoliu pentru un viitor job si sa-mi exersez mana. Atunci asta urmaream, un job de art intr-o agentie de advertising. Intre timp m-am angajat si totul merge foarte bine, doar ca acum, pe langa ce fac la job, incerc sa imi construiesc un portofoliu cat mai cuprinzator pentru ca la un moment dat in viitor sa pot sa lucrez de acasa sau de la mare, de ce nu.
Cum si unde gasesti proiectele pentru care lucrezi
Ma contacteaza lumea pe Facebook/Gmail. Inca nu am portofoliul pus la punct pe Behance, dar asta urmeaza sa se intample foarte curand. Din ce stiu de la prieteni mai harnici ca mine, Behance-ul este o sursa foarte buna pentru proiecte pe freelance.
Evolutia ca freelancer si lectii invatate pe parcurs
Spre deosebire de perioada facultatii, cand acceptam orice proiect - fie el in paralel cu alt proiect sau for free - acum le filtrez si incerc sa nu le mai suprapun. Oricum, in ultima vreme primesc numai proiecte pe placul meu pe care stau si le muncesc noaptea, dupa job, cu energizantul langa.
Cat se castiga acum in Romania din freelance design
Se castiga ok. Daca iti faci treaba cum trebuie, esti platit ca atare. Mie nu mi-ar ajunge sa traiesc doar din asta pentru ca nu m-am ocupat sa imi stabilesc un flow cat de cat constant de proiecte, plus ca incerc sa imi pastrez niste timp liber pentru mine.
Cine apeleaza la serviciile tale si in ce situatii
In ultima vreme primesc proiecte pe freelance de la oameni care aprecieaza ce am facut in cadrul agentiei.
Tipuri de proiecte
Majoritatea ilustratii + logouri, meniuri, afise de event etc. Am fost contactata de curand pentru doua proiecte mai mari de branding de care sunt destul de entuziasmata.
Freelancer vs. Art Director
In proiectele de freelance am mai multa mana libera sa fac ce vreau pentru ca am fost contactata pe baza unui portofoliu. Prin urmare, modificarile sunt mici sau deloc si relatia art-client este mult mai relaxata. Inca nu stiu cum si cand se va produce trecerea la freelancing exclusiv. Momentan imi place sa ma ocup atat de proiectele de la job, cat si de cele extra.
Cum te promovezi ca freelancer
Am inceput sa-mi pun la punct Behance-ul, postez pe Facebook cand termin un proiect de care sunt multumita si mai particip din cand in cand la concursuri de design care nu functioneaza pe baza de Like-uri.
Cele mai importante proiecte din cariera de freelancer
Ilustratiile pentru Decat O Revista si un meniu cu o forma mai altfel pentru Shift Pub.
Proiectul care a necesitat cea mai multa munca/skills/creativitate + bani la sfarsit
Nu stiu daca pot sa le separ. Mie mi se pare ca ma dau peste cap pentru fiecare proiect pe care-l primesc. Totusi cred ca pe partea de freelancing, meniul mentionat mai sus a venit la pachet cu mai multe nopti nedormite pana cand sa-l vad produs si gata de rasfoit pe mesele din Shift.
Asteptari de la sectorul de freelancing creativ din Romania in urmatorii ani
Va creste, va creste, va creste. Eu asta sper.