[Client Service] Loredana Banica (Jazz): Cerinta preferata la interviul de angajare: spune-mi o initiativa pe care ai avut-o si de care esti mandru

[Client Service] Loredana Banica (Jazz): Cerinta preferata la interviul de angajare: spune-mi o initiativa pe care ai avut-o si de care esti mandru

Bucuriile si tristetile job-ului de account, tensiunea care face parte din pachetul de baza si momentele memorabile care fac totul sa merite la final. Un articol despre ce presupune lucrul in departamentul de Client Service, semnat de Loredana Banica (Client Service Director, Jazz). 

Satisfactiile job-ului de account
In primul rand perspectiva de 360 grade asupra proiectelor; astfel, satisfactia in cazul unui account capata diferite valente: satisfactia unei strategii bine articulate, satisfactia unei creatii de calitate, a unui proiect livrat la nivelul asteptarilor tale si al celor din jur (client, colegi, parteneri).

Mai este o nuanta in care eu cred.

A face client service este ca si cum ai face rafting. Daca cei care conduc (atat skipper-ul, cat si cei 2 conducatori) nu transmit semnalele care trebuie, cand trebuie si cum trebuie, atunci barca nu ajunge la destinatie.

Ca om de client service reprezinti echipa. Este un rol care iti poate aduce foarte multe satisfactii si senzatii, mai ales daca stii cum sa il pui in valoare. Iar succesul tau depinde mult de ceilalti – atat de echipa de client service, cat si de echipa de creatie. E important ca fiecare sa se simta pus in valoare, sa fie stimulat si implicat.

Momentele grele din viata unui account
Cred ca rolul acesta vine cu o serie de provocari care nu ne fac viata usoara – cand colegii sunt demotivati, cand apar situatiile de criza, cand prezentarea la care ai lucrat toata noaptea nu s-a salvat in mod inexplicabil :), cand oamenii nu isi tin promisiunile, si lista poate continua. Ca sa treci peste toate acestea iti trebuie detasare si sa te "tina nervii", dupa cum zicea bunica mea. Asa o sa poti gasi sursele si resursele ca sa le depasesti.

Momentele frumoase din viata unui account
Aceasta implicare in fiecare etapa poate sa aduca multe satisfactii in multe momente - de la cele mai mici, cum ar fi sa arati o referinta care lumineaza fata creatiei, pana la cele mai importante - cand clientul te invita sa sarbatoresti dupa un proiect reusit sau te invita sa discutati planurile pentru anul urmator. Sau cand creatia vine si iti spune "Bravo!".

Iar eu personal mai am o bucurie – cand ajung acasa si aud cateodata "Mami, tu ai facut reclama asta? Imi place :)".

Cel mai frumos compliment primit de la un creativ sau de la client
Am auzit asta in cateva randuri din partea mai multor clienti cu care incheiasem colaborarea din motive de afiliere - "Imi este dor sa lucrez cu voi". Sau "Ai ajuns sa stii ce avem nevoie inaintea noastra" .

Iar din partea creatiei: "Mergem la masa?" :)

Cea mai aglomerata zi de cand lucrez ca account
Cele in care ajungi la birou undeva spre finalul zilei dupa o serie de intalniri, te asezi in fata calculatorului si zici – “Ok, sa ne apucam de treaba”. Si cu senzatia ca ziua abia incepe.

Junior account executives – background si atitudini intalnite
Un junior se afla la inceput de drum. Nu te poti astepta sa ii evaluezi cunostintele chiar daca a terminat o facultate de specialitate. Partea de hardware care tine de studii, cunostinte, experienta se invata.

Dar partea soft care tine de personalitate si caracter este foarte importanta.

Lacunele la nivel de cunostinte le poti rectifica, pe cele la nivel de caracter e aproape imposibil.

Drive-ul, atitudinea, spiritul antreprenorial sunt cele care fac diferenta. Sunt si calitatile cel mai greu de educat pentru un junior, pentru ca tin foarte mult de educatie si experienta lui de viata de pana la acel moment.

Calitatile unui account bun
Spirit antreprenorial - sa vrea sa puna lucrurile in miscare, nu sa stea sa astepte sau sa se ascunda dupa ceilalti.

Pasiune – pentru ca ne ajuta sa invatam, sa cautam, sa avem standarde, sa vrem mai mult, sa vrem sa ne depasim.

Carismatic, sincer, corect, empatic - sa invete sa fie si creativ.

Si, nu in ultimul rand, sa aiba spirit de echipa, sa isi puna in valoare echipa, altfel barca se va clatina.

Cerinta preferata la interviuri: spune-mi o initiativa pe care ai avut-o si de care esti mandru.

Cum invata un account sa fie mai bun
Sursele sunt multiple (colegi, parteneri, client, internet, training-uri, parinti etc), cred ca cel mai important este sa vrea si sa fie deschis la tot ceea ce vede si traieste.

Cartile de referinta pentru oamenii de la CS
Carti care m-au inspirat pe mine: Re-imagine (Tom Peters), It’s not how good you are, it’s how good you want to be (Paul Arden), The high value manager (Florence Stone).

Cat de greu se trece la o pozitie la alta in CS
Depinde atat de agentie, cat si de om. Am cunoscut accounti in pozitii senioare, din agentii de renume, si care in mod trist nu aveau know how-ul, notiuni de baza pentru a desfasura acest rol. Am cunoscut oameni care aveau o baza foarte buna, dar atitudinea le-a pus frane.

Si ce am invatat este ca, chiar daca resusesti sa fentezi sistemul, la un moment dat vei fi evaluat la adevarata ta valoare.

True or false: account-ul ucide idei bune
Adevarat si Fals – etichetarea unei idei ca fiind buna sau proasta este subiectiva. In final depinde de account si de creativ.

True or false: account-ul e prietenul clientului
Adevarat si Fals – depinde de account si depinde de client.

True or false: account-ul n-are voie in brainstorming
Fals – bineinteles ca are voie. Dar depinde si de cat de sudata este echipa - daca el accepta echipa de creatie sau daca este acceptat de catre aceasta.

True or false: accountul e (oficial) de vina cand ceva nu iese bine
Adevarat – accountul este dirijorul si este responsabil de ceea ce se intampla. Vina este individuala si poate sa apartina unui membru al echipei.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Sectiune



Branded


Related