Fie ca e vorba de mai multa libertate creativa sau de independenta financiara, din ce in ce mai multi creativi se orienteaza catre freelancing. Printr-o serie de materiale adresate ilustratorilor si graphic designerilor, incercam sa vedem care sunt provocarile si avantanjele acestui tip de job. Ioana Sopov povesteste ce a invatat in cei 4 ani de freelancing, care sunt sursele proiectelor ei si ce asteptari are de la sectorul de freelancing creativ pentru urmatorii ani.
Short Bio: In general sunt Ioana Sopov, fac ceea ce-mi place si anume ilustratii. Am terminat Design Interior la Ion Mincu, lucrez ca ilustrator freelance de cativa ani - cam 4 in total - si imi plac prea multe lucruri pentru a le putea enumera cu succes aici.
Cand ai decis sa te apuci de freelancing si de ce
Nu tin minte sa fi fost un moment decisiv ci o evolutie treptata de la a fi "o persoana care deseneaza" la un ilustrator. In liceu faceam tot felul de proiecte micute de design sau ilustratie pentru prieteni si cunostinte, dar nu ma gandeam in mod constient sa-mi insusesc ocupatia asta ca fiind o meserie in adevaratul sens al cuvantului. In anul I de facultate incepusem sa fac foarte multe proiecte personale, sa invat si sa evoluez, si apoi m-am inscris la Visual Playground (N.R.: un proiect al organizatiei VIP Romania, ce isi propune sa functioneze ca o initiativa in domeniul design-ului grafic) - unul dintre cele mai importante momente pentru mine, in care mi-am dat seama ca a fi ilustrator poate fi atat o placere cat si o sursa de venit. Atat speakerii cat si oamenii pe care i-am cunoscut in cadrul workshopului m-au incurajat si ajutat pe parcurs. Din acel moment si pana in prezent lucrurile au continuat sa se lege si proiectele sa se adune.
Cum si unde gasesti proiectele pentru care lucrezi
Majoritatea proiectelor m-au gasit pe mine. Este esential sa iti tii un portofoliu updatat online, pe Behance sau site personal, sa poti fi gasit. Si sa nu uitam: network, network, network.
Evolutia ca freelancer si lectii invatate pe parcurs
O lectie importanta a fost sa invat sa nu accept mai multe proiecte decat pot sa duc in paralel. Mi-a fost greu la inceput sa inteleg ca nu le pot face pe toate in acelasi timp si ca trebuie sa refuz uneori. Am invatat sa refuz deadline-uri imposibile atunci cand nu merita si sa imi estimez cat mai bine timpul necesar realizarii unui proiect in functie de ce presupune el. Cat despre clienti, singurul lucru de care sunt sigura este ca nu exista reguli general valabile dupa care sa te poti ghida, decat cele ale bunului simt si respectului reciproc.
Cat se castiga acum in Romania din freelance design
Comparativ, in Romania se castiga destul de putin pe segmentul freelance in general. Insa nu cred ca e imposibil, atat timp cat iti mentii un flux constant de proiecte.
Cine apeleaza la serviciile tale si in ce situatii
De cele mai multe ori Art Directori din agentii sau publicatii/reviste sau direct clientii care au nevoie de ilustratii.
Tipuri de proiecte
O mare parte din munca mea apartine de segmentul editorial, combinat cu storyboarding si advertising.
Freelancer vs. Art Director in agentie
Nu am fost niciodata in postura unui Art Director, deci nu ma pot pronunta.
Job stabil vs. freelancing full-time
As vrea sa cred ca, in functie de natura jobului pe care il ai, le poti face pe amandoua.
Cum te-ai promovat ca freelancer
Am lucrat mult. Am lucrat mult pentru mine, am luat proiecte care mi-au placut si pe care le-am realizat cu placere si nu in ultimul rand: network, network, network :).
Cele mai importante proiecte din cariera de freelancer
Nu stiu daca pot sa fac o selectie neaparat, simt ca din fiecare proiect pe care l-am realizat am invatat si am crescut. Revista Vodafone, ilustratii pentru BAT (Vogue), copertile pentru What's On Abu Dhabi & Dubai si nu numai, in toate am incercat sa dau tot ce am mai bun.
Proiectul care a necesitat cea mai multa munca/skills/creativitate + bani la sfarsit
Nu cred ca pot sa numesc unul anume. Incerc sa investesc 100% in fiecare proiect pe care il fac, oricat de solicitant ar fi. Ilustratia, in orice forma, are o valoare aparte. De cele mai multe ori, clientii sunt constienti de ea si este platita ca atare.
Evolutia sectorului de freelancing creativ din Romania in urmatorii ani
Am sperante mari. Deja se inmultesc freelancerii si apar studio-urile independente de creatie. Stim ca se poate, trebuie doar sa muncim in continuare.