Fie ca e vorba de mai multa libertate creativa sau de independenta financiara, din ce in ce mai multi creativi se orienteaza catre freelancing. Printr-o serie de materiale adresate ilustratorilor si graphic designerilor, incercam sa vedem care sunt provocarile si avantanjele acestui tip de job. Dan Tase a lucrat ca art director si multimedia designer in agentii ca SEO Monitor sau Happy Digital si de cateva luni s-a hotarat sa se concetreze exclusiv pe freelancing. Cum a inceput, ce lectii a invatat pe parcurs si de unde isi gaseste proiectele ne spune Dan la rubrica Insider.
Short Bio: Ma numesc Tase Dan, am 24 ani si sunt multimedia designer. Mai exact ma ocup de tot felul de proiecte din sfera vizuala, de la identitate de brand & web design pana la ilustratii & typography.
Am inceput precum majoritatea dintre noi: la gradinita doream sa fiu pictor, in liceu m-am apucat de street art, urmand ca la finalul liceului sa realizez ca ma simt mai bine in fata unui calculator. De acolo totul a venit natural.
Momentan sunt fericit ca fac ce-mi place si traiesc din asta.
Cand ai decis sa te apuci de freelancing si de ce
Cu freelancing-ul am cochetat inca de la inceputurile mele in design, dar am trecut pe full time freelancing in ultimele luni. Unul din pricipalele motive pentru aceasta decizie a fost faptul ca nu am gasit nicio agentie unde sa ma simt confortabil si sa fac ce-mi place. Prefer inzecit munca in echipa, asa ca la majoritatea proiectelor freelance lucrez cu diferiti colaboratori.
In rest, pentru libertate. Libertatea de a-mi selecta singur clientii si proiectele, libertatea de a alege modul in care vreau sa lucrez, libertatea de a-mi lua o zi libera in mijlocul saptamanii, etc.
Cum si unde gasesti proiectele pentru care lucrezi
Marea majoritate a clientilor vin din recomandari, iar restul de pe site-ul personal sau Dribbble. Uneori ma ofer voluntar pentru diferite proiecte, atunci cand sunt atras de idee sau colectiv.
90% din clientii mei sunt din Romania. Desi multi freelanceri se feresc de clientii romani, la mine a fost bine. Probabil sunt norocos.
Evolutia ca freelancer si lectii invatate pe parcurs
La inceput a fost greu, in sensul ca nu stiam exact daca o sa am destule proiecte incat sa ma intretin, daca voi avea clienti constant, daca va fi nevoie sa fac si proiecte in care nu ma regasesc, etc. Mai apoi am realizat ca daca muncesti mult (si bine) totul vine de la sine.
A trebuit sa invat sa zic NU anumitor clienti, lucru care la inceput mi-a fost greu. Apoi a trebuit sa invat sa nu accept proiecte cu deadline-uri prea scurte. Din nou, a fost greu. Mai apoi a fost haos cand a trebuit sa ma descurc cu facturi si contracte, avand in vedere ca nu stiam absolut nimic despre partea asta.
Inca mai am multe de invatat si sunt sigur ca voi mai repeta o parte din greselile enumerate mai sus.
Cat se castiga acum in Romania din freelance design
Consider ca un freelancer poate ajunge destul de usor la suma pe care o face ca angajat in agentie. Dar ca sa ajungi acolo trebuie sa ai rabdare, sa comunici ok cu clientul si sa te promovezi mult.
Cine apeleaza la serviciile tale si in ce situatii
Aproximativ 50% din proiectele mele sunt din sfera muzicala sau urbana. In rest, cam ca la orice designer, din toate industriile. Incerc cat de mult pot sa evit domeniile care nu ma pasioneaza (banking sau politica).
Cu agentii colaborez destul de rar, de cele mai multe ori sunt contactat direct de clienti.
Tipuri de proiecte
Ca freelancer am facut cam tot: art direction, web design, identitate, ilustratii, typography. Totusi, in ultima perioada am avut mai multe proiecte pe web design si identitate - lucru care nu poate decat sa ma bucure.
Freelancer vs. Art Director in agentie
Principala schimbare a fost cea a mediului de lucru. Trebuie sa ai destula ambitie incat sa te trezesti dimineata si sa lucrezi, avand in vedere ca patul este la 2 metri de tine. Eu mi-am facut un program de care incerc sa ma tin cat de mult pot. De asemenea, incerc sa nu lucrez doar acasa: uneori lucrez la client, alteori in cafenele. Totul depinde de proiect / client.
Mai apoi, a doua schimbare majora ar fi ca tu faci absolut tot, nu doar partea de design: sedinte cu clientii, raspunzi la mailuri, etc. Daca faci proiecte care-ti plac uneori totul vine de la sine si la finalul zilei ramai cu un zambet pe fata.
Cum te promovezi ca freelancer
Majoritatea proiectelor mele au venit din recomandari, deci in mare a contat foarte mult sa am clienti multumiti care sa ma recomande mai departe.
Apoi, ma promovez pe Dribbble sau pe site-ul personal (care necesita un update). Si Facebook-ul ma ajuta uneori, mai ales la proiectele din sfera muzicala.
Cele mai importante proiecte din cariera de freelancer
Fiecare proiect mi-a placut in acel moment. Am acceptat destul de rar proiecte care sa nu ma pasioneze.
In mare, proiectele care mi-au lasat un zambet pe fata la finalul zilei sunt cele mai importante. Aici pot enumera: Red Bull Music Academy, Basswise Crew, Cube Shop, IMWorld, Open Connect + toate cele music-related.
Proiectul care a necesitat cea mai multa munca/skills/creativitate + bani la sfarsit
E greu sa gasesc doar unul. Cred ca proiectele cel mai bine platite si cele mai complexe au fost cele de identity, unde am facut tot: logo, materiale colaterale si partea de web. De asemenea ele imi ocupa cel mai mult timp.
Cum va evolua sectorul de freelancing creativ din Romania in urmatorii ani
Asta e o intrebare grea. Pot doar sa sper ca totul va merge spre bine, desi momentan este fix pe dos. Stiu persoane care o duc bine din freelance si fac ce le place. Sper sa vad din ce in ce mai multi pe viitor.