E duminica seara si sunt deja trei ore de cand te invarti in jurul unui brief pe care l-ai discutat si rasdiscutat in brainstoming-uri pana acum. Nu-ti place nici o idee. Toate cele care au avut o sansa de stralucire s-au facut deja, restul de idei care au ramas ti se par penibile, in momentul asta sa te uiti la varul care se usuca pe pereti e infinit mai interesant decat sa mai treci o data prin conceptele plictisitoare propuse pentru brieful asta. Deadline-ul e intr-o ora si pur si simplu iti vine sa te ridici de la birou si sa pleci in Tibet. Sau sa te faci instalator, cand n-are lumea nevoie de un ne’a Gica priceput? Sfinte George Lois, cat te infurie brieful asta. Ce mai lipseste este sa ceara clientul un logo mai mare sau sloganul scris cu fontul Comic Sans. COMIC SANS! Cat urasti Comic Sans!
N-ai fi singurul. Exista o intreaga cultura internauta dedicata urii pentru Comic Sans. Din fericire pentru tine, din ura se nasc cele mai bune bancuri si exista o varietate de poante dedicate fontului care sa faca brieful mai digerabil.
Cand si de ce a aparut Comic Sans
La vremea lui, Comic Sans a avut o menire absolut pragmatica. Nu-si propunea sa castige concursuri de frumusete, voia sa fie relevant pentru copii, sa fie amuzant si sa indeplineasca un rol suficient de mic incat sa nu se faca remarcat. Vincent Connare l-a creat pentru a fi folosit in speech bubble-urile asistentului Bob din Windows Microsoft.
Bob era un smileyface pixelat (cu ochelari care aminteau subtil de Bill Gates) si avea rolul de a ghida novicii printre programele versiunii 3.1 de la Windows. Bob functiona intr-un spatiu care parea rupt din benzile desenate, deci fontul trebuia sa se potriveasca stilului in care fusese creat ajutorul de Windows. Cum Times New Roman iesea din discutie, Vincent Connare s-a lasat inspirat de comic book-urile Watchmen (cu litere create de Dave Gibbons) si The Dark Knight Returns (creditul pentru litere revenindu-i lui John Constanza) pentru a crea fontul Comic Sans in 1994.
Chiar daca, pana la urma, Bob a fost eliminat cu totul din urmatoarele versiuni de Windows, Comic Sans, ca o buruiana, a continuat sa supravietuiasca in campul de fonturi oferite de sistemele de operare Microsoft. A fost inclus in Microsoft 3D Movie Maker, in pachetul Windows 95 Plus, Microsoft Publisher si Internet Explorer (alt preferat al utilizatorilor). Si, ca orice epidemie care se respecta, boala Comic Sans-ului a ajuns si pe Mac-urile Apple.
Cand e potrivit fontul Comic Sans?
"Niciodata" e cel mai la indemana raspuns la intrebarea asta. Totusi chiar si Comic Sans isi poate indeplini menirea daca e folosit pentru invitatiile la petrecerile pentru copii, in speech bubble-urile personajelor din benzile desenate, in anunturi neserioase, de Ziua Pacalelilor pe 1 aprilie. Abuzul de Comic Sans e cel care ii face pe cei expusi la intregul fenomen sa depaseasca limitele umane de rabdare si sa reactioneze mai intens, sa spunem, decat in alte circumstante. Din fericire, asta se intampla de multe ori pe net, unde restul de utilizatori pot sa se bucure de spectacol relaxati.
Mai savuroasa ca o prajitura cu ciocolata dupa ora 9 p.m. e scrisoarea deschisa in care Dan Gilbert, proprietarul echipei de fotbal Cleveland Cavaliers, se adreseaza lui LeBron James, jucatorul care paraseste echipa pentru a se alatura Miami Heat. Gilbert vorbeste despre loialitate, tradare, razbunare, karma si blesteme intr-o scrisoare emotionanta si foarte motivationala pentru membrii echipei Cleveland Cavaliers. Si face toate astea folosind nici un altul decat Comic Sans.
Dintre deliciile care vor ramane in analele internetului trebuie subliniata prezentarea oamenilor de stiinta de la Centrul European de Cercetari Nucleare despre experimentele facute cu acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC). Dupa 45 de ani de cercetari in incercarea de a gasi bosonul Higgs (elementul lipsa din Modelul Standard – modelul teoretic de baza din domeniul particulelor) si de a demonstra astfel limitarile Modelului Standard, experimentele facute cu LHC au reusit in sfarsit sa confirme existenta acestei particule. Un articol publicat de BBC spunea ca "Profesorul Peter Higgs, dupa care a fost numita particula, si-a sters o lacrima in timp ce echipa finaliza prezentarile in auditoriumul CERN". Probabil lacrima a fost o urmare a frustrarii profesorului Higgs, care si-a vazut rezultatele muncii de zeci de ani scrise cu fontul Comic Sans.
Wall Street Journal a folosit Comic Sans pentru subtitlurile articolelor. Mai jos gasiti textul "Pariind pe personajele negative" ca si cum ar fi fost scris de un clown. Totusi asta paleste in comparatie cu prezentarea sustinuta de Serge Haroche, castigatorul premiului Nobel pentru fizica. Prezentarea, care face o paralela intre arta si fizica si vorbeste despre controlarea fotonilor folosind oglinzi si o cutie intunecata, a fost laudata in presa pentru simplitatea geniala. Iar Serge Haroche merita toate aplauzele nu numai pentru descoperirile din domeniul fizicii, ci si pentru capacitatea lui de a prezenta cu toata seriozitatea slide-uri scrise cu Comic Sans.
Ura si gruparile anti Comic Sans
Dupa exemplele de mai sus e lesne de inteles de ce fontul Comic Sans a ajuns sa fie urat. Pe langa faptul ca de prea multe ori e folosit in circumstante nefericite, Comic Sans are propriile probleme la nivel de imagine. Todd Klein (Comic Book Letterer) explica intr-un post pe blog care sunt defectele blamate ale fontului. De exemplu, literele nu par sa fi fost create in acelasi stil, fiind desenate cu vizibila neindemanare (la momentul respectiv, Vincent Connare putea face design-ul literelor folosind doar mouse-ul). In plus, din alfabetul Comic Sans lipsesc caractere sau distantarea dintre litere este diferita.
Deci, pentru designeri, invocarea tot mai frecventa a fontului Comic Sans a ajuns sa fie ca actul de a zgaria tabla cu unghiile pentru oamenii obisnuiti. Probabil asa s-a nascut in 1999 miscarea "Ban Comic Sans", despre care se spune ca a fost creata de graphic designerii Dave si Holly Crumbs ca urmare a insistentelor de a folosi Comic Sans intr-o expozitie a unui muzeu destinat copiilor.
In 2010, Time Magazine a publicat top 50 cele mai proaste inventii, clasament in care a fost inclus, alaturi de azbest si creditele ipotecare, si fontul Comic Sans, potrivit The Independent. Antagonistii fontului au creat un program care cauta website-urile scrise cu fontul Comic Sans, pe care apoi ei il transforma inlocuind textul cu font Helvetica. In 2012, Errol Morris (autor si regizor premiat la Oscar) a postat pe blogul New York Times Opinionater o intrebare care avea rolul de a identifica genul cititorului: optimist sau pesimist. Cititorii trebuiau sa citeasca doua pasaje: unul despre un asteroid care urma sa loveasca Pamantul si altul extras dintr-o carte a lui David Deutch despre era in care traim, o era a sigurantei. In realitate, Morris testa credibilitatea textelor in functie de fontul cu care erau scrise. Cel mai putin crezut text a fost cel scris cu fontul Comic Sans.
Un studiu realizat de Carnegie Mellon University, despre care nu stim daca aduce un argument in favoarea sau impotriva fontului Comic Sans, arata ca studentii sunt mult mai dornici sa-si recunoasca faptele ilegale sau imorale daca intrebarile incriminatoare sunt scrise cu un font neserios. Si, in ciuda faptului ca are propriile limitari, studiul ridica un semn de intrebare legat de naivitatea utilizatorilor in fata unui font precum Comic Sans.
Un argument clar in favoarea fontului este adus de cei care sufera de dislexie. Pentru astfel de oameni e mai usor sa distinga forma generala a cuvintelor decat literele individual. Prin urmare, prefera literele bine distantate, rotunjite, cu ascenders si descenders lungi, lipsite de serifs folosite pentru a da individualitate literelor. Printre fonturile care indeplinesc cerintele sunt Verdana, Tahoma, Century Gothic, Trebuchet, varful piramidei fiind ocupat de Arial si evident Comic Sans.
1.000 de cuvinte mai tarziu, ori ti-am potolit ura pentru Comic Sans, ori ti-am crescut-o la proportii galactice. Daca esti calm acum, brieful se rezolva singur. Daca ai acumulat si mai multa ura, acum poti sa o folosesti constructiv. Loveste-o de foaia din Word pana devine mai compacta, rafineaz-o pana devine interesanta si toarna picaturi din ea in brieful care sta nerezolvat.
Brief nenorocit. Te termin chiar daca esti ultimul lucru pe care il termin pe lumea asta!
Si asa functioneaza magia.