[AdLife] Sorin Tranca: Primul meu salariu a fost primit pentru servicii de traducator + sef de echipa incarcatori / descarcatori tiruri banane

[AdLife] Sorin Tranca: Primul meu salariu a fost primit pentru servicii de traducator + sef de echipa incarcatori / descarcatori tiruri banane

Mi-a raspuns la invitatia de a raspunde la AdLife printr-un mail. "Deci sa scriu, in principiu, cine sunt si de ce sunt asa de superb, nu?", intreba ironic Sorin Tranca (Creative Director, FRIENDS Advertising). S-a abtinut de la a face clasamente publicitare, probabil pentru ca relatia lui cu publicitatea e frumoasa asa cum e acum, fara favoritisme. Arhiva a inghitit raspunsurile date in 2012 si a decis sa le scoata la mal astazi pentru un prim AdLife optimist si relaxat. Si desi a chiulit de la destule lucruri, Sorin se ocupa in continuare cu ideile prietenesti. 

Numar de primaveri creative: Viata in publicitate e extrem de frumoasa, asa ca pentru mine in fiecare zi e primavara. Am, deci, in jur de 5100-5200 de primaveri creative.

Am copilarit pe strazile din orasul florilor, orasul de pe Bega, alb-violetii.

N-am stiut niciodata ce vream sa devin cand eram mic. Mereu, cand ne intrebau la scoala, ma luam dupa cei de dinaintea mea (aveam si norocul ca numele meu era pomenit mai mereu la sfarsit, fiind cu "T").

Am chiulit de la generala, liceu, facultate, nunti, botezuri, filmari, zile de nastere, reuniuni de familie, seminarii, training-uri, biserica. In general, de la toate lucrurile care aveau potential de formalism.

In liceu eram tipul ala mai tacut, care cand vorbea zicea (mi s-a tot spus) ceva interesant. Unii ma considerau filozof, altii haios, altii prea tacut, altii fraier. Fiecare dupa posibilitati.

Primul meu salariu a fost primit de la un arab si a reprezentat plata pentru servicii de traducator + sef de echipa incarcatori / descarcatori tiruri banane, la un depozit al unui libanez. Da, uneori nu veneau toti la treaba - asa incat am descarcat si tiruri de banane.

Primul salariu in publicitate l-am primit de la de la Graffiti BBDO.

Primul job in publicitate a fost in realitate copywriter, in acte (pentru ca nu exista in nomenclatorul de meserii) "referent specialitate".

Primul brief la care am creat ceva de care am fost multumit a fost chiar primul. Dupa nici 2 saptamani agentia prezenta clientului o propunere de creatie care venea de la mine, pe un pitch destul de serios, la care lucrase mai multa lume, pentru croissantele Fantastic Star.

Proiectul care nu mi-a iesit (desi tare mi-as fi dorit) este Patres. I se mai pot vedea maruntaiele, insirate pe transforma.info.ro.

Am castigat destule premii, acum visez sa creez conditii pentru ca altii sa castige premii. Asta vorbind de publicitate. In afara ei, as vrea sa castig Nobelul pentru Literatura sau pentru Pace, salonul de inventica de la Geneva si un Palme D'Or pentru unul din filmele pe care sper sa le pot face intr-o zi. Iar daca echipa mea de fotbal, FC Supercool Bucuresti, va avea succes, sa castigam macar 2-3 Cupe ale Campionilor.

Nu sunt un comentator publicitar, sunt practicant al publicitatii, asa incat nu ma ocup cu clasamente si evaluari. Sper sa nu fiu nevoit vreodata sa renunt la acest principiu.

Relationship status cu publicitateaI'm married to its complicated nature din prima zi, cand am inceput cu love, am continuat cu hate, iar pe seara a fost iarasi cu love.

In paralel mai lucrez la multe lucruri, poate cele mai vizibile (pentru moment) sunt ffff.ro si Scoala ADC.

Cand o sa am multi bani si nu o sa mai fiu nevoit sa muncesc, habar n-am ce-o sa fac. Sunt multe posibilitati, pentru ca am ajuns sa ma pricep la destul de multe chestii. Una care mi-ar placea ar fi sa ma duc prin piete, pe la oameni, pe la tarabe si sa-i invat sa isi vanda marfa. Sau, mergand pe fir, sa ajut oameni de la tara sa adauge valoare la produsele pe care le trimit la piata: rosii, castraveti, pepeni.

As fi vrut sa mi se fi spus mai devreme ca Pavarotti o sa moara asa de repede si Brancusi nu va fi pretuit de romani niciodata.

Imi amintesc foarte multe zile. Aproape toate. Dar una din preferatele mele e cand s-a nascut Sasa.

Am multe carti despre care spun ca sunt preferatele mele. Una care ma bucura chiar si s-o vad fizic prin casa e Tocaia Grande a lui Jorge Amado.
Cartea care este de fapt preferata mea este aceeasi. Si sute, daca nu mii, altele. Vizitati-mi raftul de pe Facebook si-o sa aflati mai multe detalii.

La mine in history-ul de la browser apar cel mai des Twitter, Facebook, Wikipedia.

Dau mai tare cand aud melodiile de la Agi. El e cu playlist-urile de birou. Ale mele incep cu Radiohead si se termina cu Marilyn Manson, trecand pe la Nine Inch Nails si Henry Rollins, asa ca nu prea pot sa le ascult la birou.

As vedea de 10 ori filmul The Cook, The Thief...

Nu am televizor de aproape 11 ani. Dar am un serial preferat, pe care l-am vazut pe net, Northern Exposure. A fost un sezon si la Pro, sub titlul Doctor in Alaska. Il recomand oricui are, pe langa simtul umorului, si pe cel al penibilului.

Cand nu lucrez, imi place sa ma plimb cu scuterul, cu bicicleta, cu masina, cu avionul, cu ce-o fi. Toate ca sa vad oameni. De fapt asta imi place cel mai mult, pe langa citit. People watching.

Poate dai peste mine la colt.

Colectionez ceasuri, ciorne, papetarie, oameni, prietenii, timbre, jucarii, papusele, postere, pesti, tatuaje, carti, link-uri, carti.

Nu cheltuiesc prea mult pe nimic. Am capacitatea de a ma adapta destul de usor la sumele de care dispun. Insa cheltui mai mult decat cred ca ar trebui pe mancare.

Nu ma pricep la agatat.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Friends\TBWA

Why work with an agency like FRIENDS\TBWA Bucharest? DisruptionⓇAlmost everyone in the business world knows about disruption, talks about disruption or wants to try it, sooner or later. Well, it’s maybe time... vezi detalii »

ADC*RO

Art Directors Club Romania (ADC*RO) a fost infiintat in 2008 si reprezinta o asociatie non-profit, al carei obiectiv este acela de a promova si de a recunoaste excelenta in creativitate. Art Directors Club Romania... vezi detalii »

Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related