Alex Cernatescu (CEO&Head of Strategy, Infinit Solutions) vorbeste despre perioada 2013 - 2015, care se va concentra pe engagement si consolidarea relatiei dintre brand si consumatori, extinderea departamentului de client service si atingerea obiectivului de crestere la nivel de agentie.
Clienti activi in 2012
Cativa din cei mai importanti clienti Infinit sunt: Rompetrol, Honda (Automobile si Motociclete), Abbott, British American Tobacco, Generali Romania, Volksbank sau Romaqua.
Obiectivele campaniilor si cerintele clientilor in 2012
Ca si tendinta generala a pietei de marketing din ultimii 3-4 ani s-a observat o crestere a importantei obiectivelor de vanzari. Practic, obiectivele si modul de lucru cu agentiile s-a mutat din zona de "buget pe perioada” catre zona de "buget per unitate vanduta".
Noi consideram aceasta abordare normala si o incurajam deoarece este singura metoda care poate asigura un marketing eficient si rezultate de lunga durata.
Alte obiective sunt cele legate de cresterile masurabile a bazelor de date. Am folosit foarte mult cuvantul "conversie", am masurat KPI-uri si tot datorita obiectivelor pe care le-am setat cu clientii am reusit sa invatam impreuna si sa fim foarte aproape, ca solutii, de noul tip de consumator – cel "tradigital", cel aflat la putere, cel care intreaba si creeaza continut, nu doar cel care asculta cuminte la televizor si cumpara linistit.
Clientii nostri au cerut, pe langa obiectivele de awareness si pozitionare favorabila si obiective de vanzari si ROI.
Ca si inainte, aproape toate campaniile noastre au continut o componenta de masurare a performantei, indiferent de tipul lor – pure digital sau "tradigital" (campanii integrate cu o componenta de digital in centru).
Clientii inteleg din ce in ce mai mult rolul si importanta publicitatii "destepte" in businessul lor si acest lucru se vede si din faptul ca sunt dispusi sa investeasca, dar in conditiile mentionate mai sus.
In ultimul timp, clientii isi dorec solutii cat mai personalizate si cei mai multi mizeaza pe "one stop shopping". Practic, daca gasesc tot ce au nevoie intr-o singura agentie, se opresc la ea.
Sunt multe exemple de conturi care au plecat din grupuri de comunicare formate din mai multe agentii sau care lucrau cu 3-4 agentii specializate, catre agentii care ofera toate serviciile in aceeasi entitate, in principal datorita scurtarii timpului de lucru si a maririi performantei versus buget.
De asemenea, la discutii sunt prezenti din ce in ce mai des si directorii de vanzari, un alt lucru care ne bucura foarte mult deoarece, pana la urma, rolul cel mai important al marketingului este acela de a vinde.
Cred ca unul dintre lucrurile bune pe care le-a facut criza a fost sa apropie departamentele de marketing de cele de vanzari, unindu-le in acelasi scop si aducandu-le pe ambele la masa, in discutia cu agentia.
Evolutia veniturilor si prognoze pentru 2013
Infinit Solutions Agency a inregistrat o crestere de 30%, crestere estimata si tintita inca de la inceputul anului. De cand am infiintat agentia, in 2007, am reusit performanta de a creste sanatos, frumos si constant de la an la an, atat ca venituri cat si ca resurse interne si logistica. De asemenea, conform topului Forbes, ramanem, in continuare, cea mai mare agentie independenta de digital din Romania, dar si cea mai sanatoasa financiar.
Anul acesta am inregistrat cresteri considerabile in zona de cumparare si planificare media digitala, pe langa cea de performanta. Practic, din ce in ce mai multi clienti au inceput sa cumpere media digitala, alaturi de specialisti, prin prisma necesitatii intelegerii foarte bune a mediului inainte de a investi foarte multi bani.
Schimbari la nivel de agentie
Vreau sa incep cu ceva care nu este o schimbare, ci exact opusul – am continuat si am fost consecventi in aplicarea filozofiei noastre de tradigital la fiecare pas al functionarii agentiei Infinit.
Practic, cu fiecare proiect sau campanie desfasurate am reusit sa optimizam mai mult si sa punem in slujba brandurilor pe care le administram aceasta infrastructura unica de hibrid tehnologie /creativitate aplicata pe strategia cross-channel, focusata pe ROI.
La capitolul schimbari doresc sa mentionez ca am marit departamentul de client service (si cu elemente de strategie), in concordanta cu marirea business-ului desfasurat pe conturile noastre dar si prin castigarea a trei noi conturi. Am marit si echipa de media planning & buying deoarece este o zona de competenta din ce in ce mai accesata de clientii nostri. De asemenea, am dezvoltat si mai multe programe de internship, in cautarea de tinere talente.
Trenduri in comunicarea online si tendinte pentru 2013
Ca tendinte principale, in 2012, consider ca merita mentionate, in primul rand confirmarea mix-ului TV/Online de catre foarte multe campanii pe un spectru destul de larg de categorii. Este un mix in care noi credem foarte mult si care aduce un ROI impresionant pe partea de TV prin atasarea acestor componente de online care permit atat masurarea cat si conversia, in timp real, in baze de date si lead-uri dupa caz.
Am vazut cresterea si caderea classic social-media-ului, adica a "hai sa strangem fani pe Facebook" prin prisma aparitiei taxarii vizibilitatii posturilor de catre Facebook. Acum, la nivel de piata se lucreaza, sau ar trebui sa se lucreze, la reorientarea catre conversia spre propriile baze de date a sutelor de mii de fani stransi de-a lungul timpului.
De asemenea, mai mentionez si mutarea media planning-ului si buying-ului de digital, in foarte multe cazuri, de la agentiile de media clasica spre agentiile de online specializate. Pe langa partea de performanta care era implicit responsabilitatea acestora a crescut si marea parte a bugetelor de media online cheltuite prin ele. Acest lucru este benefic intrucat investitia in media digitala trebuie sa mearga mana in mana cu know-how-ul acestui domeniu, pentru a investi cat mai eficient bugetele.
Ca tendinta care ni s-a parut putin ciudata a fost infiintarea multor agentii specializate pe mobile advertising, desi piata inca nu cere acest lucru nici la nivel de utilitate (ROI) in mix-ul de comunicare, dar nici la nivel de o baza destul de solida de utilizatori de smartphone cu plan de date activ in abonamentul de telefonie mobila.
Pentru 2013 mentionez cateva tendinte care se intrevad, deja.
Crearea de canale proprii de comunicare cu consumatorul.
Din ce in ce mai multe branduri incep sa isi creeze micro universuri in care sa poata comunica direct cu consumatorul. Ele pot avea diferite forme si complexitati, dar cel mai important este sa indeplineasca doua reguli de baza: sa aduca valoare adaugata si continua utilizatorului si sa fie 100% proprietatea brandului.
Crearea de la zero sau intensificarea utilizarii CRM-ului si strategiilor de CRM.
2013-2015 va fi perioada de glorie a CRM-ului. Cum spuneam si mai sus, cel mai important bun al unui brand va fi baza de date de consumatori si strategia prin care aceasta va fi tinuta activ. Cred ca, de la o anumita dimensiune a bazei de date si cu o strategie buna, se pot obtine rezultate de vanzari asemanatoare cu o intreaga campanie netargetata pe multe medii (bineinteles, in functie de produs ssi brand).
In concluzie in perioada 2013-2015 focusul va fi pe engagement si pe relatia brandurilor cu clientii. Vorbim cu un consumator educat, cu acces la informatie, care detine controlul de ceva timp prin utilizarea tehnologiei.