Dupa ce o agentie de publicitate posteaza un anunt de job, se intampla urmatoarele lucruri: vin cateva sute de aplicatii, dintre care jumatate nu au absolut nicio legatura cu publicitatea si sunt trimise de candidati care aplica la orice post din raza vizuala. Evident, toate cele care nu sunt pe brieful angajatorului pica din prima. Urmatoarea triere e cea a CV-urilor si a scrisorilor de intentie completate ca un formular, cele care nu transmit nimic despre personalitatea celor care le semneaza. Doua trieri sunt suficiente cat sa cada 90% dintre CV-urile primite. Intre cele cateva ramase se da competitia pentru job.
Pentru juniorii care chiar vor sa ajunga pe scaunul intervievatului si sa traiasca spaima primelor interviuri, Adrian Alexandrescu (Co-founder & Managing Director, Interactions) a sustinut un training la IQads Kadett in care a vorbit despre angajarea in publicitate, acoperind subiectul pana in cele mai mici detalii, de la imbracamintea recomandata pana la negocierea salariului. Pe langa sfaturile care tin de finete, sunt si sugestii care sunt pur si simplu de bun simt, dar care trebuie amintite oricum, avand in vedere ca sunt greseli peste care da orice angajator.
Primul sfat pe care Adrian Alexandrescu l-a dat juniorilor a fost sa-si acorde un ragaz de o zi, doua, cat e nevoie, in care sa isi pregateasca un CV care sa treaca de trierile in masa de la inceput. Pe scurt, sunt 5 reguli care trebuie urmarite inainte de a trimite o aplicatie de job:
1. Nu aplica inainte sa iti fie clar tie ce vrei sa faci si ce stii sa faci, ce agentii iti plac si ce proiecte au facut agentiile preferate. Nimeni nu vrea sa fie agentia care are doar meritul ca e o agentie.
2. Nu aplica "la gramada". Se vede si nu te ajuta. CV-uri si scrisorile de intentie standard nu arata decat ca vrei un job, nu ca vrei job-ul la care aplici, de la agentia la care aplici.
3. Nu trimite un CV standard, care nu spune nimic despre tine si care ar fi valabil pentru tine si toti colegii tai de facultate.
4. Nu trimite o scrisoare de intentie standard, sigur sunt motive diferite pentru care aplici la o agentie sau alta, asa ca trece-le intr-un word dedicat. Sau pe o frunza din parc, apropo de regula 3.
5. Daca ai gasit postul pe un site de job-uri unde trebuie sa iti urci aplicatia, cauta si adresa agentiei si trimite CV-ul si acolo. Nu o sa se planga nimeni ca a primit prea multa atentie.
Daca ai reusit sa faci slalom printre "nu-urile" de mai sus si ai primit TELEFONUL sau MAILUL prin care esti chemat la interviu, bucura-te si pregateste-te pentru intalnire.
1. Nu te pregati ca pentru nunta si nici ca pentru o seara in casa, deci poarta ceva lejer, de zi. Or fi agentii unde se lucreaza la costum dar, din ce am vazut noi pana acum, o pereche de blugi si un tricou sau o camasa sunt ce trebuie.
2. Bine e sa accepti prima data propusa de cel care te suna, asa ca lasa negocierea pentru pasii urmatori si arata ca esti deschis.
3. Daca ai cum sa afli cu cine ai interviul, documenteaza-te inainte, nu stii de unde sare ice breaker-ul. Si tot aici, fii pregatit sa raspunzi si la intrebari punctuale, dar si daca ti se spune "povesteste-mi cate ceva despre tine".
4. Nu intarzia. Asteapta-te sa iti intarzie metroul, sa nu gasesti din prima adresa, sa nu ai camasa calcata, asa ca ia-ti o marja de timp ca sa nu gasesti angajatorul batand cu degele pe masa.
5. Adu un CV tiparit, o sa fie mai usor de purtat discutia.
Odata ce esti pregatit de interviu, in timpul discutiei o sa te ajute sa fii atent la cateva lucruri:
1. Urmareste stilul angajatorului si raspune-i adecvat. Daca ai in fata un om rezervat, nu o sa te ajute sa incerci sa fii simpatic si sa arunci cu glumite la fiecare 5 minute. La fel, daca ai in fata un om dezinvolt, nu incepe sa vorbesti ca la sesiunile de comunicari stiintifice.
2. Daca stii lucruri conexe job-ului sau ai experienta in alte domenii care ar putea fi relevante, vorbeste de ele la interviu si adu si dovezi.
3. Nu pune intrebari care ridica semne de intrebare legate de implicarea ta viitoare. Daca din prima vrei sa afli cat de flexibil e programul si cand sunt concediile o sa se puna intrebarea daca esti omul de baza pe care il cauta agentia.
Tot aici apare si discutia despre salariu, parte care probabil iti starneste ceva emotii.
1. Nu accepta un job neplatit. Da, aici intra si internship-urile, care sunt si ele platite si care, tocmai de asta, nu trebuie tratate ca ceva optional, in care pretentiile sunt mai mici fata de orice alt angajat.
2. In medie, salariul unui incepator la primul sau job este de aproximativ 1200 RON. Daca ti se propune mult mai putin nu e ok, iar daca ti se spune tie sa propui si tu zici din prima 700 de euro, cum s-au mai auzit povesti, iar nu e ok.
3. In mod normal, dupa 3 luni trebuie sa aiba loc o renegociere. Daca angajatorul nu spune nimic de marire, atunci ori e neserios si are o problema, ori nu e foarte multumit de ce faci, cazuri in care oricum trebuie purtata o discutie.
4. Cand stabilesti marirea impreuna cu angajatorul, ai grija sa stabilesti si un interval pentru care ramane valabil salariul renegociat. Dupa prima marire, cel mai probabil e ca inca un an sa ramai cu aceeasi suma, asa ca asigura-te ca esti multumit.
5. Daca marirea propusa ti se pare prea mica, poti sa ceri mai mult, dar asteapta-te ca pretentiile sa creasca in concordanta cu ce promiti.
Presupunand ca totul a mers lin la interviu si esti chemat la prima ta zi de munca, mai citeste si urmatorele 5 sugestii ca sa fii scutit de posibile neplaceri:
1. Vino la ora la care ti se spune, nu mai devreme si nu mai tarziu, ca sa fii sigur ca persoana care se ocupa de tine poate sa iti prezinte locul.
2. Intreaba daca e nevoie sa aduci anumite ustensile, ca sa fii pregatit.
3. Asteapta-te ca primele task-uri sa nu fie deloc spectaculoase. In spatele muncii unei agentii se ascunde multa munca si foarte putin glamour, iar tu ca incepator oricum vei incepe cu ce e mai putin cuceritor.
4. Prinde din mers, e putin probabil ca cineva sa aiba toata ziua timp sa se ocupe de tine.
5. Incearca sa fii mereu util, daca nu ai ceva de lucru intreaba-I pe ceilalti cu ce poti sa ii ajuti.
In final, Adrian Alexandrescu a rezumat in cateva cuvinte incurajatoare la ce trebuie sa se astepte juniorii de la primul loc de munca in publicitate: "Munca in agentie e un job, nu un hobby".
Programul de talent scouting IQads Kadett este organizat de IQads. Cadetii sunt alesi in urma unui test de orientare si examinare online care verifica gradul in care personalitatea tinerilor se apropie de personalitatea ideala a principalelor meserii din industria de marketing si comunicare, testul fiind disponibil pe site-ului programului - www.IQadsKadett.ro.
Odata admisi in program, cadetii participa la o serie de training-uri si prezentari de case study-uri organizate special pentru ei in Clubul Kadett, aflat in sediul IQads. In plus, cadetii primesc invitatii la evenimente ale industriei, carti de specialitate, precum si sansa de a beneficia de stagii de practica in agentii si companii.