Adrian Stanescu: Cea mai interesanta rearanjare comerciala din urmatorii 3 ani va veni cand consumul continutului video online va avea loc pe ecranul TV-ului

Adrian Stanescu (General Manager, COMMUNIQUE Media) despre cele mai mari schimbari in media digitala in 2012 si cateva previziuni pentru 2013.

Schimbari observate in media digitala (2012 vs. 2011)

Cea mai importanta schimbare a rezultat din acceptarea Social Media ca o componenta esentiala in mixul de comunicare al advertiserilor; foarte rapid, Facebook nu a mai fost doar hype temporar, o moda trecatoare, ci a fost acceptat ca un canal indispensabil.

Impactul cresterii vanzarilor de smartphones si tablete in Romania asupra bugetelor de media

Absolut deloc. Din pacate, cu citeva exceptii notabile, Publisherii sint inca mult in urma cu adaptarea continutului si a formatelor de publicitate pentru tablete si mobile. De asemenea, cred ca unul din cele mai importante lucruri va fi ca Advertiserii sa invete sa inchida cercul consumului de media offline (Radio, TV, Outdoor) in online, iar aici mobilul conectat la internet (smartphone, tableta etc) joaca un rol esential. In compania noastra, acest proces este un obiectiv strategic pentru anul 2013, si anume sa oferim mecanisme creative prin care utilizatorul raspunde la mesaje offline, printr-o actiune in online, rezultand intr-o masurare foarte precisa a eficientei si performantelor campaniilor de comunicare.

Noi obiceiuri de consum de media la romani si raspunsul agentiilor

Obiceiurile de consum media ale romanilor nu se diferentiaza major de cele ale restului Europei, cu singura diferenta importanta legata de consumul de TV, care este mult mai mare decat in cazul altor tari europene (conform ultimului studiu Mediascope din 2012). In acelasi timp, un segment in crestere este cel al consumului de continut video online, consum care se intampla inca pe desktop/ laptop; in momentul in care acest consum va avea loc pe ecranul TV-ului dar prin continut video online, cred ca de aici va veni cea mai interesanta ruptura si rearanjare comerciala din urmatorii 3 ani: furnizorii de continut (Publisheri) vs. operatorii de cablu/ DTH vs. big players (Google, AppleTv) vs. producatori de echipamente TV (Samsung, Sony, LG.

Obiective si solicitari ale clientilor in media digitala. Cereri de proiecte speciale vs. display.

Displayul ramane favorit, dar in acealasi timp proiectele speciale sunt o cerinta constata; problema este cuvintul "special" – pentru ca cerintele pentru proiecte speciale au mai degraba in vizor o crestere a vizibilitatii si intruziunii pe termen scurt, in dauna complexitatii si a rezultatelor pe termen mediu si lung; unul dintre proiectele interesante pe care le desfasuram in acest moment este legat de integrarea CRM-ului si a managementului bazei de date a clientului, ca punct final dar si sursa live de parametri in campaniile targetate comportamental, secventializate comportamental sau re-targetate.

Cele mai importante campanii ale agentiei in zonade digital in 2012

Ruukki, Incity, Siemens Gigaset.

Proiecte exclusiv online vs. proiecte integrate cu alte media

In proiectele gestionate de noi, componenta digitala a avut o pondere de circa 80%, dar asta nu reflecta neaparat splitul pe bugete. Agentia este specializata pe gestionarea campaniilor digitale, deci este normal sa atragem cu precadere bugete din aceasta zona.

Ponderea cheltuileilor intre publisherii locali si playerii internationali Google, Facebook, Yahoo!

80% publisheri locali, dar cu un trend de scadere accelerata in favoarea Publisherilor internationali.

Split-ul pe tipuri de campanii

Bannere in proportie de 75% - usurinta si standardizarea acestor formate au facut ca displayul sa fie tipul de campanie preferat de catre clienti.

Proiecte branding vs. action

15% branding, 85% action.

Previziuni pentru 2013

1. Intrarea si inceputul rapid al cresterii pentru campaniile avand incorporate cele mai recente dezvoltari tehnologice (Real Time Bidding networks, Behavioural tracking & retargetting);

2. Cresterea atentiei acordate managementului datelor si suprapunerii mai multor layere de date pentru livrarea celor mai eficiente mesaje si targetari cat mai precise. Cresterea volumului de munca si a talentelor in zona analizarii datelor.

3. Smart versioning (automatizarea crearii de multiple versiuni creative ale aceluasi ad).

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Sectiune



Branded


Related