Doi ani de la infiintare. O crestere de 45% a volumului de business comparativ cu 2010. Cifra de afaceri de 755.000 de euro in 2011. 14 clienti in portofoliu. Acestea sunt o parte din realizarile echipei grupului Hello. Chiar daca functioneaza separat – Hello Communication realizeaza partea de creatie si strategie, iar Hello Consumer Interactions gestioneaza componenta BTL si implementarea pe teren – cele doua entitati lucreaza impreuna. Despre colaborarea a doua agentii diferite, proiectele preferate si cultura organizationala Hello am vorbit cu Cristina Diaconescu (Creative Partner, Hello Communication), Marilena Istratescu (Managing Partner, Hello Group), Andreea Celescu (Managing Partner, Hello Consumer Interaction).
IQads: De ce a fost 2010 anul in care ati decis sa infiintati grupul?
Cristina Diaconescu: Trebuie sa spun ca Marilena a fost cu initiativa, ea a fost liantul. Ne-am intalnit in Mercury360 acum foarte multi ani. Momentul in care m-am decis sa intru in Hello eram Group Creative Director acolo.
Andreea Celescu: Iar eu eram in Graffiti intr-una din firmele grupului, Copon Pro, construisem departamentul de implementare.
Cristina Diaconescu: A fost un gest firesc. Ne-am dat seama ca am functionat in niste medii preponderent independente, am fost cumva antreprenori pasivi in agentiile in care am activat(…)Am pornit asumat: ne-am pus problema unui sediu, a unei echipe si am avut proiecte din prima luna.
Andreea Celescu: Eu am fost cinci ani in Graffiti, in Cupon Pro, unde am construit un departamentul de implementare .
Cristina Diaconescu: Tu si Marilena ati mai avut, pe de alta parte un pariu…
Andreea Celescu: Da, ca vom face lucrurile profesionist. Ne-am dorit sa oferim clientilor nostri nu echipe de “purtatori de mesaj”, ci promoteri profesionisti care sa cunoasca rigorile marcom-ului. Pentru ca in finalul interactiunii cu consumatorul sa genereze un act de vanzare.
IQads: De ce ati creat doua entitati separate?
Cristina Diaconescu: Pentru ca ne-am dorit o permeabilitate - in sensul ca fiecare dintre cele doua agentii are atat clienti comuni, cat si clienti separati. Este un atu faptul ca putem oferi servicii integrate, impreuna, dar este un atu si faptul ca putem oferi servicii care reflecta niste competente distincte. Adica am vrut sa statutam ideea ca avem competente pe de o parte de creatie si strategie, pe de alta parte de implementare.
IQads: Care a fost capitalul investit pentru infiintarea grupului Hello?
Cristina Diaconescu: Chiria pe primele doua luni si mobila de la IKEA. Am inceput cu patru persoane: primul angajat in client service a fost Ioana (n.r. Ioana Brebu, Account Manager), dupa care incet-incet ne-am construit echipa. Din punctul acesta de vedere primul an a fost tough. N-am avut parte de miturile care se nasc in legatura cu business-ul propriu: ca ai timp liber, ai timp pentru tine, n-ai sef. A fost totul foarte asumat, n-am facut cascadorii, totul a mers firesc si toata planificarea pe care ne-am facut-o a fost matura. Nu ne-am aruncat mai mult decat era cazul. Nu am angajat oameni pe care sa nu-i platim la nivelul pietei. Si asta a fost un commitment: ca in momentul in care marim echipa sa nu fie nici un fel de frustrare.
IQads: Care a fost primul client castigat?
Cristina Diaconescu: Dr. Oetker, pentru care am implementat din prima luna (n.r. mai 2010) un proiect-pilot, pentru Muffins.
IQads: Ce obiective v-ati propus la inceput si in ce masura au fost atinse?
Cristina Diaconescu: N-am vrut sa punem foarte mare presiune pe noi in primul an. Cumva rezultatele au fost surprinzatoare. 2011 fata de 2010 a insemnat o crestere a volumului de business cu 45%. Ne-am pus obiective masurabile si cuantificabile in ianuarie 2011. In momentul in care am conturat o prima echipa si am delegat competente ne-am pus si obiective financiare. Si, da, obiectivele pe 2011 au fost atinse. Cifra de afaceri in 2011 a fost de 755.000 de euro, in timp ce in 2010 in jur de 400.000 de euro.
Andreea Celescu: In 2010 aveam 5 clienti, iar in 2011 la final am avut 14 clienti, printre care Dr. Oetker, Nestle, Heidi, LaDorna, Lavazza, Beiersdorf, Piraeus Bank, Doncafe, Strauss, E.On.
Cristina Diaconescu: N-am plecat cu gandul de a face un grup de freelanceri. Printre beneficiile antreprenoriatului ar fi faptul ca acesta iti aduce o anumita libertate de a selecta clientii si angajatii. De exemplu am facut recrutarile pentru Hello Communication uitandu-ne la niste oameni care au hobby-uri, interesanti, neblazati. Eu fac parte din generatia care face publicitate de peste10 ani si la pachet cu biografia aceasta vine si o anumita blazare. Astfel, mi-am dorit sa atrag in echipa oameni care sa fie fresh, carora sa le placa sa faca atat publicitate, cat si alte lucruri complementare. Venind cu hobby-uri si preocupari speciale, echipa este mai interesanta si relationeaza mult mai bine.
Andreea Celescu: In Hello Consumer Interaction am inclus in echipa atat oameni cu experienta in BTL, dar ne-am uitat si catre juniori agili, cu leadership.
IQads: Cate dintre proiectele voastre sunt pe online si cate in mediile traditionale?
Cristina Diaconescu: Avem foarte multa experienta in BTL. Practic, perioada de criza a orientat niste bugete de marketing catre retail. Nevoile clientului s-au potrivit foarte bine cu ce aveam noi de oferit. Online-ul nu reprezinta o necesitate pentru clientii care apeleaza la noi, dar de cate ori am avut ocazia am integrat in mixul de comunicare si online-ul. Asa se face ca am avut social media, cel putin pentru Dr. Oetker sau Heidi.
Un proiect pe care clientul l-a imbratisat cu multa bucurie a fost crearea unei platforme de comunicare online, Cofetariadeacasa.ro, pentru categoria de mixuri pentru prajituri Dr.Oetker. Propunerea noastra a fost sa cream o platforma pe care sa activam toate cele peste 20 de produse. Asa s-a nascut Cofetaria de acasa ce a avut un succes foarte mare in randul targetului. Am creat de curand si un club, pe care il activam in fiecare luna. Avem concursuri, avem tot soiul de lucruri cu care incercam sa mentinem membrii activi. Asadar, focusul nostru nu este sa bifam anumite canale de comunicare, ci sa livram clientilori nostri solutii eficiente care sa raspunda obiectivelor de comunicare. Un exemplu ar putea fi crearea atelierelor de prajiturit, activare in cadrul careia, echipa dedicata Dr. Oetker a vizitat companiile, implicand angajatii intr-o activitate care promova echilibrarea vietii profesionale cu cea de familie.
Cristina Diaconescu: Ideea s-a nascut, tot asa, dintr-o nevoie. Ne-am uitat la consumator si am vazut ca targetul pentru mixuri pentru prajituri este constituit din femeile ocupate. Am oferit acestei idei si o componenta sociala tinand cont de faptul ca in companii incep sa se implementeze tot mai mult programe de tip “work/ life balance”. Am contactat oameni de HR din companii si am creat un eveniment la vila Rodizio Am facut un cooking show acolo, am invitat directorii de HR din companiile din Bucuresti, presa si am avut printre vorbitori si un terapeut de cuplu care a subliniat ideea ca este foarte important, pentru sanatatea mental a intregii familii, sa petreci timp cu cei dragi iar Dr. Oetker faciliteaza acest lucru prin produsele sale.
Andreea Celescu: Vinerea am fost in Coca-Cola, Bergenbier, Tnuva, La Fantana, MediaCom. Cei de la Ascendis au preluat proiectul, iar noi am fost cu ei la Predeal si Covasna la Holcim si BRD. Si este in plina desfasurare.
Cristina Diaconescu: Atelierele au fost foarte bine primite. Bineinteles ca oamenii stiau cu o saptamana inainte ca vine o echipa cu prajiturici, aveam doi actori si doua promoterite foarte active. Aranjam frumos setup-ul acolo si pentru doua ore oamenii erau impartiti pe doua echipe si se intreceau in legatura cu cine face briosele cele mai bune si mai spectaculoase. Era si imnul brioselor, au aparut chestii spontane pe traseu pe care le-am implementat in celelalte companii in care am mers. A fost modul nostru de a merge acolo unde ne intalnim targetul in majoritatea timpului, respectiv in birouri, si de a le spune ca pot sa prepare singuri dulciurile si ca nu trebuie sa mearga in cofetarie. Si barbatii au fost extrem de receptivi. Experienta asta ne-a adus multe insight-uri de consumator.
IQads: Care sunt problemele cu care v-ati confruntati cel mai des pe parcursul celor 2 ani?
Marilena Istratescu: Nu le vad ca pe niste probleme, le vad ca parte din provocarile antreprenoriatului: ideea de a atrage clienti, de a face treaba foarte buna care sa nu fie one-shot, ci sa fie o experienta de lucru constanta. Iar clientii cu care lucram sunt constanti, adica si cu Dr. Oetker, si cu Nestle, si cu Heidi lucram din 2010. Asta demonstreaza ca ne-am facut bine treaba, ca am fost apreciati, ca am fost aproape de clienti. Asta e si viziunea noastra: de a fi aproape de client la modul ala in care trebuie sa stim care sunt obiectivele lor, nu doar de comunicare si marketing, ci si de business. Am tot evaluat ce suntem noi in relatie cu clientii, asta le cerem si oamenilor, sa fie foarte implicati ca si cum am avea actiuni in businessul clientilor nostri. Adica nu-l vedem doar ca pe un proiect, pe un brief. Vedem cum putem scoate tot ce-i mai bun din potentialul unui proiect astfel incat sa livram rezultate foarte bune pentru brandul respectiv. Asta este o provocare. Initial ne-am concentrat foarte mult pe categoria FMCG, dar acum ne largim portofoliul, vizam noi categorii din afara FMCG-ului.
A doua provocare a fost administrarea agentiei, cu tot ce presupune ea. Pana acum am coordonat oameni si am facut management de proiect. Acum ne confruntam cu partea financiara, de contabilitate, toate implicatiile juridice, lucruri cu care nu ne-am confruntat in alte agentii pentru ca erau setate, departamentele erau de sine statatoare. Acum, actionar fiind, trebuie sa fii foarte atent la tot ce se intampla. La inceput a fost provocarea multitasking-ului si pana am crescut faceam tot felul de lucruri extra job. Acum ne-am crescut echipa si s-au mai relaxat un pic lucrurile. Dar a fost o provocare de a le face pe toate si de a le face bine pentru ca trebuia sa demonstram clientilor care au avut incredere in noi ca livram rezultate si pot continua cu noi relaxati.
Ce alte provocari au mai fost? Provocarea de a aduce oameni faini; in alte agentii recrutai sau iti aduceai un om in echipa. Acum trebuie sa te uiti foarte atent la oameni si sa vezi daca se potrivesc culturii organizationale pe care am construit-o, daca are atitudinea potrivita, trebuie sa pliezi oamenii pe nevoile clientilor pentru ca fiecare companie are un tip de abordare. Mai mult stimulam client service-ul sa fie empatic, sa inteleaga clientii la nivel uman.. Le spunem 'Ajuta-l pe omul de la client, faceti o echipa impreuna'. Stim foarte bine ca in toate organizatiile volumul de munca este foarte mare si este important ca in agentie clientul sa aiba un partener real. Nu vreau sa vedem clienti care verifica de cinci ori un regulament si dau zece feedback-uri.
IQads: Care sunt dificultatile la nivel de creatie? Cum treceti peste ele?
Cristina Diaconescu: Dam o fuga pana in piata si ne luam cirese. Mai povesteste cineva nu-stiu-ce de pe Facebook, ne mai ducem la un concert, mai vine Laura (n.r. Laura Belc, Junior Art Director) cu impresii despre CTC. Da, sunt si momente dintr-alea in care zici 'Cum naiba fac, cum naiba ies din chestia asta, de unde-mi vin ideile?'. Dar, asa cum omul de implementare scoate iepurele din palarie si-si rezolva problemele in-store, si noi ne scoatem iepurii din palarie ca asta ne e meseria pe care o facem cu drag. Iti faci provizii, te documentezi, citestiOricum sunt cel putin trei oameni care sunt in brainstorming si e imposibil sa nu rezolvi cumva.
Marilena Istratescu: Iti vin idei de la o categorie la alta si livrezi un added value pentru ca nu esti blocat intr-o singura categorie. Interactionand cu foarte multe tipuri de target iti vin idei pe care le pastrezi pentru briefuri sau abordari noi. Incurajam atat oamenii din strategie, cat si cei din creatie sa fie receptivi, sa mearga la concerte, sa interactioneze cu matusile. Sa fie oameni foarte vii, care nu stau doar la job si jobul nu este singurul lucru care conteaza in viata lor. Sunt oameni interesanti care-si aduna ganduri si insight-uri si citesc, interesati de socializarea si documentarea mai mult sau mai putin legate de proiect. (…) E foarte important sa nu vorbesti neaparat din carti sau din spatele computerului, sa iesi si sa interactionezi cu oameni, sa vezi cum vorbesc, ce le place, cum valorizeaza. O promotie, o campanie are la baza un insight care se traduce intr-un USP.
IQads: Care sunt valorile agentiei voastre, cum ati descrie cultura voastra organizationala?
Marilena Istratescu: In primul rand e vorba de a fi foarte consultativ cu clientul si de a fi foarte aproape crezand foarte mult in obiectivele lui si incercand sa le indeplinesti si sa livrezi peste. O alta idee in care credem, si care e foarte importanta si in procesul de recrutare, este leadership-ul. (…) Suntem intr-un domeniu care cere magii. Asta le spunem si oamenilor: 'Hai sa vedem cum facem ceva magic din brief-ul asta, din obiectivul asta'. Si asta fac cu totii. In strategie trebuie sa gasesti acel lucru diferentiator fata de competitie un mesaj care se lipeste bine de mintea consumatorului. In creatie prin definitie se scot sloganuri, ganduri, concepte si executii faine din palarie. In implementare la fel. Am descoperit ca este un domeniu extrem de dinamic si imprevizibil. (…)
IQads: Care este clientul vostru preferat?
Marilena Istratescu: Toti clientii pe care ii avem in portofoliu au avut niste provocari foarte faine pentru noi si n-as putea sa numesc unul in defavoarea celorlalti. (…) Clientii cu care lucram sunt magici.
Comentarii