Daca e cineva acolo care asuda completand toate rubricile de pe xjobs stiind ca e numarul 856 pe lista de oameni care au aplicat in ultimul minut, sa se opreasca o secunda. Pentru ca mai sunt vreo 2 luni pana cand o sa primim o noua generatie de absolventi de comunicare care de-abia asteapta sa le dea cineva ocazia sa faca tot ce si-au imaginat in anii de studentie, l-am chemat la trainingul IQads Kadett pe Laurentiu Horubet (Trainer - Learning & Development Solutions, Vodafone Romania) sa raspunda la toate intrebarile la care altfel juniorii s-ar fi consultat cu prietenii: cum gasesti un job, cum scrii un CV, la ce sa te astepti de la un interviu, cum poti sa te pregatesti pentru intrebari si, mai ales, ce spui cand nu ti se pun intrebari si ti se zice "Vorbeste despre tine. Te ascult."
Laurentiu s-a referit pe rand la 3 etape standard pentru obtinerea unui job - gasirea, pregatirea, castigarea lui – si la raspunsuri pentru toate intrebarile care pot aparea pe parcursul fiecareia.
I. Unde gasim job-uri?
La etapa asta probabil ca cei mai multi dintre tineri stiu cam care sunt sursele: site-uri de recrutari, site-urile companiilor, targurile de joburi, retelele sociale (in principal LinkedIn, Facebook si Twitter), recomandarile.
Daca ai aflat de un job care te intereseaza pe un site de recrutari, poti apoi, in loc sa apesi butonul "Trimite CV", sa mergi pe LinkedIn si sa afli ce persoana se ocupa de recrutari in compania care angajeaza si sa ii scrii direct. S-ar putea ca pana sa i te poti adresa sa trebuiasca sa intri si pe site-ul companiei ca sa afli care e domeniul de mail. Ca sa stii cui sa ii scrii trebuie si sa urmaresti denumirile de job ale celor care se ocupa de recrutari, in corporatii de exemplu ele pot contine cuvantul "sourcing" (cu variante precum resourcing, outsourcing, apoi analyst, specialist etc).
Inainte sa trimiti mailul poti sa cauti numele recrutorului pe Facebook. In functie de fotografiile si postarile acestuia iti poti face o idee despre personalitatea angajatorului, ceea ce te ajuta atunci cand ii scrii prima oara sau cand va intalniti. "Daca vezi ca se imbraca de la Zara, nu cred ca o sa strice daca ai si tu ceva tot de acolo", a dat Laurentiu un exemplu.
Pe Twitter s-ar putea sa vrei sa ii dai follow hashtag-ului #angajari, unde majoritatea job-urilor sunt din IT, software development si comunicare, sugereaza Laurentiu.
Odata stabilit cui ii trimitem mailul, trebuie ca ce ajunge la recrutor sa ne recomande cu adevarat, asa ca Laurentiu a dat o serie de sfaturi legate de trimiterea scrisorii de intentie si scrierea CV-ului.
1. Foloseste o adresa de mail de forma [email protected] (da, e timpul sa renunti la cutekitty89 si nici de pe adresa de la job-ul actual nu e ok sa aplici). Nu trebuie ca adresa de e-mail sa se faca remarcata.
2. Nu pune mai multi angajatori la bcc (scrie-i fiecaruia in parte, arata-i de ce iti doresti job-ul oferit de compania lui, nu un job si atat)
3. Pune scrisoarea de intentie in corpul mailului si CV-ul ca attachment (nu ambele in attachment, scrisoarea de intentie trebuie sa determine angajatorul sa vrea sa afle mai multe din CV, dar pentru asta trebuie ca acesta sa fie convins in scrisoarea de intentie)
3’. Incepe scrisoarea de intentie gandindu-te ca iti aduce avantaje (poate starni interesul angajatorului, ofera o nota personala, arata mai multa implicare din partea aplicantului), dar ca poate reprezenta si un dezavantaj atunci cand este scrisa prost (si prin prost intelegem banal, nepersonal, cu copy-paste din modelele de pe internet)
4. Scrisoarea de intentie trebuie sa vorbeasca despre tine, despre ce ai facut si ce faci acum. De aici trebuie ca angajatorul sa deduca faptul ca "esti creativ" si "atent la detalii", nu e suficient sa apara sintagmele respective.
Trecand la partea de CV, Laurentiu a raspuns la cea mai dificila intrebare: ce trec in CV daca nu am experienta?
"Un singur cuvant am pentru tine: extracurricular", a spus Laurentiu. "Participa la toate proiectele pe care le organizeaza scoala ta pentru ca altfel nu o sa ai ce completa la rubrica experienta."
O alta sugestie a fost inscrierea in ONG-uri: "ONG-urile sunt din ce in ce mai puternice, te ajuta sa castigi niste abilitati enorme, poti sa participi gratuit la tot felul de activitati extraordinare care pot fi trecute in CV si care chiar conteaza. Eu ca angajator, cand vad ca esti dispus sa muncesti fara sa fii platit si ca o faci cu energie si motivatie, ma gandesc ca o sa muncesti si mai bine daca esti platit."
Si despre CV am putut face o lista de verificat inainte de a il trimite:
1. Nu completa nimic la sectiunea "obiective profesionale" cand esti la inceput de cariera, e un risc pentru ca nu stii exact ce urmareste angajatorul si poti fi exclus din prima.
2. Spune ce ai facut la job-urile anterioare, nu ce scria in fisa postului (un recrutor priceput stie care sunt descrierile fiecarui job, este inutil sa ii fie enumerate. Pune accentul pe cum ai indeplinit task-urile, nu pe ce trebuia facut)
3. Nu trimite recomandari de la alte persoane daca nu ti-au fost cerute.
4. Nu bifa abilitati, demonstreaza-le prin modul in care completezi rubricile (de exemplu, poti arata ca esti eficient daca elimini din CV pasajele de umplutura, care nu raspund unor potentiale intrebari ale angajatorului)
5. Nu lungi inutil CV-ul, un angajator are in medie 15 minute pentru a-l citi, el trebuie sa convinga in 2 pagini, nu in 4. Nu descrie absolut toate responsabilitatile de la alte job-uri, ci pe cele principale si cate 3 realizari.
6. Nu include o fotografie decat daca ti s-a cerut.
7. Daca ai detinut mai multe pozitii intr-o companie, scrie intai despre ultima dintre ele.
8. Precizeaza cursurile la care ai platit ca sa participi, asta demonstreaza ca esti dispus sa investesti in pregatirea ta.
9. Daca nu ai experienta, incepe cu studiile, apoi vorbeste despre activitatile extracurriculare. De asta e nevoie sa te implici in cat mai multe proiecte.
II. Cum ne pregatim pentru interviu?
Daca totul a mers bine cu scrisoarea de intentie si CV-ul si esti chemat la interviu, trebuie sa te astepti la 2 situatii: fie iti vor fi puse intrebari, unele dintre ele pe care le-ai mai auzit de o gramada de ori si care ti se par la fel de enigmatice, fie, mai greu, ti se va zice "Vorbeste despre tine. Te ascult".
In prima situatie exista o serie de intrebari-cliseu: care sunt calitatile si defectele tale, unde te vezi peste 5 ani, de ce iti doresti jobul asta, ce te recomanda etc. Presupunand ca nimeresti la un interviu unde ti se vor cere astfel de descrieri, uite niste sfaturi in functie de care sa iti formulezi raspunsul:
1.Fii natural: in mod obisnuit nu ai zice ca defectul tau cel mai mare e ca esti perfectionist, asa ca nu te va ajuta nici la interviu sa iti faci o imagine de tip desavarsit, care foloseste template-uri in loc de raspunsuri sincere.
2. E ok sa spui orice motiv pentru care vrei job-ul, mai putin ca motivul sunt banii.
3. Si, apropo de bani, nu aduce vorba de ei la prima intalnire. Pentru situatia in care recrutorul te intreaba ce suma iti doresti, nu strica sa te interesezi inainte online sau in reviste despre salariul mediu al cuiva care ocupa pozitia dorita.
4. Nu folosi modul conditional-optativ. Spune clar ce vrei si ce faci, nu ce ti-ai dori si ai face (daca s-ar putea...)
5. Spune de planurile tale reale pentru viitor. Poate ca nu stii unde o sa fii peste 5 ani, dar ai o viziune despre tine peste 20 de ani.
6. Pune intrebari, nu spune ca iti e totul clar (dar nu intrebari referitoare la bani, cum ziceam, ci poti cere, de exemplu, detalii despre oamenii alaturi de care ai lucra, activitatea altor departamente cu care ai colabora, demonstrand astfel ca ai o viziune de ansamblu asupra muncii tale).
7. Cand explici motivul pentru care ai parasit locul anterior de munca vorbeste doar despre tine (nu critica pe nimeni, refera-te doar la nevoile tale si la modul in care au coincis sau nu cu cele ale companiei).
Trebuie sa fii pregatit si pentru varianta mai incitanta de interviu, in care esti poftit sa vorbesti despre tine. Liber. Fara repere. Aici, spune Laurentiu, trebuie sa te pregatesti sa spui o poveste, o intamplare care spune ceva despre tine, nu o povestire a CV-lui. Asa ca incepe sa sapi si sa exersezi un mod placut de a povesti despre tine. In special daca nu te-ai putut abtine si ai trecut totusi in CV ca esti creativ si iti plac provocarile.
III. Cum obtin job-ul?
Odata ajuns la interviu, ghideaza-ti sarmul personal dupa 3 atribute:
1. Sinceritate – nu poti minti recruiterii, au abilitati de interpretare a limbajului verbal si a celui nonverbal.
2. Naturalete – nu vorbi in limbaj corporativ, spune ce i-ai spune si unui prieten
3. Franchete – nu te teme sa te lauzi daca ai motive sa o faci
Pentru ca poate dura pana la cateva luni pana sa gasesti un job, timp in care poti sa tragi tot felul de concluzii gresite despre lipsa ta de abilitati reale, Laurentiu le sugereaza tinerilor sa aiba rabdare si sa fie consecventi in cautare, si, in cazul in care merg la interviuri si nu li se da niciun raspuns, sa intrebe direct:
"E un sentiment foarte frustrant cel in care te intrebi de ce nu ti se raspunde daca ai primit sau nu job-ul, asa ca eu, de exemplu, am trimis mailuri: 'Buna ziua, acum 2 saptamani am fost la interviu, nu am primit un raspuns si m-as bucura ca daca ati ajuns la o decizie sa mi-o comunicati'. Daca nu iti mai raspund nici la mailul asta, probabil ca sunt oameni neseriosi, probabil ca nu voiai sa lucrezi la compania aia. Oamenii care nu iti raspund la mail nu sunt credibili pentru ca toata lumea la interviu zice ca revine cu un raspuns. Sau poate ti se raspunde ca inca nu s-a luat o decizie‚ caz in care trebuie sa stii sa ai rabdare", a explicat Laurentiu Horubet.
Programul de talent scouting IQads Kadett este organizat de IQads cu sprijinul agentiei-partener Mercury360. Cadetii sunt alesi in urma unui test de orientare si examinare online care verifica gradul in care personalitatea tinerilor se apropie de personalitatea ideala a principalelor meserii din industria de marketing si comunicare, testul fiind disponibil pe site-ului programului - www.IQadsKadett.ro.
Odata admisi in program, cadetii participa la o serie de training-uri si prezentari de case study-uri organizate special pentru ei in Clubul Kadett, aflat in sediul IQads. In plus, cadetii primesc invitatii la evenimente ale industriei, carti de specialitate, precum si sansa de a beneficia de stagii de practica in agentii si companii.