Aseara la IQads Kadett am continuat seria de training-uri inspirationale cu oameni care nu scriu neaparat brief-uri si nu pun la punct campanii, dar de la care avem de invatat la nivel de planificare, rigoare si obiective indeplinite.
La sfarsitul unei zile de training cu clienti din corporatie, Ionut Tarcea a trecut pe la noi sa ne vorbeasca despre Time Management – un subiect imposibil pentru majoritatea celor prezenti in sala. Si da, daca va intrebati, au fost oameni care au ajuns cu intarziere si la acest workshop. Si nu putini. Asa ca subiectul a venit la fix.
Ionut a terminat ASE si a activat in AIESEC in timpul facultatii. A inceput apoi sa lucreze in RCS&RDS pe vremea cand compania avea doar 50 de angajati si nu multi oameni aveau internet in Romania. Si-a dat seama insa repede ca ce isi doreste e sa fie freelancer. Acum lucreaza cu Ascendis pe partea de cultura organizationala, bicileste urban la Biciclop, fotografiaza in timpul liber si impacheteaza creativ la dehartie.ro. Printre altele, mai are niste idei de afaceri cat se poate de nastusnice (pe care nu vi le spunem pentru ca ne plac prea mult :D). La 19:00, Ionut era inca fresh si pregatit sa raspunda intrebarilor cadetilor, chiar si cu o mana rupta.
Am aflat asadar ca pentru a-ti stapani timpul pe care il ai la dispozitie, trebuie sa stii mai intai ce vrei sa faci cu el. Adica sa-ti stabilesti obiectivele si pasii necesari pentru a ajunge acolo. Si asta nu inseamna ca trebuie sa devii un maestru zen al alocarii minutelor pe sarcini specifice de la job; trebuie sa ai grija in egala masura si de timpul si viata personala si sa incerci sa faci cele doua subiecte cat mai echilibrate. Evident, obiectivele (de orice tip ar fi ele) trebuie sa fie SMART (specifice, masurabile, ambitioase, realiste si incadrate in timp).
Pentru ca avem constant aceeasi problema a multitudinii de subiecte care ne fac cu ochiul si niciodata nu stim care ar fi cel mai potrivit, Ionut ne-a sfatuit cu o vorba din batrani "If you’re gonna fail, fail fast!"
"Aveam noi o vorba vorba in Ascendis: 'Daca faci ce-ai mai facut, o sa obtii ce-ai mai obtinut'. Important e ca tot timpul sa te preocupi fie sa cresti intr-o anumita zona, fie sa aduci anumite elemente care sunt cu totul noi pentru tine", spune Ionut.
Daca uneori in timpul sesiunii va simtiti ca pe frontul de lupta, aflati ca nici lui Eisenhower nu i-a fost usor. De aceea el a patentat o matrice prin care imparte obiectivele in:
1. importante si urgente, pe care ar trebui sa le planifici si sa le lucrezi imediat
2. importante, dar mai putin urgente, pe care ar trebui sa le planifici
3. putin importante si urgente - pe care ar trebui sa le ignori
4. putin importante si putin urgente - pe care ar trebui sa le ignori :)
Aveti permisiunea de a aborda ultimele doua categorii doar in cazul in care vrei sa ajutati pe cineva, ca apoi sa fiti ajutati la randul vostru.
"E important sa te gandesti ce lasi in urma ta. V-ati imaginat vreodata cum o sa fiti cand o sa fiti batrani? Cat mai tineti minte peste 10 zile din lucrurile care va preocupa astazi? Dar peste 100 de zile?"
A urmat un moment in care sala s-a transformat intr-un mini-cinematograf pentru ca ne-am uitat la un film ce ilustra situatiile in care pot sa ajunga anumite persoane intr-o organizatie. Un grup de alcoolici anonimic discuta despre problemele lor cu timpul, iar noi ne-am dat seama ca problemele lor pot fi problemele tuturor celor care lucreaza.
Ionut ne-a promis ca ne trimite in curand si o lista de principii dupa care sa ne ghidam pentru a ne eficientiza timpul si ne-a lasat la sfarsit cu o portie de inspiratie sub forma unor pastile de sfaturi:
- "Incearca sa pastrezi balanta intre birou si viata personala, incearca sa gasesti un job asa de placut incat sa nu-ti dai seama ca muncesti si chiar si asa vor exista chestii pe care n-o sa-ti placa sa le faci".
- "Incercati sa nu va mai uitati la TV decat la lucrurile care chiar va intereseaza si sunt educative"
- "Aliati-va cu oameni care au aceleasi pasiuni si preocupari ca voi"
- "Reinventati-va si incercati sa nu va blazati, incercati sa fiti diferiti"
- "Fiti autocritici"
- "Nu intrati intr-un confort in care va spuneti 'lasa ca mai am timp...', o sa va treziti ca ajungeti la 35 de ani sa va doriti doar sa va pastrati job-ul pentru ca aveti credite, sa aveti masina si casa pentru ca astea sunt valorile apreciate in Romania in ziua de azi"
- "Daca va propuneti lucruri, sunt sanse si mai mari sa le atingeti"
Am plecat acasa cu planuri mari de soul-searching si planificare serioasa a vietii pentru week-end. Ramane de vazut cate din ele vor prinde viata.
Programul de talent scouting IQads Kadett este organizat de IQads cu sprijinul agentiei-partener Mercury360. Cadetii sunt alesi in urma unui test de orientare si examinare online care verifica gradul in care personalitatea tinerilor se apropie de personalitatea ideala a principalelor meserii din industria de marketing si comunicare, testul fiind disponibil pe site-ului programului - www.IQadsKadett.ro.
Odata admisi in program, cadetii participa la o serie de training-uri si prezentari de case study-uri organizate special pentru ei in Clubul Kadett, aflat in sediul IQads. In plus, cadetii primesc invitatii la evenimente ale industriei, carti de specialitate, precum si sansa de a beneficia de stagii de practica in agentii si companii.