Daca scrisul de mana ar mai fi in voga, astazi am avea cu totii cate o caruta de probleme. Un exemplu bun ar fi toti angajatii salvati de incapacitatea calculatoarelor de a transmite si ce se afla printre randurile corpului de text al mailurilor. Pixul, pe de alta parte, le da posibilitatea angajatilor sa sublinieze, literalmente, cam in ce proportie sunt de acord cu ce spune Sefu’. Cu un pix in mana, replica "Da, Sefu" poate sa fie cat se poate de periculoasa. Si asta poate sa fie, in functie de cat de bine dezvoltata este glanda umorului, un lucru bun sau rau.
BIC ne spune totusi 'La naiba cu tehnologia. E prea impersonala' si ne propune ca tot ce gandim sa scriem de mana. Cu ce altceva decat pixul BIC?
Elliott, de exemplu, ne-arata cum e sa scrii din dragoste.
Ati fi banuit cum arata o alta zi in Paradis?
Tim e hotarat sa nu ramana in anonimat.
Cool nu mai e cool daca doar il tastam.
Asa ca am supus locuitorii Mansardei IQads unui test grafologic si am adunat cateva mostre de scris (care cedate de buna voie, care obtinute prin viclesug pur) create in urma unui brief simplu: folositi acelasi BIC si scrieti replica "This is Sparta". Trebuie sa mentionez ca au existat cel putin un subiect care a calcat in proverbialele strachini de pe langa instructiuni si niste incalcari flagrante de deadline (va stiti voi cu musca pe caciula). Dar, in final, am adunat sapte exemplare dupa cum urmeaza.
Numarul 1. Hotaratul
Singura persoana care nu a avut nevoie de timp ca sa se gandeasca la concept si nici de lamuriri suplimentare. Autorul incepe din plin, ca si cum ar continua un sir firesc al gandurilor, si incheie cu un punct in care tastatura nu ne-ar fi ajutat sa vedem atata determinare.
Numarul 2. Nehotaratul
Dupa ce si-a incercat pixul in mai multe colturi ale foii de hartie (asta ca sa nu-mi usureze deloc sarcina) s-a decis asupra stilului pe care il vedeti mai jos. Autorul incepe hotarat, deja la "IS" simtim ca si-a ales calea, si incheie cu un "SPARTA" nesigur. Banuiala mea e ca voia sa scrie "IQads", de fapt.
Numarul 3. Rebelul
Urmatorul autor a hotarat ca instructiunile sunt prea mainstream si s-a gandit sa schimbe brieful. "This is Sparta!" s-a transformat in "This could be Sparta!" cu referire la moneda romaneasca stralucitoare ca un soare. Treizeci de secunde cu un pix au ajutat autorul sa economiseasca o ora petrecuta cu Photoshop.
Numarul 4. Nonnegociatorul
Urmatoarea mostra a fost extrasa cu viclesug. Abordarea "treizeci de secunde din timpul tau si te las in pace" mi-a adus un raspuns hotarat: "This is Sparta.". Cu punct la sfarsit. Adica nu mai incape indoiala, asta e Sparta, ia-o si du-te!
Numarul 5. Netraditionalistul
Cel mai neconventional personaj din Mansarda a ales sa faca o reinterpretare a replicii "This is Sparta" si, ca sa se asigure ca am inteles glumita, a decis sa o ilustreze sugestiv. "H"-ul din "This" ia forma unui fulger, iar "Sparta" sta in mijlocul unei crapaturi.
Numarul 6. Glumetul
Amuzantul grupului a decis sa ne impartaseasca ideea potrivit careia pana si Sparta e fabricata in China. Si, pentru ca ii sta in fire, a suplinit lipsa talentului la desen cu vorbaraie din plin.
Numarul 7. Tacticianul
Urmatorul autor s-a hotarat pe o abordare de ofiter in armata a briefului. Dupa o evaluare rapida a chestiunii, a determinat cam care e forta combatanta a Mansardei si a decis sa marcheze cu simboluri punctele in care se aduna esenta spartana.*
*C = Carmen, M = Mihaela, S = Sonia, I = Ioana, A = Anca
Voi ce credeti? Cat din gandurile voastre transpar prin scrisul de mana?