Branduri din portofoliul FRIENDS Advertising active in 2011
Sensiblu, Oxyance, Rigips (Rigips Fonic, Rigitherm, Rigips600, Rimano), Let's Do It, Romania!, PSI Swaziland, Dero, Doppelherz, Protefix, Danone Disney, Get Music, Silva, F64, Frutti Fresh, Fruttia, Romanian Business Leaders Summit, Sibex.
Tipuri de campanii desfasurate in 2011
Branding, atat dezvoltare de noi identitati cat si rebranding, apoi campanii de imagine si lansari de produse noi. Apoi, dat fiind specificul unor clienti, foarte multa comunicare in-store. Insa au fost si promotii nationale si proiecte de online, atat in cadrul campaniilor cat si proiecte punctuale.
Media folosite in campanii
TV si online pe primul loc, urmat de radio si mai putin print decat in alti ani.
Premii castigate
FRIENDS nu participa la festivaluri; cu toate astea, am primit niste diplome - premiul onorific de agentia oficiala a Let's Do It, Romania! si o diploma de multumire (eu) pentru contributia in juriul “X ani de creativitate".
Cerintele clientilor
Return, Return, Return On Investment: big return, small investment.
Modificari in bugetele de creatie si de productie alocate
Tendinta generala a fost de scadere fata de 2010, insa au fost si cazuri izolate de crestere.
Modificari in departamentul de creatie
3 plecati, 1 venit; se poate comenta pe marginea situatiei, dar nu cred ca avem spatiu suficient aici.
O concluzie despre industrie in 2011
Depinde ce intelegem prin industrie. Daca ne referim la publicitari: mai dezbinati ca niciodata (parerea mea). Daca ne referim la toata industria de marcom + media: desi la inceputul lui 2011 am avut senzatia ca asistam la o deprofesionalizare a "clientului", prin renuntarea la traininguri, oamenii mai scumpi din companie s.a.m.d., pe parcursul anului, am avut ocazia sa intalnesc oameni cu claritate surprinzatoare in gandire, ceea ce e o surpriza placuta. Dupa parerea mea, cea mai mare problema e ca oamenii, de la client sau din agentii, nu au siguranta locului de munca (asta duce la presiuni in lant, iar cand ajungi acolo unde ar fi nevoie de creativitate pentru a compensa lipsa de resurse, paradoxul e ca nu e nimeni dispus sa riste nimic) => Consumatorul, este din ce in ce mai dezamagit de monoloagele brandurilor si, prin extensie, noi, cei din publicitate, parem niste papagali care doar vorbim despre creativitate, insa nu suntem capabili s-o si aratam la TV, OOH, pe net sau oriunde se mai exprima brandurile.