Ce trasaturi au concursurile de UGC care conving consumatorii sa isi doreasca sa spuna povestea unui brand? O provocare ce te face sa iti chemi toti prietenii la brainstorminguri nocturne, cu pizza si cola? Un juriu in care participa A-listerii din domeniul in care vrei sa ajungi? Promisiunea gloriei de a iti vedea lucrarea privita de un public pe care nu il poti masura cu privirea? Un premiu pe care iti imaginezi cum l-ai cheltui inca inainte de a-l castiga?
"Crash the Super Bowl", poate cel mai cunoscut concurs de UGC din America, intruneste toate conditiile-standard ale unui concurs reusit, atat pentru consumator (premiul in bani este consistent si este insotit de o vizibilitate foarte mare a castigatorului, munca investita e corect raportata la castig), cat si pentru brand (toate spoturile create de consumatori pentru Doritos si Pepsi MAX trebuie sa ilustreze brandul in concordanta cu brand assets-urile de la sectiunea "toolkit" de pe site-ul oficial, experientele anterioare arata ca cel putin unul dintre spoturile finaliste ajunge in topul USA Ad Meter, care masoara in fiecare an care au fost cele mai apreciate reclame de la Super Bowl). In plus, are un regulament prin care se evita pierderea unor inscrieri valoroase din pricina hazardului asociat votului publicului. Juriul vede TOATE lucrarile inscrise, dintre care alege 10 finaliste, iar in urma votului publicului se califica 6 spoturi: cele mai votate 2 spoturi pentru fiecare categorie (Doritos si Pepsi Max) si 2 spoturi care au obtinut cel mai mare punctaj de la juriu si nu au fost alese de public.
Cum se intampla la concursurile la care le este permisa participarea profesionistilor, si despre "Crash the Super Bowl" s-a scris ca nu le ofera o sansa reala consumatorilor 'obisnuiti" si ca printre castigatori sunt multi creativi din agentii de publicitate sau case de productie, care reusesc mai bine sa isi puna in valoare ideea folosind echipamente scumpe si nu o camera de buzunar. Doritos Canada a desfasurat insa un alt concurs, la care tot ce trebuie este un calculator. "Write the end" le-a propus utilizatorilor sa aleaga ce aroma de Doritos sa distruga si sa scoata de pe piata: Onion Rings N’ Ketchup sau Buffalo Wings N’Ranch.
Pe site-ul concursului era inceputul unui spot care anunta ca va fi distrusa una dintre arome, iar participantii trebuie sa scrie un scenariu pentru ultimele 20 de secunde, in care se decide soarta chipsurilor. Premiul pare ca i-a vizat pe cei care aspira la o cariera in advertising: toti cei 14 finalisti (7 pentru fiecare aroma, alesi in urma votului publicului) si-au pitch-uit ideea de spot in fata regizorului si a agentiei de publicitate care au creat concursul, iar castigatoarea a devenit membru "Doritos Think Tank", ceea ce ii da ocazia sa se implice prin input creativ la viitoarele proiecte Doritos. Nici premiul in bani nu este de ignorat si a contribuit la generarea celor peste 7000 de inscrieri: 25.000$ si 1% din vanzarile viitoare pentru aroma alesa sa ramana. Plus 3 zile de "Doritos-filled days" la Toronto. Modalitatea de a acorda premiul a creat si ea suspans pentru participanti, mai mult decat un telefon si un anunt pe site: toti finalistii au fost invitati la o petrecere unde a fost prezentat spotul castigator deja filmat.
Si mai memorabil este atunci cand ceva frumos ramane in urma datorita concursului creat de un brand. Asa cum s-a intamplat la "Your Art Here" pentru H&M. Un concurs de creatie pentru artisti si creativi in general, cu tema "New York City" (cate teme inspira la fel de mult?), la care castigatorul si-a vazut lucrarea expusa in vitrina unui magazin H&M din New York. Plus un premiu de 5.000$ pentru a-si incepe cariera de artist, un card de cadouri H&M in valoare de 500$, o calatorie la New York pe durata instalarii creatiei si 15.000$ pentru a implementa lucrarea. Prin acest concurs, "H&M cauta sa le ofere artistilor aflati la inceput de drum o platforma uriasa pe care sa isi etaleze talentul". Adica o panza de 14x5 metri in vitrina unuia dintre cele mai populare magazine, intr-unul dintre cele mai populare orase.
Ar fi fost la fel de simplu pentru H&M sa lanseze un concurs de designuri de haine, la care sa participe tineri creatori de moda si sa faca legatura cu produsele, insa H&M a ales sa sublinieze un atribut al brandului, creativitatea.
Iata cateva dintre lucrarile inscrise:
Castigatoarea a fost Emily Ryan, o graficiana care e propus proiectul H&M NYC, o "sculptura interactiva" a orasului care arata in timp real in vitrina H&M mesajele de pe Twitter cu hashatagul #HMNYC si pozele facute intr-o cabina foto creata special in magazin. Mai mult de 5000 de fotografii si mesaje au fost postate de trecatori.
Nu e nevoie de zeci de mii de euro pentru a convinge consumatorii sa transmita singuri mesajul brandului. Domino's, lantul de pizza care a suferit de pe urma scandalurilor legate de gustul dezastruos al produsului lor, a schimbat reteta de pizza si a inceput sa promoveze schimbarile pentru a-i convinge pe consumatori sa guste produsul imbunatatit. O modalitate de a-i face pe clienti sa spuna singuri ca pizza Domino’s are calitatile promise a fost concursul "Show us your pizza", care a premiat cu cate 500$ cele mai savuroase poze cu pizza Domino’s, facute de catre amatori, fara retusuri. Dupa ce vad promisiunea brandului de a nu altera fotografiile cu pizza in reclame si un clip video care arata un model de "asa nu", in care sunt prezentate diverse trucuri folosite in fotografiile profesioniste cu mancare, consumatorii sunt invitati sa fotografieze propriile pizza (fara sa fie nevoiti sa cuprinda si propriile figuri in imagini). Cei care nu au cumparat deja o pizza Domino’s pe care sa o poata fotografia sunt directionati spre site-ul de livrari.