Misterele. Fac parte din vietile noastre si sunt, vrem sau nu, poate ingredientele care condimenteaza cotidianul pentru fiecare dintre noi. Iar misterele pot face parte dintr-un plan al soartei, dar, atentie, de multe ori sunt manmade si apartin unei campanii publicitare, ca cele de mai jos.
Daca numele meu e Kimbo, am salvat o viata
Drept raspuns la numarul de copii morti zilnic in lume, UNICEF a ales sa invaluie faptele in aura misterioasa a unei povesti. Astfel, s-a nascut “Kimbo”, campania care a adus un Silver la Cannes pentru JWT Madrid. “Kimbo” a exploatat o legenda africana potrivit careia, pentru a salva viata unui om, un altul trebuie sa-i ia numele ca destinul sa nu-l mai poata gasi. Baschetbalistul Pau Gasol a luat numele “Kimbo” in spotul pentru campanie. Au fost generate 110 noi materiale cu o valoare de aproximativ 390.000 de euro, 192.000 de vizite si peste 32.00 de inregistrari pe site-ul UNICEF. In Social Media, printr-o aplicatie pe Facebook, userii si-au schimbat propriile nume in Kimbo, ajutand astfel la crearea unei baze de date pentru UNICEF
Disparitiile copiilor din Germania nu mai sunt misterioase
Castigatoare de Gold la Cannes, campania sociala "The Missing Child” dezvoltata de Kempertrautmann Hamburg a avut ca scop dezlegarea unor mistere si nu perpetuarea lor. Campania a fost lansata in cadrul meciului FC Bayern Munchen – Real Madrid, cand toti jucatorii au intrat pe teren insotiti de copii, mai putin capitanul de la Bayern care tinea in mana posterul unui copil disparut. Toate mijloacele de comunicare a campaniei duceau catre pagina de Facebook dedicata. Imaginile de la meci au fost difuzate in peste 40 de tari, au fost vizionate de peste 15 milioane de telespectatori, au fost generate materiale atat in print, cat si in online si pe canalele TV. Peste 100.000 de fani pe Facebook urmaresc evolutia campaniei, in prezent.
Misterele labirintului din West End, Londra
Cake London a castigat un Bronze in cadrul Cannes Lions 2011 pentru ca a indemnat turistii sa se piarda intr-un labirint urias pentru campania "Get Lost in the West End”. Nu e genul de urare care se face in mod normal turistilor, dar nici labirintul din gard viu din West End-ul Londrei nu era tocmai conventional. Labirintul continea expozitii si activitati care aratau ciudateniile West End-ului. Labirintul a fost creat ca raspuns la scaderea de 4,6% a numarului de vizitatori si a atras peste 35.000 de turisti in 5 zile, o crestere de peste 7.5% a vanzarilor pentru magazinele din zona, o audienta de 16 milioane de oameni care au ascultat povestea labirintului la radio, peste 30.000 de vizualizari ale videoclipurilor postate in decurs de 5 zile, printre altele.
Versurile inainte, hit-ul dupa
Pentru campania castigatoare de Gold la Cannes - "HEARTBREAKER<3”, agentia Anorak Oslo a oferit publicului un indiciu, fara sa dezlege misterul single-ului formatiei Kaizers Orchestra. Pentru ca, inainte de lansarea propriu-zisa a melodiei, au lansat versurile si partitura, iar fanii au putut asculta single-ul doar daca il cantau singuri. Astfel, publicul a fost incurajat sa inregistreze si sa incarce propriile variante ale melodiei pe site-ul radio-ului P3. O luna mai tarziu, campania a facut ca, la 48 h de la lansare, "Hjerteknuser” sa ajunga pe locul 2 in topul Norvegian iTunes si a transformat single-ul in cea mai bine vanduta melodie de pe iTunes.
Misterioasa esarfa rosie
A fost probabil un mister pentru unii de ce statuia inalta de 34 de metri a lui Bismarck din Hamburg, Germania purta o esarfa rosie. Adevarul e ca Initiative Media a implementat campania "Equipping the Most Exposed" (premiata cu Silver la Cannes) in cadrul careia cei mai expusi frigului trebuiau protejati. Nu oricum, ci de esarfa brandata Grippostad C, medicamentul impotriva racelii. Astfel ca, pe langa Bismarck, si alte statui cunoscute din oras au primit esarfe care sa le protejeze impotriva temperaturilor foarte scazute. Campania a generat media gratuita in valoare de 360.000 de lire sterline si un indicator de awareness de 74%.
Vocea constiintei te-ndeamna la banane?
Da. Dar nu e neaparat o voce a constiintei, ci o voce generata de un mecanism care se concetra numai pe un singur om, pozitionat strategic intr-un loc indicat din fata raftului de banane Fairtrade. Sistemul face parte din campania “Listen to Your Conscience” realizata de Ogilvy Auckland pentru All Good Bananas. Pe parcursul a doua saptamani, mii de cumparatori au ascultat “misterioasa voce a constiintei” si vanzarile au crescut cu 130%.