Povestile crearii scurtmetrajelor care celebreaza masculinitatea in competitia Bergenbier de la Brand Film Festival

Povestile crearii scurtmetrajelor care celebreaza masculinitatea in competitia Bergenbier de la Brand Film Festival

Finalistii de la competitia Bergenbier din cadrul Brand Film Festival, in care brandul celebreaza masculinitatea, ne-au spus cum au decurs filmarile pentru scurtmetrajele selectionate in concurs. Din cele 27 de filme originale trimise in cele 67 de zile de inscrieri, 10 au fost selectionate in finala. Povestile acestora vorbesc despre montaje facute sub presiunea deadline-ului, despre filmari sterse inainte de a fi salvate, despre gasti de prieteni filmand in platouri improvizate in sufragerie, despre idei conturate in timpul mai multor sesiuni de brainstorming la bere sau, dimpotriva, despre idei spontane, filmate si montate in timpul unei singure zile. Lucrarile asteapta pana pe 10 septembrie votul vostru, pe platforma TheCreator.

Randuielile barbatesti care definesc masculinitatea

Pentru realizarea scurtmetrajului "Randuieli barbatesti", care prezinta secvente reprezentative din viata barbatilor, provocarile au aparut abia in timpul filmarilor: "O schimbare inspirata de ultim moment, chiar inainte de inceperea filmarilor, a fost alegerea actorului principal. Astfel, imaginea centrala a 'Randuielilor barbatesti' a devenit Cristian Stanciu. In timp ce Cornliu Radu consulta scenariul si fixa cadrele pentru fiecare scena, Catalina Alexandra Ion a luat initiativa si s-a ocupat de scenografie si stabilirea recuzitelor. Actorii secundari, Catalin Dimcevici, Ionut Jumuga si Madalina Ion, au incercat sa-si intre cat mai bine in rol, improvizand de zor si adaugand un plus de comic scenariului”, a spus Corneliu Radu.

Echipa a montat si un clip de making of de la filmari:

"Didi, prietenul meu": erase si de la capat
Stiti cum e cand muncesti toata ziua la ceva care apoi se pierde din cel mai stupid motiv? Asa s-au simtit Andrei si Paul atunci cand au vazut ca s-a sters prima inregistrare a scurtmetrajului "Didi, prietenul meu", care ilustreaza aventurile unui cercetas amator ratacit de prietenii sai: "Filmarile au decurs intr-un mod normal pana cand Paul, umbland prea repede la meniul camerei pentru a sterge dublele nereusite, ghiciti ce a facut? Exact! A sters toate filmarile si a trebuit sa o luam de la capat. Presati de timp, pentru ca noi eram undeva foarte departe si acumulatorul camerei era aproape consumat, a trebuit sa pretindem ca avem nervii de otel si am reluat filmarile pe 'NV', adica fara sa ne mai uitam la ce am filmat, pentru a avea suficiente resurse pentru a termina filmarile", ne-a povestit Andrei Cercel.

Un scurtmetraj cu ce are barbatul adevarat
Sorin Amzu ne-a spus ca ar fi pregatit un film de 10 ore daca se putea si ca a avut ceva emotii cand a decis sa trimita varianta necenzurata a scurtmetrajului "Barbatul adevarat are", in care 'ce' are barbatul adevarat era spus de multe-multe ori, alaturi de traducerea in cuvinte accesibile celorlalti oameni.

"Am inceput cu ideea de a face cel mai lung film pentru concurs pentru ca ar fi fost cu siguranta diferit de celelalte de 5 minute (ne gandeam la ceva gen 10 ore), apoi ne-am amintit de limita de spatiu si de timp. Am decis sa folosim din plin cele 5 minute si sa cream ceva foarte diferit. A fost o decizie riscanta pentru ca exista posibilitatea ca filmuletul sa nu fie acceptat nici in forma cenzurata. In film port camasa si sacou, dar ce nu se vede e ca nu aveam si pantalonii de costum, ci doar boxeri. De asemenea, in pipa nu era tutun", a marturisit Sorin Amzu (actor si copywriter), care a lucrat la realizarea scurtmetrajului alaturi de Marius Vechiu (regizor) si Ervin Bolat (colaborator).

Un "Blend" de experiente de viata

Inceputul ideii pentru scurtmetrajul "Blend" a venit in urma cu mai bine de un an de zile, cand Emilian Craciun si Radu Rapeanu au creat un scenariu pentru un film de prezentare a unei competitii de bartending:

“Filmul urma sa incadreze o zi din viata unui barman iar, cum amandoi suntem fosti barmani si avand foarte multi prieteni in domeniu, stiam cam cum decurge o zi de munca: antrenament, munca, distractie, fete, stocuri, iar antrenament, munca, distractie; avea sa fie un ciclu repetitiv din ziua unui barman filmat in stil Guy Ritchie cu un mesaj clar si cat se poate de real: 'Antreneaza-te, urmeaza competitia!'. Din pacate, organizatorii au refuzat propunerea si ne-am luat gandul de la filmare. Anul acesta, barmanul vizat atunci pentru filmari urmeaza sa devina tatic, iar asta a aprins un bec imens deasupra capului meu cand am citit brief-ul pentru Bergenbier. Aveam finalul perfect. Asadar, povestea 'Blend' are in spate un personaj real - Costel Ioan, barman la cafeneaua mentionata in genericul filmuletului", ne-a povestit Emilian.

La realizarea scurtmetrajului a mai participat o intreaga echipa: Claudiu Puscau (regizor), Silviu Crangureanu (filmare, imagine, lumini), George Pantazin (asistent), Nour+Alex+Beky (rolul lui Costel), Nadia (rolul sotiei), Claudiu (montaj).

"Casca", un scurtmetraj cu Original Soundtrack
Scurtmetrajul "Casca", filmat sub forma unui documentar despre 'homo masculus virilis', include o coloana sonora originala: "Filmarile au durat 3 zile in total, filmul final avand in jur de 10 minute, de unde si multe probleme in montarea lui. O alta piedica in producerea acestui scurtmetraj a fost muzica. Initial, dorind sa folosim muzica trupelor 'The Subways' sau 'Queens of the Stoneage', ne-am confruntat cu legea de copyright care era specificata in regulament, asa ca am folosit piesa 'No Clock Can Turn Back Time' de la trupa Sophisticated Lemons (Radu Osaciuc facand parte din formatia respectiva), restul muzicii fiind compus special pentru acest scurtmetraj", a spus Sonia Ciocan.

La realizarea scurtmetrajului au colaborat Radu Osaciuc, Sonia Ciocan, Razvan Nitu si Vlad Cantaragiu.

Unii ii spun optimism
V-ati gandit vreodata ca in masina de alaturi din parcarea unui supermarket se creeaza un scenariu de scurtmetraj? Nici noi, pana cand Petre Popescu nu ne-a spus cum s-a nascut ideea din spatele scurtmetraului "Ii spunem optimism", care prezinta barbatul care vede mereu partea plina a paharului. "M-am intalnit intr-o seara, la o terasa din zona, cu Andrei si prietena lui, Alice, si le-am spus: 'Hai sa facem un scurtmetraj'. Timp de cateva zile am facut un fel de brainstorming, un amestec de idei, teatru si cadre vizualizate noaptea, pe strazi si prin parcuri. In cele din urma, pe la 2 dimineata in parcarea unui hipermarket am scos o foaie si un pix si am inceput sa schitam un scenariu. Totul parea asa de simplu, l-am gasit repede pe Alex, actorul principal, care n-a ezitat nicio secunda, echipa era deja completa (adica Andrei si cu mine), si am strans prieteni cat sa umplem un vagon de metrou pentru ca apoi sa ne gasim pe peron si sa ne punem inevitabila intrebare: 'Dar noi ce filmam?'".

Ca de obicei atunci cand trebuie sa colaboreze "un vagon de oameni", intalnirea pentru filmare a avut loc cu o zi inaintea deadline-ului. "Montajul a fost foarte obositor, dar cel putin la fel de satisfacator, fiecare scena finalizata dandu-ne energie sa o facem pe urmatoarea. Per total a fost o experienta distractiva, dar obositoare si cateodata frustranta, dar cu toate acestea nu as ezita sa o repet", a conchis Petre.

"Stalpul societatii" are probleme doar cu femeile
De emotiile filmarilor amanate pana in ultimul moment a avut parte si echipa care a inscris scurtmetrajul "Stalpul societatii", care spune povestea barbatilor maturi si responsabili, a caror unica problema este femeia: "Ideea a prins viata la o bere cu baietii (bineinteles), cu vreo trei zile inainte de deadline. Ne-a luat o zi sa organizam 'platoul' de filmare, mai precis sufrageria, sa facem rost de tot ce trebuia. Ne-am adunat vreo 10 prieteni (doi dintre actori nu stiau ce ii asteapta si au aflat atunci). Poate cea mai mare problema a fost sunetul. In plus, cred ca lui Cosmin (n. red.: imagine, montaj, regie) i-a fost greu sa filmeze fara sa inceapa sa rada. Ce a iesit e un amalgam de improvizatie si lucruri stabilite anterior. A fost o seara grozava si as repeta experienta cu siguranta", a spus Ioana Bogdan, cea care semneaza scenariul, regia si montajul.

Alaturi de Ioana au lucrat si Cosmin Dragu (imagine, montaj, regie) si actorii Ivona Hutium, Oana Zaharia, Dorina Cioplea, Liviu Clisu, Ștefan Botezatu, Flaviu Popescu.

Berea pentru care te opresti atunci cand povestesti

Daca echipa scurtmetrajului de dinainte a avut dificultati in a strange o gasca mare, Sorin Vestemean, realizatorul scurtmetrajului "Berea cu care povestesti", in care se face o demonstratie cu ajutorul unui pachet de carti de joc, s-a confruntat cu provocarea de a face totul singur: "Pur si simplu in ultimele 2 zile am citit brief-ul si regulamentul concursului si m-am gandit la ideea pe care am folosit-o in filmulet. Avand in vedere ora la care am inceput sa filmez, m-am gandit ca ma pot descurca si singur. A fost, intr-adevar, un pic cam dificil avand in vedere faptul ca am lucrat singur si faptul ca l-am facut in ultima zi si pe timp de noapte, asa ca m-am chinuit putin cu lumina (lampa). A fost o experienta placuta sa lucrez la filmulet, cu toate ca nu am avut foarte mult timp la dispozitie si ca nu am fost destul de pregatit la partea cu cartile de joc", a spus Sorin Vestemean.

Masculinitatea are o noua definitie: "Abilitatea de a rezolva orice problema"
Valentin Radulescu si Iulian Radulescu au dovedit ca li se potriveste titlul scurtmetrajului lor, "Rezolvam orice problema", care prezinta barbatul mereu capabil sa gaseasca solutii simple, atunci cand au reusit sa creeze intreg filmul intr-o singura zi: "Am aflat de concurs foarte tarziu si am participat doar pentru ca parea ceva distractiv de facut. Intreg procesul s-a defasurat pe parcursul unei zile: am facut brainstorming la micul dejun, am filmat pana la pranz si am editat pana a doua zi. Filmarea s-a facut pe o camera foto veche cu care ne-am chinuit deoarece nu focaliza corect, iar apoi am editat folosind o versiune trial de VideoStudio. Cea mai interesanta parte a fost cand a trebuit sa tin in spate o saltea neagra pentru a scoate un fundal intunecat pe film in timp ce ma strambam la camera. Desi filmuletul nostru este departe de a avea calitatea celorlalti participanti, a fost un experiment distractiv si cu siguranta ceva ce vom incerca din nou", a povestit Valentin.

Scurtmetrajele din competitia Bergenbier pot fi votate pe platforma TheCreator pana pe 10 septembrie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related