Deunazi, la metrou, zdruncinata de un cot bine plasat din partea unei varstnice grabite si usor confuza in legatura cu trenul in care trebuia sa ma urc, in fata ochilor mei se asterne cea mai neimpresionanta reclama pe care am vazut-o pana acum, un ad pentru Astra Asigurari. Dar atat de neimpresionanta, incat pana si-acum mi-e greu sa-mi dau seama ce tehnica de convingere au folosit ca sa atraga consumatorii de partea Astra Asigurari. Desi, din cate vad, puterea ad-ului s-ar putea sa rezide in “bula”.
De ce nu ma conving ad-urile Astra Asigurari
Pai, ar fi doua lucruri despre care cred ca nu au cum sa atraga consumatorii. Pe de-o parte, mesajul care nu aduce nimic nou, care nu influenteaza cu nimic existenta consumatorului. O sa vedeti, dupa cum urmeaza, ca mesajele atrag atentia asupra unor lucruri pe care le cunoastem prea bine. Dar pe care un ad care arata doar expresii de uimire n-o sa ne faca le dam mai multa importanta.
Aspectul negativ numarul 2: expresiile complet neconvingatoare ale actorilor. Care nu reflecta nici pe departe modul in care arata un om caruia tocmai i-a ars casa, sa zicem, si care se gandeste ca i-ar fi trebuit o asigurare. Expresia domnului cu calvitie are o tentativa de a exprima nefericirea in timp ce doamna blonda para sa chicoteasca, iar tipul cu gura deschisa pare mai degraba uimit, desi, cu totii stim ca dezastrele se pot intampla oricui. Adica stim cu totii, dar e mai comod sa le ignoram.
Un think buble fara haz
Think buble-ul despre care va vorbesc este, dupa cum il vad eu, un fel de spatiu de “delimitare a pericolului”. Adica, se ia una bucata calamitate, dezastru natural sau accident nefericit si se inghesuie in bula de care va ziceam mai devreme. Se aplica dedesubt fata schimonosita a unui actor fara chef si o serie de lucruri pe care le stim deja, si gata ad-ul.
"Dezastrele nu bat la usa"
Afirmatia de mai sus e cap de afis pentru ad-ul de la Astra Asigurari. Am ramas pe loc contempland adevarurile care mi se desfasurau in fata ochilor. O revelatie ca asta, mai rar. Pe bune ca dezastrele nu bat la usa? Ce nu ma surprinde chestia asta! Am nevoie sa mi se spuna sa nu mai evit problemele si sa le anticipez. Stiu deja ca mi se pot intampla, de aia incerc pe cat posibil sa nu ma gandesc la ele.
Dupa care, ca si cum n-ar fi fost suficient ca au plictisit un consumator destul de dispus sa se gandeasca la o asigurare pentru viata lui, ad-ul imi mai serveste o replica memorabila: “Ai uitat fierul de calcat in priza?” si o alta “Ai uitat robinetul deschis?”. Si concluzioneaza cu o alta intrebare care m-a ravasit complet, atat era de revelatoare: “Stiai ca Bucurestiul are risc mare de cutremur?”.
Schimonoseli si alte asemenea
Ma uitam la cele 3 ad-uri Astra, asezate in mod ordonat pe pilonii de la metrou si ma intrebam de ce anume imi amintesc. Si-atunci mi-am dat seama: cu putin mai multa stradanie si cu niste pozitii usor regandite ar putea sa semene lejer cu cele 3 maimute intelepte. Care nu aud si nu vad raul si nici nu vorbesc despre el.
Intr-una dintre ele, eclipsat putin de bula prin care publicul e intrebat daca a uitat robinetul deschis, troneaza imaginea unui domn care pare sa vrea sa-si ascunda calvitia in timp ce vorbeste la telefon. O alta reclama o are in prim-plan pe o demoazela blonda care arata de parca incearca sa-si stapaneasca un mare hohot de ras, iar deasupra ei vine intrebarea “Ai uitat fierul de calcat in priza?” (De observat cum calcatul rufelor este asociat cu o femeie). Si cea de-a treia reclama, regina indraznesc sa zic, are in prim-plan figura unui individ nici suparat, nici furios, nici revoltat, ci mai degraba surprins de parca cineva tocmai i-a infipt o furculita in spate. La intrebarea “Stiai ca Bucurestiul are risc mare de cutremur?”, el raspunde cu ceea ce seamna izbitor cu un “Uuuuu!”.
Macar asa sa ne distram la metrou, pana vine Dristor 2.
Comentarii
Cel in varsta, ganditor, gandindu-se la familie, iar cel tanar, mirat/speriat de ce-ar putea patii de la robinetul deschis...
Dar, stii prea bine cum este. Desi toti ne uitam la aceeasi bucata de hartie, fiecare o vede, mai mult sau mai putin, altfel.
Apropo, de ce nu lasi posibilitatea de a comenta cu un nick, o adresa de mail si o adresa de net? Ai castiga mai multe comentarii on-topic.
Evident ca esti constienta ca ti se pot intampla multe, dar la fel de bine esti perfect constienta ca trebuie sa faci si dus in fiecare seara, asta nu inseamna ca nu vei mai vedea add-uri pt geluri de dus.
Inoportune sunt expresiile actorilor, e adevarat...probabil editorul de imagine sau project managerul (cine-o fi responsabil de imaginea finala) nu a fost inspirat...dar nu poti nega ca nu are impact..si daca e sa-ti dau un exemplu, iti garantez ca in mintea a 6 din 10 persoane(din targetul social vizat) care au vazut add-ul si nu au o casa de asigurari preferata va veni Astra ca prim gand in cazul in care chiar trec prin patanii de genul asta. Asta si pentru ca in situatii de criza se doreste, in genere, solutionarea cat mai rapida a problemei.My point of view...
Sigur, dar daca o sa fie ad-uri care-mi spun "Stiai ca trebuie sa faci dus in fiecare zi? Alege X produs" nu o sa ma faca sa-l aleg. Vreau sa stiu de ce as alege x si nu y. Care Y s-ar putea sa aiba un vizual mai interesant sau un copy mai atragator, etc.
Si, da, o sa-mi amintesc de ad-ul asta. Dar s-ar putea sa-mi amintesc impresia negativa pe care mi-a facut-o la momentul respectiv. Sau, pentru ca nu mi-a spus nimic mesajul, sa uit cu totul chiar ca nu mi-a placut. "Nu exista publicitate negativa" e o alegere destul de riscanta