Productie spot TV Yoplait - "Fruit Kong": filmari - o zi, personaj 3D - o luna, intreg proiectul - 4 luni

Productie spot TV Yoplait - "Fruit Kong": filmari - o zi, personaj 3D - o luna, intreg proiectul - 4 luni

Interviu cu Monica Garbur (Director de Productie AV, Saatchi & Saatchi), Lucia Cherata (Project Manager, Chainsaw Europe), Diana Negoitescu (Managing Director, Chainsaw Europe), Raluca Mateescu (Production Manager, Saga Film)

IQads: Cat timp au durat filmarile, unde au avut loc, cati oameni au fost implicati?

Raluca Mateescu: Filmarile s-au desfasurat pe durata unei singure zile de iarna, in plin sezon ploios la Lisabona, in Portugalia. Ne-am impartit intre 6 locatii, intr-o zi cu putine ore de lumina naturala si o prognoza cu 30% sanse de ploaie.

Cu toate ca proveneam din culturi diferite, toti cei aproximativ 50 de oameni implicati in aceasta filmare ne-am unit fortele catre acelasi scop, reusind sa ne sincronizam perfect intre noi. Tinand cont de orientarea soarelui, atent documentata in prospectiile tehnice precum si de prognoza meteo, am reusit sa construim un plan de filmare foarte eficient, care ne-a permis sa organizam fiecare cadru si fiecare schimbare de locatie astfel incat la sfarsitul zilei sa fi realizat tot ce ne-am propus.

Am avut un moment in care ploaia ne-ar fi stat impotriva, dar ne-a surprins cand filmam in interior, asa ca nu am pierdut nimic din lumina acelei zile sau frumusetea locatiilor cu cerul de un albastru uimitor.

Intalnirile din faza de pre-productie au avut loc la Bucuresti, fiind totul gandit in amanunt, in  coordonare cu casa de productie din Portugalia. Ultima intalnire a avut loc la Lisabona in ziua dinaintea filmarii si in aceasta intalnire s-au perfectat ultimele detalii pentru filmarea de a doua zi. Intreaga echipa a comunicat intr-un limbaj comun, accesibil tuturor, pentru ca fiecare sa stie ce are de facut in ziua filmarii si sa nu existe momente de cumpana. A fost un scenariu atent gandit.

IQads: Cum a fost creat personajul Fruit Kong, cat timp s-a lucrat, cum ati colaborat?

Monica Garbur: Intregul proiect a fost o provocare pentru mine si cu siguranta si pentru intreaga echipa, ne-a trezit din rutina proiectelor obisnuite. Mai lucrasem spoturi cu filmari combinate cu 3D, dar nu de aceasta complexitate.

Pentru a face fata unui astfel de proiect a trebuit sa ne organizam aproape militareste, fiind mai multe echipe implicate: partea romana (Saatchi & Saatchi, Saga, Chainsaw si Tnuva), un studio din Franta care a facut animatia 3D si regizorul protughez, care se afla in Lisabona.

Fruit Kong-ul a fost creat complet in 3D, in 4 saptamani. L-am desenat mai intai in 2D, pentru ca  a avut multe forme la inceput. Dupa ce i-am aprobat forma in 2D, l-am generat in 3D pentru a-l aproba final, texturat, in combinatia de fructe pe care am dorit-o cu totii. Am gandit acest mix de fructe in detaliu, luand in calcul vizibilitatea si expresia personajului in fiecare cadru in care apare, spre exemplu asa a ajuns sa aiba urechile rosii, ca sa fie vizibil in cadrul in care-i vedem doar capul printre cladiri, din profil. A fost o experienta cu multe invataminte care ne-a pregatit pentru alte noi provocari.

Diana Negoitescu: Timpul de lucru pentru intregul proiect a fost de 4 luni si a inclus pregatiri preliminare, gandirea incadraturilor de filmare in functie de prezenta ulterioara a personajului construit 3D si a timingului de lucru, filmarea si construirea 3D a personajului, animarea si compozitarea finala a acestuia.

Complexitatea atat tehnica, cat si creativa a proiectului a fost o premiera pentru studioul nostru si ne bucuram ca am reusit sa il finalizam cu succes. Colaborarea cu agentia si cu studioul francez partener au fost esentiale in realizarea acestui proiect. S-a lucrat cot la cot, cu eforturi coroborate care au depasit pe alocuri estimarile initiale.

In ceea ce priveste partea tehnica, s-a lucrat in Zbrush si Maya pentru modelare si 3D, After Effects pentru compozitare si  Render Man pentru partea de rendare.

Succesul pana in prezent al acestei campanii ne demonstreaza ca acest proiect nu a fost perceput ca o simpla experienta in premiera pentru piata romaneasca din punct de vedere al complexitatii tehnice, ci va constitui un punct de referinta in realizarea unor proiecte asemanatoare si un element important in portofoliul Chainsaw.

IQads: In ce a constat post-productia si cat a durat?

Lucia Cherata: Post-productia a constat in crearea unui model  care sa fie impunator si memorabil si in acelasi timp prietenos si savuros. In crearea personajului a trebuit sa anticipam compatibilitatea acestuia cu softurile de animatie pe care le-am folosit ulterior. Partea de animatie si render s-a facut in colaborare cu o echipa de experti din Franta. Fiecare cadru a fost aprobat initial pe baza unor sample-uri de animatie. Ulterior s-a facut integrarea finala cu lighting, shading si rendering.

IQads: Care a fost cea mai dificila parte din acest proiect?

Lucia Cherata: Timingul si lucrul pe 2 fronturi (Bucuresti si Paris). S-a lucrat foarte mult in paralel, iar comunicarea si gasirea unei compatibilitati optime intre softurile si modurile de lucru ale celor 2 echipe au fost elementele cheie ale proiectului.

Raluca Mateescu: Orice proiect are provocarile lui, si acesta nu a facut exceptie. Cu toate acestea nu putem spune niciodata la sfarsit care anume a fost partea cea mai dificila. Organizarea filmarii astfel incat sa reusim incadrarea tuturor celor 6 locatii de exterior in 10 ore de lumina naturala, a fost probabil cea mai mare incercare pe care acest proiect ne-a ridicat-o. Programul de filmare a fost gandit in cel mai amanuntit detaliu impreuna cu regizorul pe durata preproductiei. Acesta a devenit planul „A”. Pe langa acesta, au existat un plan „B” si un plan „C”, in caz ca vremea avea sa ne fie total nefavorabila. Din fericire, am aplicat cu succes planul A in ziua filmarii si totul a functionat precum un mecanism german.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related