In contextul transformarilor care au loc in consumul materialelor video, cu utilizatori ce migreaza spre alte forme de vizionare decat traditionalul TV, numarul consumatorilor de video content difuzat pe internet a crescut. Comportamentul consumatorilor de astfel de continut este rezultat din optiunile nu doar mai variate pe care internetul le prezinta, ci si din mobilitatea pe care telecomanda nu o poate oferi dar si ca rezultat al nisarii materialelor. Puternica nisare a materialelor video postate pe internet reduce timpul pe care utilizatorul il petrece cautand ceea ce doreste sa urmareasca. Un studiu al ,,VDZ Online Video Werbung" (Germania) arata ca pentru a gasi materialul dorit pe internet, un utilizator foloseste doar jumatate din timpul petrecut parcurgand toate posturile TV oferite de un operator de cablu intr-un pachet mediu, eficientizandu-si astfel cautarea.
Online video advertising-ul este rezultatul direct al comportamentului consumatorilor de materiale video. Publicitarii sunt tot mai interesati de acest sector din cauza studiilor ce arata consumul tot mai ridicat de video content online dar si din cauza reach-ului foarte mare. Pentru marketeri, online video advertising inseamna reorientarea din directia televiziunii, care aproape ca si-a pierdut eficienta, spre internet, care ofera multiple posibilitati.
De ce este online video advertising atat de special?
Reclamele introduse in materialele video online au nu doar avantajul prospetimii dar ofera si un sistem cu capacitatea unei largi utilizari in diferite variante. Pentru publicitarul constrans de cele 30 de secunde, publicitatea video online ofera diferite forme de reclame: pre-, mid-, post-roll, interactive, dinamice, on click expanding, image overlayer, etc. Practic, reclama video online ofera posiblitatea de a fi mai creativi si in acelasi timp de a crea spoturi cat mai potrivite si adaptate publicului tinta.
Un alt avantaj al online video advertising in comparatie cu reclamele TV traditionale este posibilitatea de targetare. Daca in cazul televiziunii posibilitatile de targetare se reduc la alegerea canalului dupa audienta si orar, online video advertisingul ofera posibilitati de customizare a campaniilor astfel incat publicul tinta sa fie atins cu o mai mare acuratete.
In primul rand targetarea geografica este mult imbunatatita. Daca in cazul televiziunilor aceasta este posibila prin alegerea unor canale locale, online video advertising-ul, folosindu-se de verificarea IP-ului poate localiza utilizatorul si poate deci oferi advertiser-ului posibilitatea de a-si atinge cat mai bine publicul tinta prin reclama difuzata.
Stabilirea unor intevale orare in care reclama sa fie difuzata este posibila si in cazul online video advertising-ului. Mai mult decat atat, se poate stabili chiar si frecventa la care o reclama poate fi urmarita de acelasi utilizator. Acesta poate vizualiza o reclama doar de un numar limitat de ori intr-o anumita perioada sau, daca doreste sa vizioneze din nou materialul video, poate urmari o a doua reclama a produsului care sa-i ofere mai multe informatii.
Targetarea poate fi facuta si prin asimilarea reclamei unor taguri sau din contra prin excluderea lor. Targetarea prin tag-uri este eficienta deoarece o reclama poate fi difuzata pe un material video difuzat online ce poate avea legatura cu produsul sau care sa fie vizualizat de targetul stabilit. In acelasi timp, excluderea in toate materialele video a celor ce pot dauna imaginii produsului este foarte utila.
Campaniile de online video advertising sunt de asemenea mult mai usor de gestionat si modificat in vederea eficientizarii lor. Analizand rezultatele din rapoartele detaliate oferite de sistemele de difuzare de online advertising, legate de orele la care utilizatorii le vizioneaza, locatia acestora, daca sunt urmarite pana la capat, daca sonorul este oprit sau redus, etc, publicitarii pot corecta si eficientiza cu usurinta respectivele campanii.
Poate cea mai importanta trasatura a acestui tip de publicitate este posibilitatea utilizatorului de a da click pe reclama vizualizata. In comparatie cu reclama TV clasica, un utilizator interesat de produsul caruia i se face reclama se poate informa direct prin link-ul inclus in reclama.
Consumatorul de online video
Utilizatorul de intenet ce vizioneaza online video este tanar sau de varsta medie, cu studii medii sau superioare, are acces imediat la internet si cunoaste tehnologia. El este interesat de nou si urmareste materiale video online ca un mijloc alternativ de informare si divertisment. User-ul nu urmareste doar materialul dorit, ci acceseaza si recomandarile primite la capatul filmarii vizionate.
Studiile arata ca 57% dintre cumparatori se informeaza in legatura cu un produs pe internet, in comparatie cu doar 8%, care isi iau informatiile prin intermediul televiziunii. Acest lucru se datoreaza informatiilor mult mai variate pe care utilizatorul le poate gasi pe internet. Acest mediu ii ofera posibilitatea potentialului cumparator de a afla si alte informatii despre produs atat prin vizitarea site-ului, cat si prin citirea forumurilor de discutii unde alti cumparaturi isi pot da cu parerea. Link-ul direct oferit de reclamele introduse in online video reusesc sa informeze utilizatorul prin interactiunea directa intre acesta si reclama. Comportamentul utilizatorului de internet este diferit de cel de TV prin modul activ (mouse-ul) prin care primul se manifesta. Daca in cazul televizorului feedback-ul telespectatorului poate fi mutarea canalului, o reclama integrata in online video poate fi vizionata, ignorata, inchisa sau accesata, sunetul poate fi redus si toate aceste optiuni sunt centralizate de sistemul ce ofera reclama pentru a fi analizate ulterior.
In acelasi timp, studiile arata ca oamenii tolereaza reclame in materialele online video in schimbul gratuitatii acestora. In acest moment doar 5% din utilizatori platesc pentru a viziona materiale video si peste 75% din numarul total de persoane intervievate ar accepta reclamele de acest tip in schimbul gratuitatii. Acelasi studiu arata ca 86% dintre utilizatorii de internet urmaresc materiale video, iar din totalul acestora cele mai vizionate sunt materialele informative (65%), in timp ce user-generated content, prezentarile filmelor sau videoclipurile sunt urmarite de doar 43%.
Online video advertising-ul este un sistem ce se bucura de mare incredere in randul publicitarilor. Succesul este dat atat de flexibilitatea sistemului si de increderea consumatorilor in informatiile oferite de internet, cat si datorita succesului pe care online video advertising-ul il are in ceea ce priveste promovarea produselor. Ajungand sa cunoasca indeaproape publicul tinta, acest sistem ofera o targetare corecta si o posibilitate de personalizare foarte mare, ceea ce contribuie la o campanie publicitara eficienta.