[Interactive] Cum sa-ti faci site pe YouTube

Dupa cum stim, oamenii de publicitate se dau in vant dupa YouTube, nu numai pentru ca le gazduieste uneori spoturile, ci si pentru ca e singurul lucru pe care il pricep din online. N-o sa generalizez totusi. Mai exista un segment fin, pasionat de urcarea pozelor pe Facebook, dar despre el - intr-un episod viitor.

De aceea, nu e de mirare ca o agentie de publicitate a gasit de cuviinta sa-si faca site pe YouTube (BooneOakley.com). Inovatia a fost extrem de bine primita, filmuletul de home page avand 228.000 afisari, in mai putin de 2 saptamani de la lansare.

Ce e surprinzator, insa, e ca solutia nu a fost gasita mai intai de geeksii din agentiile de interactive (de care nu putem face misto pentru ca scrie mare "interactive" la ei pe site, desi cele mai interactive chestii de care sunt in stare sunt niste joculete care n-au nici o legatura cu platforma de comunicare sau cu brandul).

Minunea butoanelor interactive din interiorul filmelor de pe YouTube era tehnic posibila de un an de zile, de cand fusesera introduse YouTube Annotations (bit.ly/YTannot), dar cum e plicitisitor sa ne uitam la demo-uri, descoperim minunile tehnice doar atunci cand remarcam un comportament ciudat la capra vecinului.

Primele incercari

Primul "interactive video", aparut in mai 2008, se numeste "Interactive shell game" (380.000 vizualizari) si consta intr-o alba-neagra in care poti da click pe paharul sub care crezi ca se ascunde bila; cele 3 butoane asociate paharelor duc fiecare catre un film care arata daca ai ghicit sau nu (bit.ly/shellgame). Au urmat "Interactive card trick" (10.500.000 vizualizari), cu butoane care permit alegerea cartilor (bit.ly/crdtrick) si "Hug the world" (460.000 vizualizari), un mapamond cu butoane in dreptul tarilor unde au avut loc campanii "Free Hugs" (bit.ly/hugworld).

Un mare succes l-a avut si "Interactive Hotness" (1.400.000 vizualizari), o rusoaica blonda cu un bust generos si un apetit deosebit pentru limba engleza. Videoblogul ei, HotForWords.com, gazduieste podcasturi in care ea explica originea unor cuvinte englezesti. Filmul "Interactive Hotness" contine un test grila cu 3 butoane pentru originea cuvantului "handicap", fiecare buton mergand spre un film in care afli daca ai nimerit raspunsul corect sau nu, caz in care poti reveni la test, pentru a alege alta varianta (bit.ly/hotforwords).

In caz ca v-au venit deja idei, gasiti un demo la bit.ly/annotdemo. Acum, sa revenim la motivul pentru care am inceput de fapt articolul, adica site-ul agentiei Boone Oakley.

Prejudecati

Adnotarile au fost catalogate de la inceput drept "casutele acelea de text enervante care te impiedica sa te bucuri de film", iar asta de catre cel mai reputat blog de technogeeksi din lume: TechCrunch (bit.ly/offbutton). Adnotarile pot fi insa de 3 feluri: note, speech bubbles si spotlight. Eliminand categoriile enervante, directorul de interactive de la Boone Oakley a reusit sa foloseasca noul instrument oferit de YouTube intr-un mod care n-a enervat pe nimeni. Ba dimpotriva.

Ideea de site pe YouTube pare doar o cascadorie menita sa aduca agentiei minore din Charlotte, North Carolina, cele 15 minute de faima la care nu putea spera cu brandurile de clatite la cutie din portofoliu. Pe langa supermarketul local si DVD-ul cu "Sub Pamant SRL" de la HBO, Boone Oakley a mai realizat si campania pentru The One Show 2009, dar pentru ca Boone Oakley nu suna foarte "Madison Avenue", nu se stie cati i-au retinut numele. Cert e ca filmul care prezinta campania "The Fellowship of The Ones" are doar 2.300 afisari pe YouTube (bit.ly/theone2009).

Un site pe YouTube face dificila regasirea informatiilor, dar si navigarea, din moment ce trebuie sa astepti incarcarea fiecarui film pentru fiecare sectiune, spre deosebire de o pagina strasnica, in html (la nevoie, fie si in Flash), care sa listeze frumos si rapid toate informatiile pe care le-ar putea cauta cineva despre agentie.

Aici urmeaza un dar

Dar in cazul unei agentii pe care n-ar prea avea cine sa o caute, care n-are cum sa impresioneze vizitatorul inca de pe home page cu o lista de clienti cunoscuti, dar care se poate lauda cu niste happeninguri trasnite, chiar daca au fost pentru niste branduri locale, formatul acesta de increngatura de filme pe YouTube e sansa sa obtina mai multa expunere decat ar fi sperat vreodata pentru campaniile sale interactive si pentru cele neconventionale (grupate in categoria "indescribable").

Daca intr-un site obisnuit, in sectiunea "Work", nu avem prea multa rabdare sa dam click pe toate brandurile necunoscute si sa asteptam incarcarea fiecarui filmulet cu fiecare campanie pe care a realizat-o agentia (mai ales ca 1,5 din 2 minute e vorba despre cat de challenging a fost gasirea solutiei) atunci cand suntem deja pe YouTube, efortul e nul, din moment ce trebuie sa apasam o singura data play pentru a vedea singurul filmulet de cateva minute, care reuneste momentele esentiale din fiecare campanie: protestul brioselor cu afine, aruncarea in aer a resturantului concurentei, doborarea recordului mondial pentru cele mai multe cupluri care se sarut simultan sub "kisseltoe" (bit.ly/indescribable). La fel, pentru categoria "Interactive", filmuletul contine capturi video cu actiunile de pe ecran: navigarea prin site-urile construite, interactiunea cu bannerele create si tainele pe care le ascund microsite-urile in Flash (bit.ly/interactive).

Site map

Home page: BooneOakley.com este redirectat spre filmul de home page, care a totalizat 228.000 de vizualizari.

Meniu: 4 sectiuni, care au cate un film dedicat: "Work by client", "Work by medium", "News, Bios, Etc.", "Contact Us", fiecare totalizand intre 30-40.000 afisari, cu exceptia contactului, care a ramas la 15.000.

Submeniuri: in fiecare sectiune, butoane pentru fiecare client si pentru fiecare medium, care duc spre filmuletele corespunzatoare, cu executii. Acestea au sub 10.000 de vizualizari, dar chiar si asa, e mai mult decat si-ar fi putut imagina vreodata. Anticipand, probabil, ca 3 pasi prin acest site (incarcarea a 3 filme) vor fi prea multi pentru majoritatea vizitatorilor; au inclus cele mai seducatoare executii in home page, pentru ca toata lumea sa-si poata face o impresie despre agentie de la bun inceput.

Inainte de toate, insa, ca orice agentie de publicitate care se respecta, Boone Oakley ne prezinta o declaratie de misiune deghizata in tragica istorioara a lui Billy, directorul de marketing care a ramas somer dupa ce a apelat la una dintre multinationalele de pe Madison Avenue, care se numea DDH, BBD, BBDDDHO sau cam asa ceva. Iata cum povestitorul bifeaza diferentierea: "desi toate aceste agentii pretind ca sunt diferite, publicitatea pe care o fac e la fel cu a tuturor celorlalte agentii si nimeni nu o mai observa". Dupa ce urmariti cum nevasta a pus ca Billy sa fie omorat cu un topor si apoi impuscat de sase ori in cap, puteti face cunostinta cu Boone Oakley, "agentia de publicitate full-service pentru cei care indraznesc sa faca lucruri indraznete".

Asa ca...

....in loc sa incepem prin enumerarea formatelor "care s-au mai implementat cu succes in alta parte", sa incepem ca Boone Oakley, de la ce contine povestea pe care o avem de spus, pentru a gasi apoi formatul care sa o puna cel mai bine in valoare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Oameni

Festivaluri

Sectiune



Branded


Related