[UGC] De ce defileaza Doritos cu spoturi create de consumatori la Super Bowl?

La prima vedere, Doritos se incapataneaza sa spuna acelasi banc de vreo 4 ani de zile incoace, difuzand la Super Bowl reclame create de consumatori. In timp ce Pepsi renunta de tot la spoturile din marea finala (desi ar fi putut difuza creatii ale reputatei agentii TBWAChiatDay), Doritos este prezent si anul acesta cu acelasi tip de clipuri, facute de amatori sau freelanceri necunoscuti. Interesant e ca Doritos este un brand din portofoliul Frito-Lay, producatorul de chipsuri care face parte din PepsiCo. S-ar parea, deci, ca prin companie circula un zvon ca ar fi ceva in neregula cu spoturile create de agentiile mari.

Cam cat de "bune" sunt spoturile facute de amatori

Conform comunicatului, a lua publicitatea unui brand de la agentii si a o da spre creare consumatorilor se numeste "fan-empowerment" si, din moment ce dainuie din 2007, s-ar parea ca functioneaza, cel putin pentru Doritos.

Functioneaza atat de bine incat anul trecut, unul dintre cele doua spoturi Doritos a ajuns pe locul 1 in Ad Meter-ul USA Today, care masoara cat de mult le-au placut americanilor spoturile de la Super Bowl. Conform aceluiasi comunicat, e vorba de cea mai influenta forma de ad rating dedicata acestui eveniment, metoda folosita fiind monitorizarea reactiilor privitorilor dintr-un panel, secunda cu secunda.

Spotul "Free Doritos", creat de fratii Joe si Dave Herbert, a fost cel care a surclasat in 2009 toate creatiile semnate de agentii reputate, care se presupune ca si-au dat silinta din moment ce era vorba de cel mai important moment al anului pentru publicitatea din America.

Fratii Herbert au ajuns astfel celebri si au primit 1 milion de $, premiul promis de Doritos pentru clasarea pe locul 1 in Ad Meter. In comunicatul de anul trecut, directoarea de marketing de la Doritos declara ca sunt cel mai bine chelutiti bani din istoria brandului ("the best million dollars the Doritos brand has ever spent").

Participantii de anul acesta au putut invata chiar de la cei doi maestri cum se face un spot demn de Super Bowl si de locul 1 in Ad Meter, din tutorialele video realizate de ei si publicate intr-o sectiune dedicata lor, pe site-ul concursului "Crash the Super Bowl".

Celalalt spot Doritos difuzat la Super Bowl anul trecut, "Power of the Crunch", a ajuns pe locul 5 in Ad Meter. Toate cele 5 clipuri finaliste in concursul "Crash the Super Bowl 2009" au fost difuzate la tv pe parcursul anului trecut.

In 2010, Doritos mareste miza la 5 milioane $

Din cele 4000 de clipuri inscrise pe site-ul crashthesuperbowl.com, doar 6 au ajuns in finala, prin votul publicului. Autorii lor au primit cate 25.000$ si bilete la Super Bowl, unde vor vedea in direct daca spotul lor se afla printre cele 3 care au strans cele mai multe voturi, castigandu-si astfel dreptul de a fi difuzate la tv.

Doar in cazul in care ajung in top 3 in Ad Meter-ul USA Today, pot castiga niste sume considerabile: 1 milion $ pentru locul 1, 600.000$ pentru locul 2, 400.000 $ pentru locul 3. Daca se claseaza toti pe locul 1, vor primi in plus cate 1 milion $ fiecare.

Pana la Super Bowl, clipurile Doritos au sute de mii de afisari pe net

Cele 6 clipuri finaliste au, pe site-ul oficial, intre 70.000 si 100.000 de vizualizari. Autorii lor au creat chiar microsite-uri de promovare (voteforcasket, doritoscontest.com) si cu siguranta ca au abuzat de toate conturile din retelele sociale pe care le detineau.

Cele 6 norocoase au fost urcate si in canalul de YouTube dedicat concursului, unde au strans alte zeci de mii de afisari. Unul dintre ele, "House rules", a depasit chiar 100.000 de vizualizari. Acelasi clip a mai inregistrat 80.000 de vizualizari in contul de YouTube al producatorului si, in mod spectaculos, inca 900.000 aici, unde a fost publicat cu numele "Doritos slap".

Iata, deci, de ce continua Doritos cu "fan empowerment"-ul: pentru ca, in loc sa plateasca foarte bine o multinationala sa lanseze cateva spoturi pe an, fara sa poata garanta pentru vreunul ca va ajunge viral, are la dispozitie 4000 de clipuri care circula pe net, povestind omenirii in fel si chip cat de bune sunt chipsurile Doritos. Iata ca unele dintre ele pot depasi chiar 1 milion de afisari. Iar Doritos plateste doar in functie de rezultate. Acum ca s-a facut criza afara, poate ca vom arunca un ochi mai atent pe aceasta platforma care si-a dovedit deja eficienta.

UPDATE

Doritos -Underdog s-a clasat pe locul 2 in Ad Meterul USA Today. Clasamentul complet aici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Sectiune



Branded


Related