Campanii de mobile advertising: diferenta dintre cele derulate prin agentii specializate si cele derulate prin Vodafone Mobile Advertising

Interviu face2face cu Horatiu Dimulescu (Manager Mobile Advertising, Vodafone) si Cristi Marinescu (Director Executiv, Splendid Interactive)

Vodafone anunta vara aceasta oferte si promotii pentru advertiserii si pentru agentiile de media care deruleaza campanii prin serviciul Vodafone Mobile Advertising. Oferta de vara, care are ca beneficiari clientii, consta in oferirea unui canal de mobile advertising gratis, la cumpararea a 3 canale. Cele 5 canale  din care au de ales sunt: SMS Push, MMS Push, SMS Insert (in mesajul de notificare al unui client prepaid care primeste un bonus de reincarcare, la sfarsit apare un mesaj promotional), Bill Insert (flyere in facturile abonatilor Vodafone) si bannere in portalul Vodafone Live. De asemenea, pe perioada verii, clientii au la campaniile de MMS Push un discount de 10%. 

Pentru agentiile de media, promotia de vara consta intr-un concurs: primii 5 media planneri care ating suma de 10.000 Euro (printr-una sau mai multe campanii derulate in perioada 1 iulie – 31 august prin serviciul Vodafone Mobile Advertising) primesc un telefon HTC Desire.

Am profitat de ocazie ca sa cer lamuriri despre diferenta dintre campaniile derulate prin serviciul lor si cele derulate prin agentii specializate de mobile advertising.

1. Cum stam cu criza in mobile advertising? 

2. Diferenta dintre campaniile derulate prin agentii si cele derulate prin Vodafone Mobile Advertising 

3. Problema spamului prin SMS 

4. Cat de specifice pot fi targetarile? 

5. Rata de raspuns: cum se masoara si ce valori poate avea?

6. Cum este promovat serviciul Vodafone Mobile Advertising?

1. Cum stam cu criza in mobile advertising?

Digital IQads: De ce faceti aceasta promotie? Ati mai avut oferta de vara pana acum sau e din cauza crizei?

Cristi Marinescu: Am avut si anul trecut in vara oferta, dar nu e vorba de an de criza. In primul rand ca la noi, in 2009, a fost al doilea an de existenta in ceea ce priveste serviciile de publicitate pe mobil oferite de Vodafone s-au dublat ca volum in 2009 fata de 2008. Ok, am simtit criza pentru ca am luat parte la aceleasi taieri de bugete pe care le-am simtit cu totii, dar pe de alta parte, fiind un produs nou, am simtit o crestere foarte mare. Motivul ofertelor de vara nu este neaparat criza, ci unul simplu: sezonalitatea, faptul ca toata lumea pleaca in concedii, clientii nu mai sunt dispusi sa mai investeasca aceleasi volume in publicitate, dat fiind faptul ca oamenii pleaca, sunt mai putin atenti la ce se intampla in jurul lor.

Horatiu Dimulescu: Anul trecut putem sa spunem ca am fost destul de ok: am avut cel putin 100 de advertiseri care au facut campanii prin noi, am avut o dublare a numarului de campanii fata de 2008, iar lucrul care ne-a bucurat cel mai mult a fost ca peste 40% din advertiseri au revenit cel putin pentru a doua campanie cu noi, ceea ce inseamna ca au vazut relevanta rezultatelor in acest tip de media si au decis sa continue investitiile in el.

Pentru ca aceste servicii sunt noi, in general, cand mergem la intalniri cu advertiserii, ii incurajam sa le incerce, insa nu neaparat sa investeasca sume foarte mari de la inceput. Multi au venit si au facut o campanie, au vazut ca functioneaza si au venit si au facut-o pe a doua, pe volume mai mari. Si avem cazuri in care am ajuns de la 20.000 de SMS-uri la 1 milion de SMS-uri.

Practic, incercam doar sa incurajam oamenii sa vina pentru volume putin mai mari, pentru ca este mult mai relevant pentru un anumit tip de industrie sa dai mai multe mesaje. Si aici nu vorbim despre SMS-uri neaparat, ci de toate cele 7 canale pe care le oferim. Dar cand ai un produs national si tu dai 20.000 de SMS-uri in piata, s-ar putea ca rata de succes, chiar daca e de 15-20%, sa fie foarte mica. Pentru un produs la nivel national, ti-ai adus 1000 de oameni. Te-a ajutat? Poate ca nu. Dar in momentul in care faci o campanie de genul asta, trebuie sa ai curajul sa mergi un pic mai sus, sa mergi la un volum care sa-ti permita sa-ti atingi relevanta si obiectivele cu care ai pornit acolo.

Si atunci practic, concursul asta stimuleaza intr-un fel sau altul faptul ca acei clienti care au vazut beneficiile, agentiile care deja sunt convinse ca aceste canale functioneaza, sa investeasca putin mai mult decat o faceau pana in prezent.

2. Diferenta dintre campaniile derulate prin agentii si cele derulate prin Vodafone Mobile Advertising

Digital IQads: In Ghidul de Mobile Marketing al celor de la Voxline scria ca in 2009 100 de branduri au avut campanii de SMS Push. Voi ati avut peste 100 de clienti. Ajuta-ma sa fac diferenta.

Horatiu Dimulescu: Sunt 2 tipuri de campanii Push: Voxline, ca si ceilalti parteneri din piata, in general lucreaza pe baza clientului. O banca, de exemplu, care vrea sa-si trimita notificari catre clientii ei, ca i s-a emis extrasul de cont sau ca are o promotie pentru un nou produs si pe care o adreseaza direct clientilor pe care ii are deja in baza de date, foloseste un operator de SVA (Servicii cu Valoare Adaugata), care pune la dispozitia acelui client o platforma de trimis mesaje, pe baza de date proprie.

99,9% din campaniile de push pe care le facem noi au scopul de a aduce clientului o baza de date noua, potentiala, pentru ca oferim date din baza Vodafone. Targetarea pe care noi o facem pentru aceste campanii nu are legatura cu baza proprie de clienti. Daca o banca vrea sa-si mai aduca inca 10.000 de clienti care sa-si cumpere carduri, noi, practic, oferim o profilare in baza de date Vodafone, bazata pe specificatiile advertiserului si vom targeta acei clienti la care banca, in momentul de fata, nu are cum sa ajunga. In schimb, daca vrea sa-si ofere produse in interiorul segmentului ei de clienti, atunci poate sa foloseasca un partener cum e Voxline.

Digital IQads: Am vazut in utlima vreme foarte multe promotii prin SMS. De obicei se cere sa trimiti un cod de pe produs prin SMS la un numar scurt. Ce rol poate juca serviciul Vodafone Mobile Advertising intr-o astfel de promotie?

Cristi Marinescu: Daca o companie are o baza de data deja formata, poate alege o agentie de mobile advertising care sa trimita mesajele pentru ea. Daca nu are o baza de date si are nevoie de niste potentiali clienti, probabil ca o sa vina la noi sa-i targetam publicul si sa facem tot mecanismul de concurs.

Horatiu Dimulescu: Sunt 2 componente la o promotie: una este faptul ca tu lansezi acceasta promotie in piata si produsul in galantar cu codul de bare pe el. Inseamna ca o data tu trebuie sa comunici cu audienta ca exista acea promotie. Poti s-o anunti, daca e un produs mass-market, cum ar fi mancarea, printr-un canal de comunicare mass-market, pentru ca s-ar putea sa nu fie relevant sa faci comunicarea prin SMS, ci prin tv, ca sa-i anunti pe clienti sa mearga si sa cumpere sticla de x sau produsul y si sa trimita codul de bare prin SMS.

Dar daca este un produs cu un public care trebuie foarte bine segmentat atunci poate ca promovarea acelei promotii o faci prin mobile advertising, pentru ca noi putem sa targetam foarte bine si sa-i anuntam exact pe acei clienti care pe tine te intereseaza sa vina si sa ia produsul respectiv. In al doilea rand, depinde cum faci parteneriatele, pentru ca la Vodafone de exemplu, poti sa creezi o promotie gen cum e cea cu McDonald’s de anul acesta sau cum a fost cea cu Coca-Cola de anul trecut in care trimiti codul respectiv de sub capac prin SMS sau de pachet si poti castiga anumite premii Vodafone. Daca acele premii le da operatorul, parteneriatul se face cu el, nu se mai poate face cu o agentie.

Digital IQads: Care e diferenta dintre serviciul vostru si serviciile oferite de agentii?

Horatiu Dimulescu: Cred ca piata e impartita. In general noi ne-am focusat foarte mult pe zona de targetare si mai putin pe zona de “aveti produsul X in galantar, dati SMS-uri cu codul de pe el”, pentru ca asta e o piata care s-a dezvoltat in ultimii ani. Ce aducem noi este aceasta noutate a targetarii, pe care ceilalti in momentul de fata sunt in imposibilitatea de a o face asa de bine cum o facem noi. Exista baze de date si in piata, sunt clienti care au baze de date destul de bine puse la punct, dar dpdv al adresarii pe mobil, cred ca cele mai bune date le au operatorii pentru ca ei practic tin acele informatii, ca sa poata sa ofere un serviciu de calitate.

3. Problema spamului prin SMS

Horatiu Dimulescu: Noi in general, pe zona de SPAM suntem foarte atenti si o sa-ti explic si cum. In primul rand, in Romania, ai voie sa trimiti mesaje de tip Push doar daca ai un acord explicit de primire de publicitate din partea clientului. Asta inseamna ca trebuie sa intre cu mana lui intr-un sistem automat si sa bifeze “da, sunt de acord” sau sa semneze pe contract “da, sunt de acord”, cu explicatiile de rigoare care i se dau la momentul semnarii contractului. In momentul de fata, din cei 9,7 milioane de clienti ai Vodafone, 4,9 milioane au acord de primire de publicitate de la partenerii Vodafone in mod explicit. Adica noi pe acesti 4,9 milioane de clienti putem sa-i targetam in scopuri promotionale pentru campaniile advertiserilor nostri. Asta e primul punct, care dpdv legal e, fara nici o indoiala, cel mai important.

Al doilea punct tine foarte mult de noi insine, in sensul ca avem o politica de contact foarte strica pentru acesti clienti si nu trimitem mai mult de 2 mesaje / luna / client. Practic, incercam sa nu-i deranjam. Mai mult decat atat, aceste doua mesaje le targetam cat se poate de bine si chiar oferim consultanta gratuita advertiserilor, ca sa poata sa-si aleaga un profil cat mai relevant pentru produsele pe care incearca sa le promoveze, astfel incat oamenii care vor primi acel mesaj sa-l primeasca la o ora care sa le permita sa fie cat se poate de receptivi cu mesajul; in general, studiile le trimitem seara, alte campanii care sunt pentru produse mass-market le trimitem aproape de week-end, altele dimineata la 11 pentru ca am vazut ca au o relevanta mai mare si citirea mesajului e mai buna. Ne-am facut deja repere, avem o experienta suficienta in zona asta.

In al doilea rand, segmentul in sine pe care noi il targetam trebuie sa fie cat se poate de relevant pentru advertiser. In al treilea rand, contentul pe care advertiserul il pune in acel mesaj trebuie sa fie de asemenea relevant. Sunt unele canale care sunt mai bune pentru promovarea de brand, altele care sunt mai bune pentru promovarea de produse. Daca te apuci sa le mixezi si faci promovare de brand printr-un canal care are nevoie mai mult de oferte de promovare de mass-market, rata de raspuns nu o sa fie buna, iar clientul n-o sa fie bucuros ca a primit un mesaj de brand. Se astepta mai mult sa primeasca 15% reducere la un magazin decat sa i se spuna ca s-a lansat in Romania brandul X. Noi venim cu feedback catre client; clientul e responsabil pe ce va comunica, dar incercam sa ne luam toate masurile de precautie si sa-l avertizam pe client daca noi consideram ca acel mesaj s-ar putea sa aiba o rata de raspuns mai mica pentru ca se intampla anumite lucruri in acest proces de comunicare.

Cristi Marinescu: Si cu atat mai mult, il putem refuza daca ne dam seama ca poate sa deranajeze cu mesajul respectiv clientul Vodafone. In cazul Vodafone, nu e vorba de SPAM, ci de un operator care nu doreste sa trimita clientii lui la alt operator de telefonie. Din punctul asta de vedere, suntem foarte atenti si nu spamam pe nimeni.

Horatiu Dimulescu: Evident, gandeste-te ca noi dam 2 mesaje / luna / client. Dar un client poate primi intr-o luna 20 de mesaje, pentru ca restul de 18 le primeste de la partenerii de SMS care au contracte cu diferite companii care si-au obtinut, poate, propriile acorduri si atunci acel client de fapt nu are un singur acord la Vodafone, ci are acorduri la mai multe companii, care au alte politici de contact – pot sa le trimita 7 mesaje / luna, daca vor. Sunt anumite companii care trimit si un mesaj la 2 zile. Ramane de vazut cat de rabdator este clientul si cat accepta acest tip de comunicare, dar practic, noi nu avem cum sa ne asumam responsabilitatea pentru acele mesaje, desi, uneori, clientii suna la Vodafone si intreaba de ce au primit acel mesaj. Exista un proces foarte clar de customer service: le explicam ca acel mesaj a fost trimis de compania X si ca cel mai bine ar fi sa se adreseze direct acelei companii, pentru ca ar trebui sa vada exact de unde au opt-in-ul lui si daca nu mai doreste, sa ceara excluderea din baza lor de date.

Digital IQads: Daca o companie nu are opt-in-ul unui consumator si il spameaza, ce se poate face?

Horatiu Dimulescu: Poate face reclamatie la OPC. Penalizarile pot fi destul de mari si atunci, in general, noi cel putin ne luam toate masurile ca baza de date sa fie intotdeauna extrem de bine pusa la punct.

Digital IQads: Chiar s-a intamplat vreodata in urma unei reclamatii la OPC sa se intample ceva cu o companie?

Horatiu Dimulescu: Din cate stiu eu, s-au mai dat amenzi. Nu la nivelul maxim la care este permis de lege, dar s-au dat.

Digital IQads: Am auzit la diverse evenimente agentiile de mobile discutand despre vanzarea de baze de date / trimiterea de SMS-uri la baze de date care au aparut in mod “misterios” in piata. Presupun ca Vodafone are de pierdut din practicile astea. Se poate face ceva impotriva acestor practici?

Horatiu Dimulescu: Fiecare isi asuma riscurile cand ia o astfel de decizie. Noi incercam sa urmam un canal care este clar definit si dpdv legal si dpdv al avantajelor pe care le ofera, pentru ca vorbim de o baza de date care este intotdeauna la zi, trimitem la clienti care in momentul de fata au telefonul activ, nu au suspendari de plata, au acord de primire de publicitate. Lucrurile astea se intampla zi de zi la fiecare campanie. Daca vrei sa alegi sa trimiti la o baza de date luata de nu stiu unde si la care rata de succes posibila e 30%, pentru ca restul de 70 poate nu mai au aceiasi titulari sau si-au schimbat numerele de telefon sau s-au dezactivat intre timp, dar trimiti, intr-adevar, la un pret mai mic si ai ales acest compromis, e alegerea ta si riscul care deriva de aici, ca acei clienti s-ar putea sa fie nemultumiti.

Digital IQads: Presupun ca puteti trimite mesaje doar la abonatilor Vodafone, ca posesorii de cartele nu au unde sa-si dea acordul sa primeasca mesaje publicitare.

Horatiu Dimulescu: Nu, avem in baza de date inclusiv posesori de cartele. Ai un numar gratuit, *567 si poti suna acolo ca sa-ti dai acordul. Mai mult decat atat, daca esti client prepaid, prima oara cand suni la customer service, iti apare un anuntator care iti spune: “Vodafone are un serviciu care se numeste AdPlus si care iti permite sa stai in legatura permanenta gratuita cu brandurile tale preferate. Esti de acord sa primesti mesaje de la partenerii Vodafone? Raspunde cu 1 pentru da si cu 2 pentru nu ”.

Digital IQads: Dar cei de la cartele sunt mai greu de targetat.

Horatiu Dimulescu: Depinde, avem anumite informatii si despre ei, pentru o parte destul de importanta, cateva sute de mii de oameni avem informatii legate de varsta, respectiv gen, pentru ca sunt inscrisi in programul de tineri al Vodafone, Group 26 si care se face pe baza inscrierii cu CNP-ul; mai avem clientii care s-au mutat de la abonament la cartela si acestia vin automat cu datele din sistemul de facturare, plus ca avem alte informatii care sunt valabile pentru toata lumea, gen orasul sau judetul in care s-a activat cartela, deci putem sa targetam pe locatie; mai putem sti care este un venit mediu potential in functie de valoarea medie a reincarcarilor pe ultimele 6 luni; mai stim si ce tip de telefon utilizeaza. Destul de multe informatii care s-ar putea sa fie de interes pentru un advertiser. Daca o sa vrea, de exemplu, sa targeteze toti consumatorii care au telefoane de peste 500 de Euro, atunci de ce l-ar deranja ca un client are cartela si altul are abonament ? Daca si prepaid-ul are Vertu, ok, o sa-l ia si pe acela.

4. Cat de specifice pot fi targetarile ?

Digital IQads: Va aduceti aminte de o targetare ultra-specializata sau vrea toata lumea “femei, peste 30 de ani”?

Cristi Marinescu: Am ajuns in stadiul in care ni se cer oamenii care trec prin zona unui anumit club din Bucuresti sau la interval de doua strazi care trec pe langa un anumit restaurant, numai barbati cu telefoane de la HTC in sus si care au o valoare de factura peste 50 de Euro si care au si servicii de roaming activate si care au fost prin Austria luna trecuta. Targetarile sunt extrem de specifice.

Digital IQads: Apropo de targetare, interesanta mi s-a parut o campanie pentru Petrom, facuta de iLeo, “Un plin la 15 minute”, care targeta oamenii care treceau frecvent pe langa benzinariile Petrom. Cum se poate face asta tehnic?

Horatiu Dimulescu: Dupa cum vorbesc in retea. Se poate face oriunde. Asta e o informatie pe care noi o stim despre clienti pentru ca trebuie sa le furnizam un serviciu de telefonie mobila. E clar ca trebuie sa stii de unde suna unde suna, iar criteriul de targetare se numeste geolocatie. Daca eu vad ca un anumit client are o predispozitie pentru a trece printr-o anumita zona de mai multe ori intr-un timp predefinit, inseamna ca probabilitatea ca el sa mai ajunga acolo in viitor este mare. In cazul Petrom, i-au interesant benzinariile Petrom pe care le-au luat in calcul pentru promotie.

Sunt anumite segmente care avantajeaza sau nu. Cand vorbesti de orase, ele avand o multitudine de antene, raza pe care tu o poti acoperi este mai ok dpdv al localizarii. Daca vorbesti de un oras mic sau de drumuri nationale, atunci lucrurile se dilueaza putin, pentru ca nu mai ai aceeasi acuratete. Dar practic ce ne intereseaza pe noi pana la urma nu este daca a intrat sau nu in magazinul respectiv, ci sa vedem ca oamenii trec pe acolo, pentru ca un mesaj venit de la un retailer din zona respectiva are relevanta pentru client, el va fi multumit si advertiserul de asemenea. Asta e scopul nostru, ca ambele parti sa fie multumite, nu urmarim clientii, nu facem lucruri din astea.

5. Rata de raspuns: cum se masoara si ce valori poate avea?

Digital IQads: Ce rate de raspuns ati avut?

Horatiu Dimulescu: Ratele de raspuns sunt foarte bune fata de alte canale, nu am avut campanii pe SMS sub 3-4%, Bill insert am avut si 5%, o valoare enorma pentru direct mailing. Am avut si campanii cu rata de raspuns 15-20%, dar tine foarte mult de content.

Digital IQads: Cum masurati rata de raspuns ?

Horatiu Dimulescu: Exista mai multe tipuri de masuratori. Cea mai simpla campanie pe care poti sa o faci consta in trimiterea unui mesaj de informare despre o reducere de 10% in magazinul X, pentru ca asta e promotia sau te duci la Night Shopping Party pentru ca acolo ai reduceri toata noaptea, fara sa-i trimiti neaparat clientului un discount pe telefon. Si clientul se duce acolo, iar advertiserul isi poate masura succesul campaniei dupa numarul de vizitatori pe care ii are acolo. Aici e debatable, pentru ca poti sa anunti printr-un singur canal, cum e mobilul sau poti sa alegi prin mai multe canale si atunci iti va fi mai greu sa diferentiezi, dacai ai facut prin tv, outdoor, print si mobile cati ajung acolo in urma campaniei de mobile adveritising.

O alta varianta este ca pentru un retailer, cum s-a intamplat anul trecut, chiar daca n-au dat ceva in mesaj, cand ajungeai la casa si cu produsele respective cumparate, erai intrebat: “de unde ai aflat de promotia noastra? din SMS, din outdoor, de la un prieten” si casierita bifa pe o hartiuta. La sfarsit, retailerul respectiv a fost foarte incantat si a dat chiar un comunicat de presa despre cat de bine a functionat campania de mobile advertising.

A treia varianta este sa-i trimiti clientului un cod unic de discount pe telefon; cu acel cod, care poate fi un numar, poate fi un cod de bare, un QR code, el poate sa se duca si sa-si obtina discountul direct in magazin. Aceasta e una dintre cele mai simple si mai eficiente metode; dar, exista si un dezavantaj, anume ca advertiserul respectiv trebuie sa fie pregatit sa poata implementa un astfel de discount in sistemele sale si se intampla mai rar. Suntem in cautari, incercam sa le oferim clientilor inclusiv tool-urile necesare pentru a face acest discount valabil in magazinele lor.

Un alt exemplu a fost cel de la Renault: au facut bill insert – fiecare flyer introdus in plic avea un cod unic si a fost foarte simplu sa masoare la sfarsit rata succesului, dupa oamenii care veneau inapoi si le prezentau flyerul. Astfel puteau sa vada daca a venit din baza de date Renault sau din cea de la Vodafone. Rata de raspuns a fost 5%, o rata foarte buna.

Cristi Marinescu: Iar cea mai simpla metoda e sa-i ceri sa-ti dea reply gratuit si sa-l introduci in baza de date, oferindu-i in schimb un premiu.

Horatiu Dimulescu: Asta cu reply-ul functioneaza foarte bine cand ai un produs pe care il vinzi printr-o echipa de telesales, pentru ca daca tu, sa zicem de exemplu pentru o institutie bancara, vrei sa promovezi un anumit card, Vodafone trimite mesajul catre client, iar clientul iti zice “da, sunt interesat de un astfel de produs”, atunci Vodafone are voie sa-i dea numarul lui de telefon advertiserului, pentru ca respectivul client si-a dat opt-in-ul raspunzand la mesaj. Advertiserul primeste aceste numere de telefon si isi suna clientii. Sunt un fel de lead-uri daca vrei sa le spunem, pentru ca ei suna acei clienti care deja sunt interesati de produsul lor.

6. Cum este promovat serviciul Vodafone Mobile Advertising?

Digital IQads: Aveti buget de promovare pentru serviciul de Mobile Advertising ? Cum il promovati ?

Horatiu Dimulescu: Anul trecut am organizat 2 workshop-uri (unul pentru clienti si altul pentru agentii) si un congres, toate cu The Marketer. Anul asta vom face in continuare acelasi lucru. Vrem sa educam piata, vrem sa invitam clientii, sa le explicam cum functioneaza serviciile, vrem sa aducem noutati de pe canale si sa pregatim agentiile din timp pentru aceste informatii, asa ca probabil in toamna o sa avem din nou workshop-uri si o a doua editie a congresului.

Digital IQads: Si presupun ca aveti si voi prezentari acolo despre serviciul Vodafone Mobile Advertising.

Horatiu Dimulescu: In general la workshop-uri, ca si la congres, am incercat nu sa vorbim neaparat noi despre noi, pentru ca eu pot oricand sa ma duc la un client si sa-i arat prezentarea si sa-i spun cat de bune sunt canalele si sa facem comparatii si segmentari, dar nu asta era scopul workshop-ului. Scopul era sa aducem oameni de specialitate din afara tarii sau chiar si clienti care au facut campanii de mobile advertising in Romania si sa vorbeasca despre case study-urile lor facute prin canalele de mobile. Pentru ca e mai important pentru ei sa vada ca cineva din aceeasi industrie cu ei a facut chestia asta si a mers decat sa vin eu si sa spun ca astea sunt canalele mele si sunt cele mai bune. Nu cred ca functioneaza asa. Si de-asta la workshopuri au vorbit doar casele de media si cred ca am avut 4 sau 5 speakeri straini pe fiecare workshop, colegi ai nostri de la alti operatori sau chiar oameni de marketing si inclusiv directorul executiv de la Mobile Marketing Association pe Europa. Iar la congres au fost 12-14 speakeri. Intr-adevar Vodafone a fost unul dintr ei, prin Marko Kind, care a avut o prezentare acolo.

Digital IQads: Si un mesaj de incheiere pentru media planneri?

Cristi Marinescu: Plannerii ar trebui sa tina cont de faptul ca este cel mai targetabil mediu si cel mai masurabil in acelasi timp. E foarte important pentru un planner sa stie ca poate sa targeteze cat de precis vrea si sa masoare la fel de bine. Pana acum, internetul era in frunte, dar a venit acum mobilul si i-a luat putin fata din punctele astea de vedere: masurabilitate si targetare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Sectiune



Branded


Related