Dora Teculescu, HyperActive: Cum se scrie un copy bun de AdWords

Nu exista reteta perfecta pentru un copywriting de succes pentru AdWords. Exista doar ingrediente care au fost validate ca fiind benefice pentru o campanie, daca sunt folosite cum trebuie, adica rational, nu dupa un stereotip mecanic. Pana la urma, experienta pe care o castigi ruland o campanie, testand si optimizand este propria ta reteta de success. Dupa mai multe campanii acele ingrediente magice devin la fel de naturale de folosit precum pedala de ambreiaj la masina, atunci cand vrei sa schimbi viteza.

Copywritingul pentru AdWords trebuie sa respecte, in acelasi timp doua principii de baza, totul concentrat in 130 de caractere:

1. Standardele unui copywriting bun din punctul de vedere al advertising-ului in general. Pentru ca acest lucru sa se intample trebuie sa treci prin mai multe etape

Sa te asiguri ca promovezi un produs care este util si/sau desirabil pentru audienta pe care o targetezi.

Poti capta atentia inca din headline.

Daca titlul este interogativ, continua imediat idea din headline. Ofera deja raspunsul integral sau partial; daca numesti un produs cu un beneficiu atasat, da mai multe detalii.

Atrage cititorul! Fa-l sa vrea sa dea click printr-un call-to-action puternic. Nu trebuie sa te feresti neaparat de clisee, de obicei inovatia pe un teren deja mult explorat inainte nu aduce si performanta.

Construieste si sustine ideea principala a ad-ului, listand punctele forte ale produsului/serviciului pe care il comunici. Nu ii spune utilizatorului doar ca esti mai bun, mai ieftin, mai accesibil – spune-i si de ce.

Concentreaza-te pe utilizator, nu pe produs. Foloseste adresarea directa, la persoana a II-a.

Castigi adeziunea utilizatorului facandu-l sa fie de acord cu tine. Spune-i ceva ce stie deja astfel incat sa ajunga singur la concluzia ca ceea ce incerci tu sa-i vinzi e ceea ce are el nevoie.

Pune intrebari provocatoare care sa-l determine pe utilizator sa caute mai departe raspunsul in pagina ta de destinatie a ad-ului.

Elimina teama utilizatorului ca va fi pacalit sau furat. Cu cat esti mai sincer, cu atat ai mai multe sanse sa construiesti o relatie cu acesta si chiar sa ii vinzi ceva.

Foloseste frica in folosul tau, ca motivatie. Frica de a rata o oportunitate este un vanzator bun.

Ofera o garantie pentru ceea ce promiti – asta va convinge utilizatorul ca primeste sigur ceea ce ii promiti.

2. Standardele de relevanta care guverneaza advertising-ul prin Google.

Segmenteaza-ti campania corespunzator si cat mai granular, oferind fiecarui grup de ad-uri si cuvinte-cheie o tematica clara si concisa.

Headline-ul este cea mai importanta parte a ad-ului. Este un ad pentru ad, carligul care ii capteaza atentia utilizatorului.

Ai grija ca setul de cuvinte-cheie sa se regaseasca cel putin in proportie de 60-70% printre cuvintele din ad-urile tale din acel grup de ad, intr-o forma sau alta.

Variaza, variaza, variaza. Nu te limita la 2 ad-uri simple si generaliste. Incearca sa faci minim 3 variatii care sa respecte guideline-urile de mai sus, grupandu-le corespunzator astfel incat ad-ul rezultat sa fie inteligibil si sa produca rezultate. Incearca sa vezi la ce raspund mai bine utilizatorii, nu pleca de la presupuneri care tie ti se par logice. S-ar putea sa fii surprins.

Foloseste artificiile sistemului, cum ar fi Dynamic Keyword Insertion, dar nu abuza de ele. Acesta este bun pentru cresterea scorului de calitate in fata unei masini care masoara in functie de diferiti parametri relevanta, dar in fata utilizatorului s-ar putea sa fii nu doar irelevant, ci de-a dreptul aberant.

Urmareste-ti ad-urile in ce pozitie se afiseaza si cum si incearca sa rescrii copy-ul daca structura propozitiilor nu te avantajeaza in acea pozitie, ad-ul pare rupt, incoerent.

Foloseste intotdeauna call-to-action! Fie ca ai obiectiv vanzarea sau orice alt tip de conversie.

Ai grija ca promisiunea din ad sa se regaseasca si sa fie indeplinita in Landing Page. Si daca tot vorbeam mai devreme de scorul de calitate, ar fi bine ca Landing Page-ul sa corespunda tematicii grupului de ad-uri. Poti sa folosesti landing page-uri distincte pentru fiecare grup de ad-uri in parte.

Activeaza-ti Sitelinks, dar ai grija ca descrierea link-urilor alternative sa fie clara si sa inspire actiune, iar acestea sa fie relevante pentru utilizator ca puncte suplimentare de informare, fata de ad, care reprezinta mesajul tau cheie.

Nu fura copy-urile ad-urilor folosite de competitori care apar in prima pozitie. Tot ce vei reusi e sa iti elimini orice sansa de diferentiere si sa te pierzi in ochii utilizatorului intr-o mare de mesaje similare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Sectiune



Branded


Related