Odata ce Liviu David (Creative Director, Next Advertising) si Semida Duriga (Senior Copywriter, Next Advertising) au luat un loc in fata cadetilor pregatiti sufleteste de training, nu s-au multumit doar sa prezinte scopul si durata vizitei lor, ci au vrut sa stie cate ceva si despre cadetii din sala. Dupa o scuturare metaforica a intentiilor majoritatii, au pornit la descrierea unor campanii care, asa cum spunea si Mama Cadetilor, sunt unele „care le sunt lor dragi”, au o finalitate nobila si au castigat si niscaiva premii.
Intai sex salbatic
Cu spusele Semidei in minte, „ Nimeni n-o sa se schimbe doar pentru ca-i spui te rog frumos”, am ajuns la concluzia ca e ceva mai mult de munca la modificarea comportamentului si mentalitatilor unor indivizi. Asa ca, anticipand rezistenta oamenilor la schimbare, Liviu si Semida au propus campania „Cu banii tai vom face sex salbatic”. Contrar gandurilor care s-ar putea sa va fi rasarit acum in minti, conceptul din spatele campaniei a exploatat ideea ca speciile din Delta Dunarii nu se pot perpetua din cauza braconajului si a actiunilor inconstiente ale oamenilor. Cu un brief care avea in target pe toata lumea si cu un buget zero, n-a fost o campanie prea usor de realizat.
Prin urmare, conform legilor de ironie ale soartei, pana la urma „intr-o noapte a fost facut” (Semida). Cu un fundal de hardcore rock preluat de la o trupa timisoareana care a fost incantata sa ajute cauza, au facut un spot care nu a intrat pe TV, dar s-a viralizat suficient de mult. Liviu: „S-au adunat 10.000 EUR fata de 2.000 cat stransesera in mod normal”. Pe langa banii stransi pentru cauza, ONG-ul Salvati Delta a capatat multa vizibilitate care a ajutat la promovarea campaniilor viitoare pe care Next Advertising le-a facut pentru aceeasi cauza.
Sex salbatic - runda a doua
Cu destul entuziasm, Liviu face trecerea catre urmatoarea campanie facuta pentru Salvati Delta: „In anul urmator a trebuit sa facem episodul 2”. Spun entuziasm pentru ca, asa cum ne povesteste tot el, pentru Sex Salbatic Reloaded a existat un buget. Liviu: „De data asta ni s-au dat ceva bani de productie”. Mergand mai departe de ideea initiala, conceptul campaniei a evoluat la „Asa cum tu nu poti sa faci sex cand ai gunoaie, zgomote, impuscaturi, te vaneaza prin tufisuri, te pescuiesc, la fel nici animalele din Delta nu prea au cum sa faca sex in situatia asta.”. Semida adauga: „De fapt, chiar daca pare o continuare simpla, am introdus si celelalte layer-ere de preocupare de care se ocupa Salvati Delta”.
Si, dupa cum continua sa ne explice Liviu, nu a fost deloc usor sa introduca celelalte mesaje in acelasi spot. Cu ceva mai multa indemanare, ingeniozitate specific romaneasca si ajutorul nepretuit al lui Columbeanu (angajat al agentiei Next si iubitul Monicai din spoturile pentru French Toast) au reusit sa le imbine pe toate intr-un mod echilibrat. Liviu: „Am vrut sa facem un spot boule de neige in care lucrurile se aglomereaza” si tot el ne poveste reactia dupa editarea spotului: „am zis, ah, ce bine, le-am rezolvat”. Continuarea de la „Pe banii tai vom face sex salbatic” a intrat si pe TV, s-a propagat si online iar Semida incheie prin a ne spune cat de important a fost pentru atingerea targetului faptul ca „Am intrat gratis pe OTV.”.
Life in plastic, not fantastic!
Ca introducere in urmatoarea campanie de prezentat - „Delta plastic” Semida ne povesteste contextul in care animalele sunt afectate de obiectele de plastic aruncate in natura: de la bucati de plastic care sunt inghitite de animale pana la bucati de plastic care sunt folosite pentru constructia cuiburilor. Si, in stilul caracteristic, au apelat la acelasi umor pentru trata o chestiune serioasa. Cu sloganul „Fara plastic ar fi fantastic”, conform lui Liviu a fost „prima campanie in care se injura pe bune”. S-a vrut a fi un „Mesaj de multumire din partea animalelor pentru oameni”.(Liviu). Cu un substrat savuros care, citit cum trebuie, s-a dovedit a fi elementul de succes al campaniei. In general, clientii nu se feresc de mesajel ale campaniilor care sustin o cauza, ne povestesc Liviu si Semida, motiv pentru care print-ul de mai sus a fost acceptat in mai multe reviste care si-au asumat orice fel de risc posibil. Campania nu a primit nici un fel de atentionare din partea CNA. Campania s-a manifestat neconventional si la ADfel.
Selectiv mai ales cu gunoiul
Semida: „Campania de colectare selectiva a fost o consecinta la campaniile cu sex salbatic”. Pentru ca, asa cum ne explica apoi, pentru campanie s-a ales ONG-ul cu cea mai multa vizibilitate in domeniul ecologic. Salvati Delta nu a fost, deci, o alegere intamplatoare. Pentru „Colectarea selectiva” au creat o serie de spoturi TV, radio si ad-uri OOH care s-au implementat in etapa a doua a campaniei. Prima etapa a constat intr-o campanie speciala pentru implementarea colectarii selective ce a avut loc in Parlament, „Casa Poporului fiind unul dintre cei mai mari producatori de deseuri” (Semida). S-au creat, printre altele, screensaver-ere si desktop-uri speciale pe care le-au instalat, cu aprobarile de rigoare, in calculatoarele fiecarui om care lucra in Casa Poporului. Pentru etapa a doua, unul dintre spoturile pentru TV nu a fost aprobat ceea ce nu a impiedicat viralizarea lui in mediul online. Din nou, „nimeni nu s-a plans de viralul politic” (Liviu). Print-urile si spoturile radio au fost la fel de bine primite pentru ca au speculat foarte bine mediul de promovare.
Peli-Khan - Rambo al Deltei
Campania „Ne batem pentru banii tai” a facut in doua saptamani cat altele in mai mult timp. Personajul Peli Khan a purtat lupte virtuale cu reprezentanti ai Statului, Indiferentei si a Celolalti pe care i-a infrant intr-un mod cat se poate de savuros. „Am infrant, ce pana mea” fiind deviza unui Peli Khan care e pregatit sa lupte pentru Salvarea Deltei. Campania nu a fost vizibila pentru o perioada prea lunga dar asta nu a impiedicat-o sa adune pana la 10 000 EUR. „A aparut un site dedicat de campania si a mai fost data cateva zile pe reteaua de metrou” (Semida). Iar pentru o viitoare campanie se pregateste o abordare cel putin la fel de amuzanto-serioasa care sa beneficieze de acelasi „transfer de awareness” de care ne vorbea Semida mai devreme.
Programul de talent scouting IQads Kadett este organizat de IQads impreuna cu Coca-Cola Hellenic. Cadetii sunt alesi in urma unui test de orientare si examinare online care verifica gradul in care personalitatea tinerilor se apropie de personalitatea ideala a principalelor meserii din industria de marketing si comunicare si care este disponibil pe site-ului programului - www.IQadsKadett.ro.
Odata admisi in program, cadetii participa la o serie de training-uri si prezentari de case study-uri organizate special pentru ei in Clubul Kadett, aflat in sediul IQads. In plus, cadetii primesc invitatii la evenimente ale industriei, carti de specialitate, precum si sansa de a beneficia de stagii de practica in agentii si companii.