Legumele netunate dauneaza grav silicoanelor

Cine-a zis ca e nevoie de un script genial ca un spot sa fie reusit? O coloana sonora buna, ceva mai multa expresivitate si un voice-over decent s-ar putea sa fie tot ce trebuie. Vorbesc aici de spotul de la „legumele netunate” Dujardin care pe cat este de tacut, pe-atat este de fain. Bine, o sa ignor faptul ca pornesc de la ideea gresita ca legumele naturale transforma consumatorul intr-un fel de Superman cu raze X care vede prin tot, dar mai ales prin adaugirile superflue, operatiile estetice excesive sau alte trucuri la care apeleaza don’soarele plasifiate ale high-life-ului romanesc. Si daca ma gandesc bine nici macar nu-i musai ca ele sa fie chiar din high-life. Dar asta e alta mancare de legume (netunate). O sa ma concentrez mai mult asupra chestiunilor care ma fac pe mine, om din public, sa apreciez reclama si sa nu schimb canalul atunci cand brandul Dujardin se pregateste sa-mi comunice mesajul lui.

The funny factor. E a dracului de amuzant sa vezi ca-i explodeaza pitipoancei sanul siliconat. Moralistii ar trebui sa inchida ochii la faza asta pentru ca, e drept, e voba de cruzime gratuita. Dar cine nu recunoaste ca niscaiva cruzime gratuita e amuzanta, nu e cinstit. Pai atatea generatii de comedianti care s-au perindat prin sufrageriile noastre seara de seara ce-au tot incercat sa ne demonstreze? Propun, deci, sa lasam restrictiile si morala la o parte si sa radem. Radem cu pofta? Sau numai mie mi se pare ca pitipoanca merita? Cred, totusi, ca nu sunt singura care se distreaza in spatele monitorului. Ar mai fi niste personaje care se distreaza direct pe platoul de filmare. Totul face parte din poveste, desigur, dar nu pot sa nu remarc reactiile delicioase ale celorlalti doi care participa la scena: gentilomul caruia ii iese apa pe nas si chelnerul cu cea mai remarcabila exclamatie din cate am intalnit: „A-ha-aaa-a-ha!”. Sa inteleg ca gentilomul nu e urmatorul „iubi” de Dorobanti? Sa inteleg ca protagonistul si chelnerul nu sunt de aceeasi parte a baricadei cu pitipoanca? Sa inteleg ca legumele Dujardin ii fac sa o vada asa cum e ea?

De unde deductia mea? Aici revin la chestiunea legata de expresivitate in legatura cu care am aruncat un indiciu mai devreme. Daca la inceput cavalerul nostru fermecator e tot numai un zambet, in momentul in care incepe sa manance legumele Dujardin, o vede pe nefericita cu noua frizura explodata si ii pica literalmente fata. Inca doua linguri de legume Dujardin si pitipoancei ii explodeaza siliconul. Revelatie! Gentilomul realizeaza ca Dujardin il face sa vada realitatea exact asa cum e ea si, cu o placere aproape sadica (apropo de cruzimea de care vorbeam mai sus), continua sa manance, doar-doar i s-o mai dezintegra nefericitei ceva. La toata rautatea, demoazela ii raspunde gentilomului nostru cu un zambet nevinovat (si stirb, ce-i drept) probabil sperand sa mai poata salva ceva. E ciudat cum unii barbati vor sa vada lucrurile cat mai clar, pe cand altii isi doresc din rasputeri ca aceleasi lucruri sa ramana intr-o perdea groasa de ceata. Luati, spre exemplu, amatorul asta de Tuborg (reclama lansata si interzisa candva in 2006):

Iar coloana sonora este superb aleasa. Pe un ritm antrenant de Polka (Tritsch Tratsch Polka mai precis) ma pregatesc pentru ceea ce se anunta a fi un cadru playfull. E o invitatie la a accepta catch-ul din spatele spotului si mai mult decat atat, o pregatire de teren pentru o gluma care e nitel ofensatoare pentru un anumit segment din publicul care urmareste reclama. Deci ni se cere acordul, noi i-l dam si se pornesc motoarele. Ceea ce-mi place si mai mult legat de alegerea coloanei sonore este ca fac o treaba buna in ceea ce priveste sincronizarea ritmului cu desfasurarea evenimentelor. Incep timid cu cateva acorduri, timp in care demoazela si gentilomul se pozitioneaza strategic la o masa dintr-un restaurant. Pana la sfarsit, se scoate artileria grea cu percutie and co., care se sincronizeaza cu molfaitul pe nerasuflate al gentilomului pe care il incanta nespus situatia nefericita in care creatura blonda din fata lui s-a poticnit.

Pe de alta parte, nu la fel de inspirat mi se pare si tagline-ul aceleiasi reclame. Adica si-au ales o perspectiva originala. Puteau sa fie mai interesanti de-atat. Probabil „legume naturale” n-ar fi fost suficient ca sa transmita mesajul pe care il aveau de transmis. Dar asocierea cu conceptul de „fete plastifiate, remodelate estetic sau tunate” parca e prea evidenta. Si conceptul general parca tinde sa intre in banalul ala „hai sa ne legam de ceva in legatura cu care stim deja ca publicul nostru are o opinie si despre care stim ca o sa starneasca o reactie la un moment dat”.

Deci am ras bine. Recomand ca spotul asta sa fie urmarit in grup - se rade mai copios si in special de comentariile de pe langa. E un clip destul de light. Fara batai de cap. O reclama numai buna de digerat intr-o pauza de la exersat muschii creierului cu un film mai profund sau o carte mai greoaie. Pe de alta parte nu cred ca o sa castige vreun premiu pentru complexitatea conceptului creativ sau pentru strategia din spatele abordarii. Este o perspectiva, simpla, curata, la obiect, cu un scop rezonabil posibil de atins. Este o reclama amuzanta si placuta si-atat.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Sectiune


Comentarii

Ginju Ioana
acum 13 ani
..unul dintre cele mai bune spoturi, felicitari !
Daniela Placintaru
acum 13 ani
Reclama este amuzanta si surprinzatoare pentru categoria legume, e adevarat (executia este buna, la fel si alegerea muzicii), insa ma intreb care a fost brief-ul catre agentie? Care este brand idea in spotul asta?

Cine este target-ul vizat? Barbatii care vor sa vada cum sunt cu adevarat femeile cu care se intalnesc? Barbatii care vor femei "netunate"? Chiar aveau nevoie sa manance niste legume ca sa se "prinda" de chestia asta?

Ma indoiesc ca femeile sunt target-ul vizat (chiar daca se simt razbunate pe "pitipoance" dupa ce vad spotul asta). Nu cred ca femeile sunt pasionate de masini / femei tunate sau netunate, nu cred ca ele vorbesc in termenii astia. Imi este greu sa decodific ideea, chiar daca spotul are vizibilitate buna pe TV. Va rog dati si intructiunile de vizionare pentru acest spot! Sau ma rog, poate ca nu sunt in target si d-aia nu pricep!

jean gros-bart
acum 13 ani
ce mai conteaza ca avem un cadru in care cavalerului ii ramane un bob de orez pe gura cata vreme avem pitzipoanca suferinda? ce conteaza ca tre sa fii al dracu de metrosexual ca sa mananci numai legume, daramite sa iti mai si pese daca sunt sau nu tunate? ce conteaza ca fata tunata se detuneaza fara niciun motiv aparent?

un articol light, light de tot

Razvan Capanescu
acum 13 ani
daca asta e unul dintre cele mai bune spoturi, iar asta e un articol bun de publicat pe un site de profil (cu pretentii... cel putin in trecut)... putem sa stingem lumina. prin electrocutare personala.
Ana Militaru
acum 13 ani
facem si noi ce putem. pe la Publicis ce mai e? tot spoturi unul si unul?


Branded


Related