Ilustratorul Alexandru Ciubotariu aka Ciubi / Pisica Patrata a realizat, pe langa benzi desenate si proiecte de street art sau de identitate vizuala pentru magazine de skate, cum ar fi Boarders si BASE. Cel mai recent proiect al lui este cartea „Istoria benzii desenate in Romania” si expozitia cu acelasi nume din cadrul Salonului European de Banda Desenata, care a avut loc luna aceasta la MNAC si Galeria ¾ din TNB.
IQads: Cum ai inceput sa faci benzi desenate?
Ciubi: E foarte interesant ca pot spune exact momentul in care am inceput sa fac banda desenata. Se intampla in 1994, la salonul de benzi desenate care se desfasoara anual, de douazeci de ani. In momentul ala era itinerant si ajunsese in Constanta, de unde sunt eu. Am participat si am luat o mentiune la concursul pentru elevi . Atunci pot spune ca a fost prima banda desenata. Tot salonul, toate albumele, toate expozitiile m-au fermecat foarte mult si am continuat de atunci.
IQads: Ce ne poti spune despe expozitia “Istoria Benzii Desenate 1935-2010”?
Ciubi: Din proiectul „Istoria benzii desenate” fac parte o carte si aceasta expozitie, gandita initial sa completeze cartea. In carte am vrut sa scriem acesta istorie cu toate fatetele ei, cu toti artistii si cu toate manifestarile de la cele mai vechi vremuri pana azi; cuprinde o perioada intre 1981 si 2010. In cadrul expozitiei am vrut neaparat sa fie de planse originale. Adica sa recuperez in formatul original banda desenata exact cum a fost ea facuta, fara copie xerox, fara printuri sau scanari din reviste. A fost foarte dificil, dar am reusit sa gasim vreo 60 de artisti. In expozitie sunt peste 100 si ceva de planse, din 1935 pana-n 2010.
IQads: Salonul de banda desenata face parte tot din „Istoria benzii desenate” sau este un proiect separat?
Ciubi: Este o intalnire fericita pentru ca am propus proiectul ”Istoria Benzii Desenate” in cadrul acestui salon. Salonul este organizat de ”EUNIC”, o organizatie a institutelor culturale. Fiecare institut cultural care a participat la acest salon si-a adus aportul cu ce a considerat de cuviinta: un artist, o expozitie, un atelier, o carte, cu ce a putut fiecare. Prin mine, Institutul Cultural Roman (ICR) a facut acesta expozitie si catalogul aferent ei.
IQads: De-a lungul carierei tale, pe langa benzi desenate si proiecte de street art ai mai facut si proiecte de identitate vizuala pentru magazine de skate, cum ar fi Boarders. Cum crezi ca se impaca aste doua parti: cea artistica si cea de advertising?
Ciubi: Se impaca in sensul ca pana la urma este vorba de cam aceleasi reguli: de cromatica, reguli de compozitie. Eu lucrez de mult, chiar si in momentul asta mai am colaborari cu advertising-ul. Chiar am lucrat in vreo doua agentii de publicitate. Ce spuneam, cromatica, compozitia - regulile elementare ale artelor plastice. Poti face cu usurinta orice. Acum ramane la latitudinea fiecaruia sa aleaga pe ce drum vrea sa mearga, uneori si norocul joaca un rol foarte important. Eu am ales la un moment dat sa ma indepartez de zona de advertising, in special de cea de identitate, si sa pastrez o latura mai apropiata de ilustratie. Asta stiu si asta pot sa fac cel mai bine.
IQads: Acum te gandesti sa lucrezi mai mult si in zona de advertising?
Ciubi: Eu voi trage intotdeauna sa fac banda desenata. Este foarte greu sa fac numai asta. Pe cat posibil voi face cat mai multa ilustratie. Si aici e destul de dificil. In functie de proiect si de ce propuneri vor exista… n-am spus niciodata „nu” din start. De multe ori ce am facut eu cu pisica patrata s-a intersectat cu zone din advertising. La un moment dat au mers foarte bine, incerc sa mentin un echilibru intre cele doua.
IQads: Te-ai gandit si la un proiect viitor?
Ciubi: As vrea, in primul rand, sa maresc numarul artistilor din expozitie si numarul de lucrari pentru ca stiu ca sunt multi artisti si n-am reusit sa dau pana in momentul asta de ei, sper ca expozitia sa constituie un magnet pentru aceasta comunitate de banda desenata. As vrea sa dureze cat mai mult expozitia si sa merg cu ea si prin tara, poate si prin Europa. Mi-as dori si un loc unde sa fie expusa permanent si chiar la un momentdat sa pun la dispozitie toata arhiva mea de reviste, sa facem un mic loc al benzii desenate in Romania. Asta e o chestie mai indepartata, dar lucrez la ea.