Buzz cu Liviu David (Creative Director, Next Avertising)
Next a luat un trofeu pe sectiune si Best of Category la Design, cu Salvati Delta - Box of Memories Annual Report si trofeul pe sectiune in categoria Social Campaigns cu Salvati Delta - "Nu amesteca lucrurile".
IQads: Ai spus pe scena ca ati lucrat 3 luni la campania “Nu amesteca lucrurile”, premiata la ADOR. Care au fost momentele in care ti-ai dat seama ca aceasta campanie functioneaza (judecand dupa reactiile oamenilor)?
Liviu David: Ideea a fost salutata entuziast de foarte multi dintre actorii si oamenii de marketing ale caror materiale am intentionat sa le folosim. Practic foarte multi dintre ei si-au dat acordul pe loc, fara rezerve. Birourile centrale din Paris si New York ale unor mari corporatii si-au dat rapid acordul pentru folosirea materialelor cu copyright international – lucru extrem de greu de obtinut, va imaginati. Cu ocazia asta am vazut cat de multi ecologisti sunt pe lumea asta si chiar in Romania. Pana si CNA-ul a aprobat drept sociala o campanie plina de elemente comerciale.
Sincer, nu stiu cat de bine a functionat (clientul poate sa spuna asta, daca are date), dar stiu ca s-a vazut si a placut. Cateva milioane de spectatori au vazut campania desi in mare parte media a fost pro-bono, au aparut comentarii si articole dragutze online si offline, cateva sute de oameni s-au inscris la concursul de pe iqads, a fost votata pe locul doi la BestAds si a luat premii regionale in retea pentru initiatorul Coca-Cola Hellenic.
Spotul TV a placut atat de mult incat unele televiziuni l-au lasat pe post si dupa ce s-a terminat campania. Cam multe rezultate bune pentru o biata campanie sociala.
Si fiindca tot am ajuns aici, hai sa continui. S-a dorit o reformare a ADOR-ului, care sa elimine posibilitatea de a lua premii mari cu ghosturi. Asa se face ca acum campaniile sociale au fost aruncate intr-o categorie separata, defavorizata, ca pe ultimele glumitze cu care se mai distreaza din cand in cand creativii atunci cand n-au brief si vor sa ia niste premii. Nu stiu cate campanii pentru branduri comerciale premiate saptamana trecuta au avut media si vizibilitatea acestei campanii, si cu toate astea a fost tratata cu prezumtia de vinovatie si vaduvita de puncte. Politica de ghosturi a agentiilor, care ani la rand au luat nestingherite premii cu campanii platite din buzunarul propriu si publicate in locuri invizibile, a dus prin schimbarea regulilor la defavorizarea campaniilor facute pe brief, pe bani si pe bune. Ca de obicei, cei care incearca sa fie corecti sufera pentru ca altii au fost incorecti. Pai nu asa e construita toata tara asta?
IQads: Cum comentezi numarul mic de nominalizari si de premii de la ADOR 2010? Problema e ca agentiile nu mai sunt creative ca odinioara sau ca nu le mai permit clientii sa fie creative?
Liviu David: Traim vremuri economice cam triste. E pe viata si pe moarte. Cand incerci cu disperare sa te tii la suprafata, nu-ti mai pasa ca nu inoti prea elegant. De aici apare compromisul pe care il fac si agentiile si clientii, de inteles pana la un punct. Hai sa vorbim dupa criza, cand o sa fim cu totii mai relaxati. Daca va mai exista „dupa criza”. Acum hai sa inotam, sa ne tinem pe linia de plutire, ca ne ducem la fund cu statuetele ADOR de gat cu tot.
IQads: Ce crezi ca trebuie sa se intample pentru ca agentiile sa aiba din nou ce sa inscrie la ADOR?
Liviu David: Nu cred ca trebuie sa facem publicitate pentru a avea ce sa inscriem la ADOR. Intrebarea corecta este „Ce trebuie sa se intample pentru ca publicitatea romaneasca sa fie mai creativa?”.
Iata niste idei:
- N-ar fi rau sa ne propunem sa fim mai originali, nu sa-i tot copiem pe cei de afara.
- Trebuie sa nu conteze premiile in sine, ci campaniile cu care le-ai luat. Daca tot vrem sa luam premii, pai hai sa luam premii cu lucruri pe care le-a vazut toata lumea.
- Trebuie sa-si doreasca si clientii sa fie mai creativi. Trebuie sa le aratam ca ideile originale functioneaza mai bine decat celelalte. Nu conteaza doar sa vinzi, mai conteaza si cum o faci.
- Ar fi bine sa nu mai plecam de la premisa ca oamenii din fatza televizorului sunt idioti.
- Trebuie sa intelegem ca cele mai multe dintre ideile care aduc ceva nou nu se inteleg din prima, nu sunt usor acceptate si nu plac la toata lumea.
- Trebuie sa stim ca in general comisiile ucid ideile indraznete.
- N-ar strica sa renuntam la democratizarea imbecilitatii, si anume la focus-group-uri.
Comentarii
Eu sunt total pentru creativitate si neconventional, insa trebuie sa fie ceva care sa dea rezultate, si din nefericire de multe ori creativii de la noi uita asta si se frustreaza cand conceptele lor sunt aruncate la gunoi.
twitter.com/latigara