Testele, sondajele, studiile clinice, recomandarile de la doctori sau de la alti experti sunt cateva practici care fac parte din arsenalul probator al publicitatii.
Simplele alegatiuni care lauda produsul au cazut in derizoriu si sunt percepute din start drept gogomanii care nu mai atrag nici macar atentia autoritatilor, chiar daca nu sunt veridice.
Numai niste cifre exacte si niste oameni seriosi, care activeaza in domeniul stiintific, ar mai putea capta atentia telespectatorilor
Spoturi interzise pentru afirmatii nefondate
Luna trecuta, lumea publicitatii a primit o lovitura puternica din partea autoritatilor.
Publicitarii vor trebui sa-si masoare mai bine cuvintele si sa fie mult mai atenti in legatura cu afirmatiile pe care le fac, mai ales atunci cand se refera - direct sau indirect - la teste clinice sau sondaje. Decizia interzicerii unor spoturi care faceau astfel de trimiteri a fost luata in Marea Britanie, insa, avand in vedere greutatea advertiserului acuzat, nimeni altul decat L'Oréal, problema legala cu care s-a confruntat acesta a fost preluata si dezbatuta in toate tarile Uniunii Europene.
Este vorba de doua spoturi L'Oréal, pentru produsele Wrinkle Decrease si Perfect Slim. Advertising Standard Authority (A.S.A.) a interzis aceste reclame deoarece faceau afirmatii care nu au putut fi dovedite stiintific. La originea acestei decizii a stat plangerea unui singur telespectator. Reclama pentru crema Wrinkle Decrease, in care Claudia Schiffer aparea cu diferite expresii faciale, pentru a sugera ca produsul functioneaza pe structura fetei umane, a fost interzisa deoarece se afirma ca 76% din femei spun ca aceasta crema reduce vizibil ridurile de expresie. A.S.A. a considerat ca un esantion de 50 de femei, care s-au autoevaluat dupa trei saptamani de utilizare, este irelevant pentru a se putea face o astfel de afirmatie in publicitate.