In sesiunea SMARK ON - Excellence in targeting, din cadrul evenimentului Strategii Media 2010,Victor Stroe (Planning Director, Leo Burnett), Razvan Capatina (Managing Partner, Business Results) si
Laurentiu Pop (Deputy Managing Director, Httpool Romania) au prezentat studii de caz menite sa demonstreze cum pot fi utilizate eficient diverse canale media, cum se poate face targetare bazata pe comportamentul consumatorilor si cum poate tehnologia facilita interactiunea dintre brand si publicul tinta.
Victor Stroe (Planning Director, Leo Burnett) a vorbit despre orientarea catre publicitatea in cinematograf, un mediu care nu se bucura de o prezenta larga in campaniile de comunicare. Intre motivele pentru a acorda mai multa atentie promovarii in cinema ar putea fi luate in calcul urmatoarele: criza economica nu a afectat acest mediu asa cum arata studiile ce indica o crestere de 40% in dreptul vanzarilor de bilete in Romania in 2009 fata de 2008 si o crestere de 12% la nivel european; cinematograful este un punct de contact complex, timpul mediu petrecut in lobby fiind de 10 minute; consumatorii sunt mai relaxati iar publicitatea nu ii deranjeaza deorece face parte din spectacol.
In cazul cinema-ului posibilitatile de targetare tin si de filmul difuzat care atrage un anumit public prin continutul sau. Potrivit lui Victor Stroe exista mai multe metode pentru a utiliza eficient cinema-ul ca mediu de comunicare. Se pot dezvolta campanii centrate pe cinema ca subiect (Orange Film Board, Orange Wednesday), campanii care iau in considerare audienta si incearca sa deschida un dialog cu spectatorii, proiecte in care "ecranul este mesajul" (Tide "Whiteness", Nivea "Smooth Skin"). Se poate schimba modul in care sunt proiectate reclamele in sala (Nissa Micra "Ceiling", IKEA "Furnitur Catalog"), modul in care spectatorii interactioneaza cu brandul, cresterea gradului de implicare din partea publicului fiind generata de folosirea tehnologiilor speciale (Volvo "Cinema driving game").
Razvan Capatina (Managing Partner, Business Results) a impartasit un punct de vedere similar in ceea ce priveste interactiunea consumatorilor cu marcile, facilitata de tehnlogie. In viitor aceasta va permite introducerea unor metode noi de a produce reclame, se va putea vorbi de experienta de brand la un alt nivel, "se vor putea face lucruri pe care azi nu ni le putem imagina", considera Razvan Capatina.
Laurentiu Pop (Deputy Managing Director, Httpool Romania) a continuat in aceeasi nota prezentand o tehnologie care poate trimite mesajele cat mai aproape de clientii potentiali. Predictive Behavioral Targeting este un produs lansat pe piata de publicitate online care permite localizarea targetului unei campanii, identifica noi publicuri tina si creste eficienta campaniei. Prin utilizarea acestui produs se monitorizeaza consumul de continut, se genereaza sondaje in randul catorva useri (colectandu-se date socio-demografice si despre obiceiurile de consum), se transfera rezultatele pentru a acoperi utilizatorii cu comportament asemanator si sunt generate predictii.
Apeland la instrumentele oferite de Predictive Behavioral Targeting se pot reduce pierderile de media, pot fi atinsi cat mai multi useri din grupul tinta, rata de click poate creste, precum si cele de conversie si de notorietate. Laurentiu Pop a inclus intre cauzele neindeplinirii obiectivelor campaniei targetarea sau creatia necorespunzatoare, subliniind importanta dezvoltarii unui proiect centrat pe rata de conversie in locul celei de click. Laurentiu Pop a anuntat ca sunt in faza de dezvoltare si alte doua instrumente destinate reglarii frecventei afisarii reclamelor si retargetarii.
In momentul actual pentru dezvoltarea campaniilor eficiente exista oportunitati de reinterpretare a mediilor de comunicare si de utilizare a instrumentelor care permit o targetare precisa iar evolutia tehnologiei va asigura in viitor o interactiune sporita intre branduri si consumatori.