MemoPlus vegheaza pentru tine

Cui i se prescriu remedii pentru memorie? Celor care au tinere de minte sau, dimpotriva, celor care mai au scapari de memorie?

Oricare ar fi raspunsul la intrebare, e sigur ca ultimul spot MemoPlus se adreseaza studentilor, cei care se afla chiar zilele astea in sesiune. Special pentru junii studiosi ai patriei, cineva de la Wallmark a decis ca MemoPlus sa fie prezent pe micile ecrane cu un spot nou, in care sa fie infatisati ca atare chiar ei, studentii. Chiar asa cum arata ei inainte de examen: rupti de somn, cazuti in pozitii incomode, cu laptopul pe burta si caietu-n chip de perna... De ce au ei somnul chinuit? Pentru ca, vai saracii, au de memorat multe date? Sau cumva pentru ca se tin "de altele" si lasa invatatul pe ultima zi? Vocea din off ne ghideaza catre prima varianta, desi imaginile par a o sugera pe cea din urma... Mai ales ca, spre final, dupa ipostazele negative, ale celor care "ingrasa purceaua-n ajun", apare momentul "asa da", cu tanarul cel cuminte dormind zambitor pe asternut curat, intr-o camera aerisita. Cei care dorm in prima parte chipurile nu au luat MemoPlus. In schimb, cel care a luat MemoPlus - ce face? Ei bine, acelasi lucru: doarme! Da, dar doarme linistit. OK, si acum sa ne amintim: la ce se recomanda acest supliment alimentar avand in componenta cofeina? In orice caz, nu e pentru dormit!

Si atunci de ce tot spotul asta soporific cu tineri adormiti si duioasa muzica-n engleza? Pesemne ca, atunci cand s-a trasat strategia de comunicare, cineva s-a gandit ca studentii sunt un target mai atipic, caruia i te adresezi mai putin conformist, evitand "ideile la prima mana"... Asadar, e OK sa publicizezi un remediu pentru memorie aratand oameni care dorm... din moment ce targetezi tineret inteligent si alternativ, care cere reclame smart, solicitante si imprevizibile, cum e cea de fata!

Cine a facut rationamentul asta a luat pesemne in calcul si aportul informativ al voice-overului care, in ciuda imaginilor dormitive si a bruiajului adus de vorbele englezesti din odihnitorul fond sonor, e menit sa livreze informatia pe bune!

Si s-a mai bazat pe ceva: pe awareness-ul capatat de MemoPlus de-a lungul anilor, in mare masura gratie vechiului spot MemoPlus, cel cu oameni cu diverse ocupatii, mai mult sau mai putin cerebrale, care isi loveau fruntea cu obida, dupa cate un moment de lapsus. Ei da: urmand logica cartitoare de mai sus, putem banui un medicament pentru cefalee... Dar tocmai aici intervine diferenta! Dupa insiruirea de gaguri "date la cap", pe fundalul unei minimale linii de contrabas, o voce spunea "Nu-ti pedepsi capul, ia MemoPlus", pe o secventa de animatie cu un cap schitat din profil, in care rotitele incep sa se invarta intr-un voios angrenaj. Aceasta metafora animata a urnirii mintii facea trecerea catre desenul de pe ambalaj (si deci catre packshot), in perfecta traditie a comunicarii OTC.

Ei bine, aceasta secventa explicativa si mnemonica lipseste din noul spot. Se sconteaza asadar pe memorabilitatea vechii campanii. Raspunsul la intrebarea initiala pare deci sa se contureze: e nevoie de memorie suficienta, ca sa ti se prescrie un supliment de memorie.

Animatia cu angrenajul a fost considerata arhicunoscuta, oricum prea boring si prea dascalitoare pentru un target inteligent. A fost asadar inlocuita de secventa "asa da", cu "baiatul cel bun" tavalindu-se intre pernite, probabil o tusa fin ironica la adresa reclamelor didacticiste din secolul trecut.

Venind insa vorba de secolul trecut, multi dintre noi isi vor aminti ce spot celebru a mai aratat oameni care dorm, intr-un montaj duios, cu tandra muzica alogena pe fundal... Ei, da: era reclama pentru FNI, cea cu "dormi linistit"...

A fost o campanie atat de buna (deopotriva convingatoare si larg mediatizata) incat, nu doar ca i-a convins pe multi sa cotizeze la FNI, dar a si adus, multi ani dupa consumarea fraudei, o imensa neincredere din partea publicului larg in publicitatea la produse financiare... si la comunicarea comerciala in general. Practic, dupa acel spot cu oameni dormind, consumatorii s-au desteptat cu o noua constiinta. Dupa aceasta tabula rasa, a fost nevoie de un nou pact, de o renegociere a increderii dintre consumatori si comunicatori. Nimic n-a mai fost la fel dupa acea reclama.

Desigur, un specialist in bransa din ziua de azi se presupune ca stie cazul FNI, cu toata trena sa de efecte negative asupra publicului. Fie le-a studiat, fie si le aduce aminte. Cei mai exigenti critici i-ar putea pretinde sa-si aminteasca, de acum vreo cinci ani, si unul dintre spoturile de re-re-relansare ale ziarului Romania Libera, cu politicieni dormind caricatural in parlament, pe fundalul unui clasic cantec de leagan... (Evident, un esec: RL a continuat sa se vanda pentru mica publicitate.)

Cert e insa ca studentii din targetul MemoPlus, de ajuns de marisori prin '98-99 incat sa inteleaga spotul FNI, ar trebui totusi sa nu si-l mai aminteasca azi, pentru a fi siguri ca evitam... efectele secundare!

Iata deci ca raspunsul la intrebarea initiala pare a fi mai nuantat... (Cine nu si-o aminteste sa ia un MemoPlus si fuga la culcare!)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune


Comentarii

Alexandru Paizan
acum 14 ani
Un spot de bun-simt. Aberezi rau cu FNI-ul..
ookkklll ooollljjj
acum 14 ani
Eu pun totu' pe seama crizei. Nu mai are lumea bani.

Tot ce se intampla in spot pare deductia unui brainstorming sec. Nu m-ar mira nici daca ar fi fost creeat in timpul unui team building la o terasa din Busteni.

Hai ca am glumit. :)

A D
acum 14 ani
a fost facut de cineva care a stat drept si a judecat stramb. A stat drept in fata "cuiva", sa ne intelegem.
angheluta andreea
acum 14 ani
nu stiu cat sunt de bune...sunt curioasa

cosmin brinza
acum 14 ani
sunt intrutotul de acord cu ceea ce ai scris... mai putin cu treba legata de sportul FNI si studentii de azi. sunt in anul 2 si la vremea lui 98-99 avem 9-10 an... pe mine unul nu prea ma interesau atunci fraudele... eu ma indragosteam pentru prima oara:D...anyway, am prins ideea ca specialistii nu s-au documentat inainte.
Andreea Giurgea
acum 14 ani
ce sa mai zic si de reclama asta....eu sincer nu cred ca exista in prezent o pastila care sa iti mareasca nivelul de inteligenta...si sa fim seriosi o pastilutza nu poate face asa ceva...daca vrem sa devenim mai destepti trebuie sa o facem singuri , pe cont propriu cu inteligentza noastra , asta pentru cei care au asa ceva...si care sunt motivele pentru care elevii sunt obositi? nu cred eu ca invata in continuu si isi bat capul pana intratat..nu cred ca exista un elev care sa invete pana la epuizare...la un moment dat se opreste isi baga castile de la ipod in urechi si ii trece...o astfel de pastila s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine...si nu are cum sa te faca sa retii mai mult...e doar o pastila..ce ingrediente magice contine pana la urma? iti poate da sa zicem mai multa energie..ca pana la urma si energia are rolul ei..dar in rest nu poate sa iti indese materia in cap..sa fim realisti...noi insine trebuie sa ne-o indesam in cap...

sunt eleva si stiu ce zic:| nu cred in aceste pastile miraculoase care imediat dupa ce le iei gata esti cel mai destept de pe planeta..;) cel putin asta cred eu...

uitati blogul meu pentru cei care vor sa imi citeasca opiniile despre anumite lucruri http://lifecustomizer.wordpress.com

Simina Diaconu
acum 14 ani
cui i se prescriU remedii.
Calin Mihalascu
acum 14 ani
Cred ca varietatea spoturilor care puteau fi realizate este atat de mare incat materiaul pe care l-au scos cei de la wallmark ar fi trebuit lasat de o parte din momentul in care era doar o idee in capul unui copywriter plictisitor de neinspirat. Pentru un produs de genul acesta ai putea f usor sa il reti doar daca spotul era ceva amuzant, ceea ce nu era o misiune deloc grea. Situatiile in care ne-am trezit intr-un loc in care nu trebuia sa fim sau ne-am trezit ca faceam ceva fara sa ne folosim mintea sunt multe si foarte funny, situatii cu care se indetifica oricine. Idei pline de haz, dar un soi ceva mai rafinat, ar fi putut sa castige un loc in mintea cumparatorului si prin urmare in decizia lui de cumparare.....f slab


Branded


Related