Movie: Couples Retreat ("Vacanta all inclusive")
Brands: Froot Loops, Apple, PowerPoint, Facebook, Applebee's, Budweiser, Starbucks, Foot Loker, Disneyland.
Actors: Vince Vaughn, Kristin Davis, Kristen Bell, Malin Akerman, Kali Hawk, Jason Bateman, Faizon Love, Jon Favreau
Sa intre in scena brandurile.... aaa, vreau sa spun cuplurile
"Vacanta all inclusive" incepe cu un mic dejun de la care nu pot lipsi cerelale Froot Loops, brand din portofoliul Kellogg's. Mentionate in dialog de cateva ori, pe post de rasfat garantat al copiilor, cerealele Froot Loops se fac remarcate inca din primele cadre. Scenei cu aceasta "one big happy family" (Dave, Ronnie si copiii lor) i se opune tensiunea din casa lui Shane si Lucy, aflati la un pas de divort si fiind nevoiti sa tina sub control o adolescenta rebela.
Conform cu nevoile target-ului si in concordanta cu varsta acestuia, discutia nu se mai invarte in jurul delicioaselor Froot Loops, ci in jurul taliei joase a pantalonilor. Tot cu tenta vestimentara apare si avertismentul: "si poti sa-ti schimbi pozele de pe Facebook? Fara bikini!" Concluzia e simpla: fiecare varsta cu obsesiile sale, iar pentru adolescenti Facebook-ul creeaza dependenta mai ceva ca cerealele pentru copii.
Si apropo de varste, ce faci dupa ce divortezi? Te combini cu o pustoaica de 20 de ani care e vanzatoare intr-un magazinFoot Loker. In fond, simplul fapt ca intri intr-un magazin cu articole sportive te recomanda pentru o astfel de aventura, inseamna ca te tii bine. Facem abstractie de faptul ca Shane, interpretat de Faizon Love, are un aspect fizic departe de tiparul a ceea ce inseamna persoana atletica.
Si cea de-a patra veriga din lant este cuplul Jason - Cynthia care se straduiesc sa faca un copil si par a fi afectati de problemele de infertilitate atat de mult incat decid ca relatia lor a ajuns la un moment de cumpana. Ca orice oameni rationali, ei aleg sa puna in balanta ce-a fost bine si ce a fost rau, care sunt posibilele solutii si care ar fi consecintele pentru fiecare din ele. Recunoscuti in cercul de prieteni pentru pasiunea de a "face morala" prin intermediul PowerPoint-ului, ei ajung sa ofere o retrospectiva a relatiei lor tot cu ajutorul acestui instrument.
Astfel ca, la un nivel analitic dus la extrem, o relatie poate fi transformata in statistici, grafice si chart-uri frumos colorate in PowerPoint. Pana una alta, solutia ne intereseaza: "hai sa ne mai dam o sansa, mergem in Eden Resort". Acest "Disneyland al adultilor" in care decid sa incerce sa se regaseasca, aducandu-i sa le fie martori si pe cei 6 prieteni, se va dovedi mai mult o inchisoare - palat, in care luxul e la el acasa, doar ca programul de consiliere matrimoniala, cursurile de yoga si medititaiile zilnice nu prea le permit sa se bucure de tot ce are de oferit exotica insula.
Al treila in patul conjugal: Apple
Si pentru ca doua din brandurile asociate celor patru cupluri sunt din zona tehnologie, computere & stuff, sa ne oprim putin asupra subiectului. E adevarat ca pe insula exotica nu e permisa folosirea obiectelor high-tech (pana la proba contrarie, dar n-o sa va stric acum surpriza). Se pare ca in Eden n-ai voie cu telefoane mobile si chestii din astea, ca are de suferit karma. Asta nu-i impiedica, totusi, sa judece in termeni imprumutati din sfera tehnologiei la care sunt obisnuiti sa se raporteze in permanenta. Asa ca, imediat ce pasesc pe insula Eden, ii auzim ca exclama: "Parca ar fi un screensaver!"
Dar nu-i de mirare ca sunt atat de angrenati in subiecte ce tin de utilizarea calculatorului, atat timp cat al treila "om" in relatie pare sa fie laptopul Apple. Nu putine sunt ocaziile in care Apple apare in cadrele filmate inainte de aterizarea pe insula.
Ar fi interesant de amintit un episod din patul conjugal al cuplului Dave - Ronnie, interpretati de actorii Vince Vaughn, respectiv Malin Akerman. Ronnie ii spune lui Dave ca o preseaza Cynthia (Kristen Bell) sa afle daca s-au hotarat sa mearga in excursia exotica. Dave recunoaste ca si pe el l-a stresat Jason (Jason Bateman) pe aceasi tema. Geniala mi s-a parut faza in care sotia intreba naiva "Si ce i-ai zis?", la care el raspunde natural: "M-am delogat!"
Asa ca, da, nu va faceti griji, n-am scapat de cliseele diferentelor dintre barbati si femei, nici in acest film. Ba chiar scena de mai sus mi se pare ca reflecta subtil si inspirat subiectul. Spre deosebire de o multime de alte scene trase de par care apar in "Couples Retreat" de dragul hollywoodianism-ului.
In roluri secundare: alte branduri
Iar la capitolul branduri, de cele mai multe ori, scenele care vorbesc despre barbati si barbatie in acest film sunt insotite de berea Budweiser. Nici macar in momentele in care o ai pe ea alaturi, nu te poti lipsi de bere. E un statement atat de clar, incat parca simt ca se ia la intrecere cu Apple, apropo de ocuparea locului al treilea in relatie.
In fond, nu poti sa-i condamni, doar n-au semnat angajamentul ca vor renunta la bere de dragul sotiei; daca lucrurile ar fi stat asa, probabil nu se mai insura niciun barbat. Insa, e interesant de stiut ca, in viziunea lor, te insori ca sa ai cu cine sa te duci la Applebee's. Cel mai raspandit lant de restaurante din SUA este locul acela intim unde vrei sa-ti petreci serile. De preferat, alaturi de o ea.
Cat despre Starbucks, el cu siguranta nu e un loc al cuplurilor si nici al distractiei. Pe drumul dintre Eden West (partea din insula destinata cuplurilor) si Eden Est (partea rezervata celibatarilor) se afla un Starbucks parasit. Adevarul e ca e imposibil sa supravietuiasca un magazin prin excelenta dedicat mediului business si cafelei cumparate dimineata, in drumul spre birou, intr-un spatiu al relaxarii si al gasirii / regasirii legaturilor amoroase.