Ai crede ca, macar cand vine vorba de viata intima a oamenilor, publicitatea se opreste undeva la usa casei. Dar nu. O deschide larg si se agata de sentimentele oamenilor, cautand un context potrivit sa spuna povestea unui brand. Iata numai doua exemple de branduri care au mers pana dincolo de dormitor.
Poarta-te frumos cu sentimentele mele
Sa-i spui un simplu Te iubesc in ziua de azi e comun, banal, plictisitor. Inainte era usor: o cutie cu bomboane era solutia perfecta pentru a-ti declara sentimentele. Astazi insa, trebuie ceva mai mult. Brandul de bomboane Baci Perugina si-a dat seama de asta si a venit cu o solutie neconventionala in preajma Valentine's Day: fabricarea unei imposibile povesti de dragoste care ia nastere online: Giovanni s-a indragostit pana peste cap de vecina lui, Gaia, care i-a retezat sperantele de a fi impreuna spunandu-i ca il va saruta numai daca ii vor spune 50.000 de oameni sa faca asta. Adica niciodata, practic.
Numai ca Giovanni a speculat exprimarea ei. Pentru ca Gaiei nu i-a trecut prin cap o expresie sinonima cu "niciodata" de genul "cand o zbura porcul" sau "cand o-ngheta iadul" sau "cand o face plopul pere", indragostitul Giovanni demareaza inflacarat ofensiva: posteaza pe Youtube un spot in care-si povesteste drama si creeaza pe Facebook grupul "Ajuta-l pe Giovanni s-o sarute pe Gaia". Next step: intr-un al doilea filmulet postat pe Youtube, Giovanni mentioneaza ca si brandul Baci Perugina il sustine in initiativa sa de a o cuceri pe Gaia. In al treilea filmulet apare si Gaia, care povesteste speriata de gestul lui Giovanni. Pai sigur ca era speriata, Giovanni adunase in cateva zile 20.000 de sustinatori.
Finalul este cu happy end: Gaia anunta ca a primit 50.000 de email-uri, deci va trebui sa-l sarute pe Giovanni. Cam subtire evenimentul final, insa, cand Gaia il saruta pe fuga pe inflacaratul sau pretendent. End of story!
Peretele cu secrete
Dupa ce anul trecut a facut ravagii la festivalul de publicitate Cannes Lions cu campania Voyeur, in care proiecta ce se intampla in fiecare apartament al unui bloc, postul de televiziune HBO a revenit la inceputul anului cu alta campanie prin care sa promoveze neconventional show-ul "Big Love".
Mergand pe ideea centrala a emisiunii, cum ca toti avem ceva de ascuns, ceva ce nu spunem nici celui mai apropiat prieten din motive de rusine sau teama, agentia BBDO New York a pus la cale implementarea un panou interactiv in centrul oraselor NY si LA.
Notabil la aceasta campanie a fost autenticitatea personajelor intruchipate, cu care te puteai identifica foarte usor. Sistemul era simplu: introduceai castile in dreptul unui personaj si ii ascultai povara pe care o ascundea de toti ceilalti: un barbat care planuia sa-si abandoneze sotia insarcinata sau o femeie care ii ascunde sotului dependenta de alcool. Asta te facea si pe tine sa te simti mai bine, pentru ca, prin comparatie, secretul tau putea fi mai putin apasator decat cel al "interlocutorului" tau. Plus ca, de ce sa nu recunoastem, suferim cu totii de sindromul "trasului cu urechea" sau de cel al "supravegherii vecinului", altfel tabloidele ar fi disparut demult de pe fata tarabelor cu ziare. Executia simpla a panoului HBO, dar si abordarea noua de promovare a show-ului, scotand din discutie sfantul promo tv, au contribuit la succesul campaniei.
publicat in Suplimentul ADfel