Promotii creative se pot face pe toate categoriile de produse, fara exceptie. Un brief de promotie, insa, nu este intotdeauna atractiv pentru un creativ. Poate si pentru ca promotiile nu sunt percepute ca oportunitati creative, ci mai degraba ca niste sarcini ce trebuie rezolvate rapid pentru a trece la un brief cu adevarat creativ. O promotie poate fi, insa, un izvor imens de posibilitati creative. Daca gasesti un mecanism sau un premiu surprinzator, poti avea executii creative foarte bune, "de festival" chiar.
Copy-ul unei promotii e cam tot atat de atractiv pe cat este conceptul sau. Nu prea merge sa "dai/scoti din copy" o promotie care seamana izbitor cu alte 100. O promotie la bere al carei premiu consta in 3 masini va avea mereu un headline tip call-to-action care sa comunice cat mai clar mecanismul si premiul: "Ia 5 cutii de bere si poti castiga una dintre cele 3 masini!". Cel mai probabil textul "3 masini" va fi bolduit pentru a atrage atentia consumatorului asupra premiului cel mare.
Dar sa zicem ca aceeasi promotie la bere are un alt premiu! De exemplu, cumparand 5 cutii de bere si completand un talon, poti castiga viata brand managerului din Australia de pe acea bere. Adica poti deveni noul brand manager al berii respective, ii poti lua sotia fostului brand manager, copiii, casa, masina etc. Oferind un premiu neobisnuit si cat se poate de original, ai frau liber la creativitate. Mesajul poate fi transmis in nenumarate feluri si pe foarte multe canale.
Creativitatea unei promotii se regaseste in mecanismul ei, in premiul oferit (fie ca e de natura emotionala, fie ca e unul functional) si in executiile care o comunica, implicit in partea de copy.