Movie: Ghosts of Girlfriends Past ("Fantomele fostelor iubite")
Brands: Jaguar, Ford, Nikon, Apple, Lufthansa, Versace, Vanity Fair, Martini, Jack Daniel's
Actors: Matthew McConaughey , Jennifer Garner, Michael Douglas
Pe eroul din "Ghosts of Girlfriends Past" il bantuie fostele iubite. Se intorc sa-l bantuie, mai mult sau mai putin metaforic, lacrimile tuturor celor carora le-a frant inima, batistele pe care le-au folosit ca sa isi inece amarul si nu numai...Desi de multe ori scenele sunt trase de par si finalul tipic hollywoodian lasa in urma doar un zambet si gandul "aoleu cat de mult bullshit", e totusi important de retinut ca fantomele astea il ajuta sa priveasca viata din alt unghi. Il ajuta sa iasa din inertia in care traia, ca un Don Juan nestatornic.
Intr-un astfel de film si brandurile care apar - desi nu foarte multe la numar - trebuie sa ne invete fiecare cate o lectie si sa ne bantuie pana o intelegem cu adevarat.
Apple - Marul discordiei
Filmul incepe ex-abrupto cu viata ocupata a fotografului de succes Connor Mead, interpretat de actorul Matthew McConaughey. Aflam repede ca Versace e pe linia 1 si ca suntem la o sedinta foto pentru coperta Vanity Fair. Probabil ca acum pe timp de recesiune, cand tirajele publicatiilor tiparite scad dramatic, product placementul este ultima sansa de promovare.
Dar revenind la sedinta foto, coperta Vanity Fair va fi cu o cantareata celebra, pozand in lenjerie intima, avand deasupra capului un mar strapuns de o sageata. Marul asta nu e un simbol ales intamplator. Daca in studioul foto e poate mai dificil sa reperam laptopul Apple, ocupati fiind sa admiram scena aproape nud, ei bine, monitorul Apple din biroul lui Connor Mead nu poate fi trecut cu vederea. Mai ales ca apare intr-un moment cheie, cand eroul se desparte de trei tipe intr-o conferinta pe iChat. De unde deducem ca Apple e marul discordiei. Asa ca, poate e bine sa avem grija la barbatii brand-addicted cand vine vorba de Apple.
Jaguarul, un simbol al libertatii masculine?
Apropo de barbati care simt nevoia sa isi exacerbeze ego-ul prin folosirea unor branduri care simbolizeaza libertatea, cum este cazul personajului Mead, e momentul sa dam o tura si cu Jaguarul, care nu numai ca aluneca languros pe soseaua goala - cum numai in filme exista sosele -, dar intervine chiar si in dialog. Si nu e o mentiune oarecare. Proaspat sosit la nunta fratelui mai mic, Mead e hotarat sa ii ofera o portita de scapare acestuia, dandu-i cheile de la Jaguarul eliberarii, in caz ca s-a razgandit si vrea s-o ia la goana din fata responsabilitatilor. Nu de alta, dar viata de burlac are atatea de oferit...
Lufthansa e calea spre al noualea cer
Cu siguranta la asta ma duce cu gandul replica unchiului Wayne, care isi aminteste de cele 17 stewardese de la Lufthansa. Unchiul Wayne - burlacul convins si mentorul lui Mead - e acum fantoma care vine sa il trezeasca la realitate pe nepotul care ii calca pe urme. Pana una-alta, e un statement puternic din partea Lufthansa: zboruri placute, personal dornic sa iti satisfaca toate dorintele...aproape ca te poti indragosti de aceasta linie aeriana...dar stai, asta era o reclama pentru Virgin Atlantic parca.
Fordul inspira protectie paterna
Nu stiu multe despre masini, dar am asociat mereu Ford-ul cu ideea de familie. Acum, cu atat mai mult voi face asta. Adica, ia ganditi-va: o mireasa care fuge de la nunta si patru domnisoare de onoare pe umarul carora sa poate plange, toate intr-un Ford family size, condus de tatal miresei. Nu e asta imaginea clara a protectiei paterne? Si nu e ocazia perfecta sa ii tai calea si el sa opreasca la timp, ca doar are frane bune...ca sa se spele rufele murdare, cum altfel decat in familie?!
Fotografiile Nikon sunt o dovada de iubire
Si totul e bine cand se termina cu bine. Nunta si tot alaiul. Conor Mead face pe fotograful de serviciu si ii stralucesc ochii de bucurie, in ton cu flash-urile pe care le tot indreapta spre nuntasi. Se pare ca flash-urile din trecut, fantomele si toata tarasenia, l-au ajutat sa vada viata cu alti ochi. Si lentilele aparatului Nikon pot fi indreptate acum si spre inocenta unor copii care se zbantuie la o nunta, nu numai spre femei semi-dezbracate, cum se intampla pana atunci. Fara sa dezminta pozitionarea ca aparatul de fotografiat Nikon e pentru profesionisti, aparitia brandului in "Ghosts of Girlfriends Past" aduce o umanizare a acestuia, odata cu umanizarea personajului.
Cu siguranta o sa ma bantuie...
Desi filmul e usurel, cam tras de par si rasuflat, totusi te amuza. Iar la capitolul product placement, chiar daca nu apar multe branduri, ele isi fac aparitia intr-un mod in care te bantuie. Eu una n-o sa uit usor Jaguarul lui Casanova si o sa ma gandesc mereu cu atentie cine se poate ascunde in spatele unui ecran Apple. Nici imaginea cu 17 stewardeze de la Lufthansa n-o sa imi iasa usor din minte - am o imaginatie bogata -, nu e de lepadat nici scena cu Fordul care le ofera solutia salvatoare unor femei vulnerabile, iar blitz-ul de la aparatul Nikon imi sacaie si acum privirea. Punct ochit, punct lovit. Pe mine ma bantuie. Pe tine?