Piata publicitatii indoor a suferit o serie de schimbari si ca urmare a modificarii legislatiei. Daca in 2008 printre principalii advertiseri pe acest canal se numarau domenii ca FMCG, auto, tutun, bancar sau real estate, in 2009 lucrurile s-au schimbat. Tutunul a disparut din cauza legislatiei, real estate, din cauza scaderii pietei, auto si banking se mentin, in timp ce pe FMCG remarcam o crestere, in special pe segmentul POS - puncte de vanzare. Ca top, FMCG - cosmetice si alimentare - vor fi de departe pe primul loc, urmate de industria serviciilor, cum ar fi telecomunicatii, internet, date, TV.
Estimarile noastre pentru piata de indoor in 2008 fata de 2007 au fost de 15% crestere a bugetelor alocate segmentului acesta de piata, lucru care s-a si intamplat pana la finele anului trecut, valoarea sa fiind de circa 5 milioane.
In acest an locatiile indoor sunt setate astfel incat ele sa ofere maximum de impact asupra targetului propus de client cu un cost de productie si implementare a campaniilor cat mai aproape de realitate. Consider ca transparenta in costuri este esentiala in aceasta perioada. Astfel, clientul trebuie sa cunoasca in detaliu costul campaniei si sa fie sigur ca alocarea bugetului propus are si un ping-pong in cifrele sale de vanzari. In acest an vorbim de cifre de vanzari versus awareness.
In acest sens cladirile de birouri, sunt un segment bine delimitat pentru target-ul medium-high, mall-urile si centrele de shopping vor comunica cel mai bine pe proiectele speciale de amploare prin care produsele promovate sa fie cat mai vizibile in mintea consumatorilor, iar publicitatea indoor in lanturile de hypermarket va cuprinde segmentul de mass-market fiind ideale FMCG-urilor.
Indiferent ca suporturile sunt print sau digital, efectele publicitatii indoor vor fi decise de algoritmul strategiei de campanie; aici intervine experienta si competenta operatorului de indoor, inclusiv capacitatea sa de audit concret a campaniei.