Jurnalisti la reconditionare

Ziaristii romani au acces la un numar in continua crestere de programe internationale de refacere si dezvoltare profesionala, puse la punct de mai multe organizatii occidentale, care s-au declarat ingrijorate de evolutia presei acolo unde, pana nu de mult, se credea ca jurnalismul este rege.
Pentru omul de rand, munca de jurnalist este fie o activitate pitoreasca, plina de aventura, fie o vanatoare lipsita de scrupule dupa subiecte mai mult sau mai putin interesante, in stare sa manipuleze audienta. Pentru ziarist, munca sa este adesea o operatiune birocratica, monotona, pe alocuri alienanta. Tot mai multe organizatii occidentale considera ca jurnalistul nu este decat un jucator care, din cand in cand, are nevoie de cantonamente menite sa-l ajute sa iasa din cotidian, sa-si improspateze abilitatile si cunostintele, sa invete noi trucuri in lupta cu aceia care ameninta democratia si interesul public.
Nenumaratele probleme cu care se confrunta de ceva timp jurnalismul american au produs efecte nebanuite, deloc pozitive, asupra felului in care audienta interpreteaza activitatea "cainelui de paza" al democratiei. Derapajele mediatice tot mai dese au determinat organizatii de seama sa initieze proiecte de motivare, de intarire a atasamentului ziaristului fata de munca sa. Proiectele au fost adoptate rapid de numeroase institutii europene si sunt deschise, in prezent, oamenilor de presa din tari precum Romania, in care democratia este inca tanara si unde calitatea profesiei de jurnalist lasa inca mult de dorit.

Aboneaza-te pentru a avea acces la acest articol
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related