3 zile de alergare, 115 km parcurși, peste 750 ha de păduri tăiate, aproape 4.000m diferență de nivel.
Dincolo de cifre stă realitatea pe care cu toții o cunoaștem, dar pe care rar o vedem: pădurile din România sunt zilnic în pericol din cauza tăierilor ilegale, lipsei unui sistem de control bine pus la punct și absenței pedepselor pentru hoții de lemne.
Toate problemele ar putea avea soluționări, dacă sistemul ar fi reformat din temelii, adică ce își propune WWF România prin petiția Stop Tăierilor Ilegale.
Echipa Kubis, alături de WWF România, a organizat Maratonul NePădurilor, o cursă solitară a ultra-maratonistului Andrei Roșu, menită să ne arate situația reală din păduri, direct de la firul ierbii.
„Știm cu toții că modul în care vindem lemnul și ne păzim pădurile lasă loc multor abuzuri. Sistemul trebuie reformat din rădăcini, iar WWF vine cu soluții concrete. Am sustinut de la început ideea echipei Kubis de a organiza acest „maraton al ne- pădurilor” ca să atragem atenția asupra problemelor din pădurile României pentru că trebuie să ne protejăm pădurile până nu este prea târziu. Organizarea maratonului a fost o provocare atât pentru noi cât și pentru echipa Kubis, însă am lucrat excelent împreună și am reușit să facem un proiect unic prin care sperăm să strângem semnături pentru ca autoritățile să nu mai poată să ne ignore.”, Hanny Bratu (Public Engagement Coordinator, WWF-Romania).
Pe 5, 6 și 7 octombrie, Andrei Roșu a trecut granița între două județe afectate de problemele sistemului actual și a documentat întregul parcurs printr-o serie de live videos pe Facebook, precum și prin Jurnalul de Maraton în care a povestit ce a văzut la fața locului, în fiecare zi.
O documentare a unei realități crude cu care rar ne confruntăm, prin ochii și camera lui Andrei Roșu, cu o misiune simplă: aceea de a ne deschide ochii și de a acționa, până nu e prea târziu.
Maratonul NePădurilor, în detaliu:
- 5 octombrie – Traseul a început la Câinenii Mari, pe Valea Oltului, și a urcat în Munții Lotrului, județul Vâlcea. Aici au fost tăiate ilegal 129 ha de păduri, au existat dosare penale nefinalizate, iar zonele au fost în sfârșit reîmpădurite în ultimii doi ani.
- 6 octombrie – Traseul a început în Voineasa și a urcat tot în Munții Lotrului, în zona Obîrșia Lotrului. Aici am văzut tăieri legale, doborâturi de vânt și atacuri de insecte.
- 7 octombrie – Din Obîrșia Lotrului, Andrei Roșu a alergat pe TransAlpina până la Tău Bistra, de unde a urcat în Munții Șureanu, județul Alba. Am văzut aici peste 600 ha de păduri tăiate ilegal. Avem de-a face cu păduri retrocedate nepăzite, dosare penale nerezolvate, haos în actele de proprietate.
„Am vrut să arătăm realitatea inconfortabilă și dureroasă. Să punem o oglindă în fața sistemului, pentru că din ea să se reflecte problemele care ar trebui să ne intereseze pe noi toți. Una e să îți spui că ce nu știi, nu te poate atinge, și alta e să vezi cu ochii tăi ce se întâmplă. Realitatea nefiltrată este cel mai bun duș rece, dar și cel mai convingător motor al schimbării, sau cel puțin asta credem eu și colegul meu de echipă, Andrei Deteșan.”, Sandra Cristu (Copywriter @ Kubis)
„Am lucrat la acest proiect în plină pandemie, când proiectele erau puse rând pe rând pe stand-by și instinctul ne împingea să ne focusăm pe business și securizarea echipelor. Dar echipa WWF ne-a creionat o realitate urâtă și ne-a lăsat cu o responsabilitate în suflet, pe care am dat-o mai departe apoi către Andrei Roșu, care a acceptat instant provocarea. Mulțumim, Andrei. Și mulțumesc colegilor mei pentru determinare.”, Cristina Schițco (Group Account Director @Kubis).
Chiar dacă Maratonul NePădurilor s-a încheiat, lupta pentru păduri e departe de a fi câștigată: oricine poate contribui, semnând petiția. Cu cât suntem mai mulți în spatele petiției, cu atât mai puternică va fi vocea WWF pentru schimbarea acestor legi care protejează mai mult hoții de lemne decat pădurile în sine.
Oamenii din spatele Maratonului NePădurilor:
Echipa Kubis:
Alin Marghidanu, Creative Director
Sandra Cristu, Copywriter
Alina Răduț, Senior Art Director
Andrei Deteșan, Art Director
Cristina Schițco, Group Account Director
Camelia Matei, Account Director
Sebastian Luba, Head of Social Media
Maria Man, Social Media Manager
Ștefan Chirițescu, Head of Strategy
Dani Ivan, Front-end Team Leader
Ionuț Avadanei, Director of Photography
Echipa WWF România:
Hanny Bratu, Public Engagement Coordinator
Magda Munteanu, Specialist Comunicare păduri
Radu Melu, Manager Național departament păduri
Bianca Ștefănuț, Specialist comunicare social media
Mulțumiri speciale:
Andrei Rosu, Ultramaratonist și ultrasusținător al cauzei
Dorian Ilie, Communication Director, Rogalski Damaschin Public Relations
Alexandru Prepeliță, Director of Photography