Iulian Bulai, un creativ ajuns în Parlamentul României

Iulian Bulai, un creativ ajuns în Parlamentul României

Nu se întâmplă prea des să avem invitat un creativ care se regăsește în politică suficient de mult încât să decidă să i se dedice full-time. Povestea lui Iulian Bulai este însă mai mult decât despre partide, parlamentari sau legi date pe șest. La nici 30 de ani, Iulian are în CV studii în Norvegia, Portugalia, China, Germania și Belgia. 

În timpul șederii sale la Oslo, pentru a-și putea plăti studiile, a făcut street-performance de-a lungul și de-a latul orașului, îmbrăcat într-un costum ce-l înfățișa pe dramaturgul norvegian Henrik Ibsen. De asemenea, s-a împrumutat de la statul norvegian de bani pentru un master. Încă mai are rate la ei.

În 2012 a primit o bursă de la statul chinez care i-a permis să studieze limba chineză la Beijing Language and Culture University. 

Din 2016 este parlamentar din partea Uniunii Salvați România.

 

Background: Republica Capului Verde

Eu am fost mereu un tip cu spirit antreprenorial şi destul de creativ. Primii bani i-am făcut în fiecare vară între anii 2003 şi 2007, când călătoream prin Europa și mă opream în Norvegia, unde erau surorile mele. Acolo făceam baloane pe stradă și așa reuşeam să îmi cumpăr cărţi şi să îmi susţin călătoriile.

În 2008 am fost admis la o şcoală de arte privată în Oslo fără să am posibilitatea să plătesc taxa şcolară de aproximativ 10.000 de euro pe an. Pentru că am fost înzestrat cu darul sculpturii, mi-am confecţionat mască şi un costum impecabil înfăţişându-l pe Henrik Ibsen şi în cursul a două luni de “performance” pe stradă am reuşit să adun aceşti bani plus banii de care aveam nevoie pentru întreţinere.

Începând cu ianuarie 2009, m-am încadrat cu jumătate de normă ca administrator şi clopotar la o biserică luterană din apropierea şcolii și așa am reuşit să termin anul universitar.

În primăvara anului 2014, am lucrat pentru Colegiul Universitar din Oslo, unde am tradus textele din norvegiană-română, română-norvegiană necesare primului examen autorizat pentru interpreţi de norvegiană-română. Din octombrie 2015 până în aprilie 2016 am lucrat în Islanda şi Republica Capului Verde pentru delegaţiile Uniunii Europene din aceste două ţări.

 

Alte studii

La studii în Europa, dacă nu ai susținere financiară din partea familiei este aproape imposibil. Fie trebuie să muncești part–time, fie trebuie să apelezi la bursele oferite de statul norvegian.

Eu am primit în 2012 o astfel de bursă pentru a studia intensiv limba chineză la Beijing Language and Culture University. În septembrie 2012 începeam anul academic la China Central Academy of Fine Arts din Beijing. În China am rămas un an.

Apoi, în 2014, am început al doilea master, în diplomație culturală, tot cu ajutorul unui împrumut din partea statului norvegian. Bursa a inclus şi fondurile necesare pentru o perioadă de dezvoltare profesională şi inserare pe piaţa muncii. În urma studiilor efectuate cu împrumut de la statul norvegian am rămas dator cu aproximativ 28.000 euro, sumă pe care va trebui să o plătesc în următorii 25 – 30 de ani.

 

De la Arte la Politică

Până la urmă și politica e o artă, nu? Fenomenul politic m-a atras tot timpul și, după opt ani de experinţe academice şi profesionale, am decis că a venit momentul să mă implic în viaţă comunităţii de unde am plecat.

Am fost managerul de campanie al unei echipe de oameni tineri şi competenţi care în mai puţin de două luni a reuşit să trimită patru consilieri în cadrul Consiliului Local Tămăşeni, comuna din care provin. Am simțit că nu pot sta deoparte și consider că am făcut foarte bine, pentru că acum consilierii PACT pentru Tămășeni şi Adjudeni aduc plus valoare comunităţii locale şi demonstrează că oamenii implicaţi pot face diferenţa.

După această experiență, am decis să fac parte din USR, iar în luna octombrie a anului trecut, am fost ales de către colegii mei din USR Neamţ să deschid lista pentru Camera Deputaţilor.

 

Regrete?

Deloc. Am cântărit foarte bine avantajele și dezavantajele înainte de a face acest pas și mi le asum. Sunt hotărât să îmi pun în aplicare planul pe care mi l-am făcut, nu sunt omul jumătăților de măsură. Evident, sunt momente grele uneori, sunt departe de soția și fiul meu, care au rămas în Norvegia, dar am discutat și am convenit că este cea mai bună alegere.

 

Skill-uri în politică

Determinarea. Trebuie să știi de ce ești acolo. Este foarte greu uneori, dar mereu trebuie să revii la ideea care te-a determinat să vrei să ajungi acolo. Al doilea este de departe creativitatea. O consider esențială și cel mai bun atu pentru a face cunoscute ideiile și programul politic.

Dacă n-ar fi fost politica, pentru mine a fi fost, probabil, artele, limbile străine, cultura și relațiile internaționale.

 

O întâmplare mai ciudată

Prima întâmplare care mi-a venit în minte a fost cea petrecută pe holul Parlamentului, când niște colegi m-au bruscat pentru că i-am întrebat de ce au părăsit sala de plen în timp ce președintele României ținea un discurs.

Aș caracteriza-o ca fiind o întâmplare foarte dezamăgitoare, pentru că nu mă așteptam la un astfel de comportament din partea lor. Mi-a lăsat un gust amar atitudinea unora dintre acei colegi. Ce a urmat dupa aceasta intamplare este reversul medaliei. Membrii tineri ai PSD au venit si si-au cerut scuze in numele colegilor lor care nu stiu sa gestioneze metode contemporane de comunicare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related