De pe Facebook, direct in lumea reala, adica locul ala unde se petrec si pot fi schimbate lucruri intr-o societate. Cam asta ar trebui sa fie mersul cu demersul. Apropo, cu riscul de a comite exhibitionism cultural, va spun ca zilele trecute am recitit un fragment scris de Rilke, care parca era un status de pe Facebook-ul zilelor noastre. Pana si aici suntem tristi imitatori ai trecutului. Fiti atenti:
"Am vazut un barbat care impingea un carucior cu zarzavaturi. Striga: 'Chou-fleur!' (conopida). Silaba 'fleur' cu un 'eu' ciudat de trist. Pe langa el mergea o femeie necioplita, urata, care din cand in cand il imboldea. Si cand il imboldea, el striga. Uneori, striga si din proprie initiativa, dar atunci era de prisos si trebuia imediat sa strige din nou pentru ca erau in fata unei case cu clienti. Am spus deja ca era orb? Nu? Asadar, era orb. Era orb si striga."
E esential sa nu fim orbi sau sa strigam in contratimp. E esential sa nu ramanem la adapostul caldut al online-ului. Catalin Tenita este tipul care a pus prima caramida la Geeks For Democracy. Am scris aici despre el si ce-ar vrea sa faca. A refuzat, in urma cu doua luni, sa se lase intervievat, pentru ca, spunea el, “hai mai intai sa facem ceva, apoi sa vorbim”. Ei bine, au inceput sa faca, asadar a venit vremea sa vorbeasca un pic.
Saptamana trecuta am fost intr-un colt de Bucuresti numit Colivia. In ciuda numelui, m-am simtit, vorba maestrului Ilisoi, liber. Acolo este bat-cave-ul lui Tenita si al celor cativa (tot mai multi) insi care s-au pus pe miscat lucrurile spre inainte. In continuare ii puteti citi pe cativa dintre acesti geeksi care isi pun la bataie timpul si competentele.
O nota finala: Pe langa civism, toti repondentii mai au o chestie in comun: faptul ca atunci cand i-am rugat sa-mi raspunda la intrebari si sa-si dea cu parerea, si-au minimizat contributia. Nu simtiti ca parca-i aerul mai curat toamna asta?
Catalin Tenita
Privilegii
Nu cred in puncte de cotitura, salturi, sau alte asemenea. Lucrurile evolueaza gradual in interiorul fiecaruia. Sau poate nici macar nu evolueaza, mai degraba devine aparent ceea ce era intotdeauna in interior. Cred ca mai degraba exista un soi de trade-off: este la fel de important pentru sufletul nostru sa facem ceva pt societate cum este pentru societate. Nu o privesc ca vreun soi de act de generozitate sau bunatate, ci ca pe o chestie normala. Ca pe o componenta esentiala a personalitatii noastre.
Toate lucrurile bune trebuie sa se intoarca. Si noi, oamenii din zona asta a clasei de mijloc - geeksii din comunicare, digital, comunicare, PR, avocatura, presa, cercetare, mediu academic, etc -, suntem niste privilegiati. Faptul ca putem citi cartile pe care ni le dorim, ca putem sa ne exprimam, ca putem sa calatorim, ca putem sa ne cautam drumul profesional nu sunt niste daturi. Sunt niste chestii care au fost castigate ce cei dinaintea noastra.
E suficient sa ne translatam cu gandul 30 de ani mai inainte - in anii '80 - si sa ne dam seama de acest lucru. Multe dintre lucrurile pe care le luam de bune sunt niste privilegii, nu niste drepturi naturale inerente naturii umane. Trebuie sa cautam sa extindem aceste privilegii si pentru altii, si asta se poate face in primul rand prin implicare sociala.
Geeks
G4D este in primul rand un hub, un marketplace. Sau mai neaos - un talcioc de idei si de oameni. Fiecare are posibilitatea sa isi expuna gandurile, proiectele civice, sa spuna povesti despre lucruri cu implicare sociala. Nu este in monolit, asa ca nu cred ca principalul indicator ar fi participarea la un proiect. Cel putin in etapa aceasta.
Nu sunt atat de idealist (d-aia nu cred in salturi) incat sa cred ca lucrurile se schimba peste noapte. Dar cred in puterea exemplului. Daca se va intampla un proiect, urmatorul va avea sanse mai mari, urmatorul va fi business as usual si tot asa. E ca in biologie: 3 miliarde de ani bacterii, 300 de milioane de ani unicelulare, 50 de milioane de ani primate, 2 milioane de ani antopoizi, 150-200 mii homo sapiens, 10 mii de ani civilizatie in sensul modern, 200-300 de ani modernitate, sub 70 de ani de la primul zbor la primul pas pe Luna. La inceput e mai greu, e nevoie de timp, de hotarare si de multe incercari.
Oamenii
Pe grup sun acum peste 400 de oameni . Poti sa faci din membri un dream team pe PR, publicitate, digital, online, ONG-uri, IT whatever. Pe de alta parte nimeni nu cred ca este mai presus de altii. Nu titlurile din viata profesionala conteaza. Sau conteaza si astea ca acces la un anumit network. Dar in primul rand conteaza cat pune osul fiecare. Si asta se intampla in functie de timpul si disponibilitate fiecaruia.
Exista o mare doamna a comunicarii care, in ziua dinainte de concediu, pe la 11 noaptea, punea diacritice si facea munca de junior. Si executa flawless si fara discutii inutile. Pentru ca in chestia asta toti suntem juniori si toti suntem egali. Este despre urnit bolovaul din loc, nu despre prezentarea la conferinte a unui case study despre ideile si metodele novatoare ale modului in care piatra a fost translatata spatial.
"Fiecare Vot"
Proiectul isi propune 2 chestii: sa adune suficienti oameni care vor sa isi dedice o zi din urmatorii 4 ani pentru ca face ca votul tuturor sa conteze. Ne amuzam cu totii pe Facebook post-hoc, radem de zombii din Teleorman sau de galetile electorale, insa asta nu ne duce cu un pas mai departe de locul in care suntem. E ca si cum am vedea doi haidamaci care fura o babuta in metrou si am facem glume despre modul excrecabil in care vorbesc indivizii, despre felul aiurea in care sunt imbracati sau despre lipsa unei strategii de atac mai inteligente. D-aia trebuie sa mergem sa observam: ca sa nu fim martori culpabili.
Se fura in tara voturi la greu. Sunt studii care arata ca numarul de voturi din rural care sunt manipulate (cumparate, influentate prin amenintari, fraudate) ajunge la 20%. O parte dintre ele pot fi stopate prin prezenta observatorilor. Daca intr-o sectie medie (circa 600 de voturi exprimate) se blocheaza "redistribuirea" ilegala a 15 voturi rezultatele sunt afectate in proportie de 5%. E ceva concret.
In plus, faptul ca exista observatori ii va face pe cei care administraza alegerile (primarii) sa fie mai atenti la modul in care executa actiunile din perioada anterioara zilei alegerilor. Nu se stie daca vreun nemultumit are chef sa povesteasca ceva in duminica respectiva.
In subtext e o chestie de inceput de undeva. Oamenii care vor fi observatori se vor apropia mai mult de zona civica. Instinctul lor civic nu va fi pus la inghetat pentru 2 sau 4 ani pana la urmatoarele alegeri. Vor dori sa se implice mai mult si in alte proiecte.
Sunt 18600 de sectii de vot. Ideal ar fi ca toate sa fie populate cu cate un observator. Dar chiar si intr-o situatie mai putin ideala - sa spunem 4500 de observatori - ne vom afla intr-o ipoteza in care am crescut volumul de observatori cu peste 300% fata de precedentele alegeri.
Cosmin Pojoranu
Contributia
Am contribuit destul de putin fata de cat mi-ar fi placut s-o fac intr-o lume ideala, dar se contureaza a fi o toamna aglomerata pe traseul meu civic. M-am implicat imprastiat, in diversele zone in care puteam sa o fac:
Am inceput minimal, participand la discutiile online si la intalnirile preliminare ale primului proiect mai amplu al grupului - cel in care incercam sa convingem cat mai multi cetateni onesti, ca noi, sa se implice in mod direct in observarea alegerilor. La aceste intalniri am fost secretarul care consemna ideile principale in minute ale discutiilor.
Am fost apoi gazda cu spatiul de la Colivia pentru intalnirile de lucru, unde am si filmat cateva clipuri de chemare la arme. Am decis sa ma implic in partea de comunicare si de scris texte pentru site - parte la care ma mai pricep si pentru care e mereu nevoie de ajutor, mai ales ca asta de-abia incepe. Am conectat cativa oameni in scopuri lucrative si ma tot gandesc cum sa conturam un produs online util observatorilor in ziua votului si cum sa facem o campanie misto, cu accent pe latura de comunitate si togetherness civic.
Teluri, motivatii, resurse
Ah, teluri! Intrebarea e cu atat mai faina cu cat grupul e in curs de inchegare, asa ca e o intrebare la care inca se dau raspunsuri. E misto ca e un spatiu deschis discutiilor si experimentelor, organizat pe orizontala. N-are lideri, doar oameni responsabili pe zone de lucru (ex: site-uri, comunicare, training, lucruri punctuale). Misto sa intrebi oameni intr-un grup nou care e scopul grupului :) Avem tot soiul de geeks & geekettes dornici sa faca ceva util cu skill-urile lor de programare, cercetare, comunicare si asa mai departe. Daca te simti singur in geekosenia ta, hai in grup, caci tara are nevoie de tine :)
Pe termen lung, scopul e regasirea si normalitatea care vin la pachet cu implicarea asta minima in procesul de vot ca observator. Pe termen scurt, ne concentram pe alegerile parlamentare. Vorba imnului, „sa dam dovezi la lume", dovezi ca suntem vii si nu ne plac smenurile. Nu mai e de ajuns sa mergi la vot si sa crezi ca ti-ai facut treaba. Cei care vor deveni, ca mine, observatori pentru prima oara, vor fi primii practicanti ai acestui sport civic care poate deveni pe alocuri putin extrem.
Testimonialele celor care au fost in trecut m-au facut curios sa vad cu ce se mananca votul. Vorba unui amic: e ca si cum te duci la restaurantul tau preferat, doar ca treci in partea cealalta, la bucatarie. Dincolo de motivatia clasica de „fa tu bine, ca altfel triumfa raul", ma motiveaza faptul ca voi face un lucru nou despre care sigur o sa am ce povesti si care ii va testa nitel limitele, mai ales pe cele ale rabdarii :)
Alin Popescu
Contributie
Pentru ca am deja o experienta de multi ani in administrarea comunitatilor online mari (avocatnet.ro are peste 500.000 de membri inregistrati), am discutat despre definirea unor reguli, ce ulterior s-au transformat intr-un set de principii si valori care sa defineasca noua comunitate.
In urma acestui proces, prin implicarea mai multor membri ai comunitatii, a rezultat un Manifest al Grupului. Ma bucura faptul ca, in viitor, vom putea contura mai usor diverse decizii pornind de la faptul ca am definit acum niste reguli generale. Manifestul se poate gasi aici. E un pdf.
Munca adevarata au depus-o, insa, toti ceilalti colegi din grup care s-au angrenat deja in construirea si lansarea pe piata a primelor proiecte ale grupului (cred ca in zilele urmatoare primul va fi deja public). Ei merita aprecierea cititorilor pentru ca au pus primele caramizi la fundatia unor proiecte de anvergura pentru Romania. O sa vedeti.
Unicitate
In tara asta exista multi oameni care vor sa faca ceva. Multi oameni care pornesc proiecte sociale, insa se pierd, multi dintre ei, in marea de nepasare ori lupta birocratica permanenta. Romania are deci nevoie de entitati care sa incurajeze proiectele de viitor, sa nu le lase sa dispara in ceata unor vremuri tulburi. Geeks for Democracy se axeaza, in activitatea lui, pe un principiu simplu: identificam si sustinem, in limita puterilor si competentelor noastre, proiecte importante pentru Romania.
Ne-am definit ca arie de cautare / sustinere, pentru inceput, proiecte care ofera spijin tehnologic organizatiilor neguvernamentale si altor actori din zona civica, cele care coaguleaza si potenteaza activitatea de comunicare a proiectelor civice, cele care sunt legate de educatie. Ce este unic la acest grup, si acum vorbesc din perspectiva unui om care s-a implicat, de-a lungul timpului, in mai multe activitati sociale, este faptul ca si-a definit de la inceput constructia ca fiind apolitica. Membrii pot face politica, nu le interzice nimeni asta, dar grupul nu va prelua optiunile unuia sau altuia dintre membri.
Acest grup e constituit din oameni care au competente variate, care traiesc in toate colturile lumii si inca studiaza ori au terminat, in multe cazuri, institutii de invatamant extrem de prestigioase. Oameni de comunicare, programatori, designeri, project manageri, antreprenori, statisticieni si multe tipuri de specialisti fac parte din GfD, intr-una dintre cele mai bine conturate comunitati de dezvoltare a Romaniei pe care le-am vazut pana acum.
Ma bucur ca pot ajuta activitatea GfD pentru ca, dupa multa vreme, e unul dintre acele lucruri bune care cred ca va contribui decisiv la evolutia societatii noastre.
Monica Badiu
Civismul
Sub numele Geeks for Democracy ne-am strans oameni care isi doresc sa schimbe modul in care ne raportam cu totii la viata civica in Romania. Suntem oameni care nu mai vor sa astepte sa faca altii pentru ei. Cu totii ne castigam banii lucrand in domeniul privat, stand la birou, cu activitati legate de digital, tehnologie, comunicare si credem ca tehnologia poate fi folosita pentru a face lucrurile mai bune pentru noi si pentru comunitatea in care ne dezvoltam. Suntem uniti de dorinta de a schimba modul in care ne raportam cu totii la viata civica in Romania.
"Fiecare vot"
Cum spunea si Catalin, primul nostru proiect este dedicat alegerilor parlamentare din acest an, pentru care am creat cu entuziasm si mult brainstorming un proiect ambitios: cea mai mare observare de alegeri din istoria Romaniei. Oameni extraordinari au facut posibil proiectul FiecareVot.ro, de la activisti cu istorie in domeniu, la oameni care pentru prima data au simtit ca trebuie sa "dea" din ceea ce stiu sa faca mai bine.
Grupul a armonizat inca de la inceput! Este fascinant sa vezi ce pot sa creeze o mana de oameni bine-intentionati. Gupul a ajuns acum la peste 400 de membrii si ne bucuram sa vedem ca sunt atat de multi oameni dornici sa lucreze pentru a imbunatati lucrurile.
Contributia personala
Am incercat sa ma implic cat de mult mi-a permis timpul in primul proiect al grupului, FiecareVot.ro. Am reusit sa ajung la o singura intalnire face-to-face, dar am pastrat legatura pe grupul de Facebook si am reusit sa intervin cand a fost nevoie de mine pe taskurile legate de strategia de comunicare social media, feedback pentru website, brainstorming cand a fost cazul. Impreuna cu Catinca Oprea si Cosmin Pojoranu ma ocup de comunicarea proiectului pe Facebook, Twitter, Instagram si YouTube. Stati aproape :)
Catinca Oprea
Contributie personala
Inca de la inceput am crezut ca pot sa fac treaba buna pe partea de imagine si relatii publice. M-am implicat in sedintele initiale, cele de brainstorming, unde am „copt" linia generala pe care mergem, abordarea, mesajul si alte elemente de comunicare. Am insistat pe autenticitatea si abordarea directa, clara, umana a obiectivului nostru, pe o constientizare la nivel de masa puternic pozitiva, care sa inspire, sa cheme omul catre propriile lui puteri.
In momentul in care vorbim, mi-am asumat, impreuna cu alti cativa geeks, felia de social media. Este un domeniul in care am lucrat in ultimii ani si care imi permite sa ma desfasor creativ in cadrul proiectului.
It's alive!
G4D este, in prezent, un organism. E viu. O mana de oameni s-au hotarat sa faca un lucru bun, bun in sine, nu pentru foloase personale, ci ale caror efecte se vor propaga pe toate axele. La scurt timp, mana aia de oameni a atras alti oameni carora le-a placut ideea si, mai mult de-atat, au vrut sa faca parte din ea.
Acum vorbim de cateva sute de oameni, cu resurse coagulate in jurul acestui proiect. Asa cum spuneam, G4D e viu, isi genereaza resurse si isi urmareste scopul cu care s-a format. Observi, probabil, ca nu vorbesc despre oameni, la nivel individual. Cateodata e bine sa fii „doar un numar". Asta inseamna ca faci parte din ceva mai mare decat „doar tu".
Eugen Erhan
Rolul meu a fost unul destul de mic, acela de a ajuta la conturarea un brand pentru proiect. (G4d si FiecareVot). Adevarata munca este cea care urmeaza, platforma, implementarea, promovarea, lucrul efectiv cu oamenii.
E vorba de un grup de oameni dispusi sa punem diverse resurse la dispozitia unor proiecte care pot avea un impact favorabil asupra societatii. Nu neaparat imediat, ci chiar si intr-un orizont mai indepartat, pe termen lung. Cel mai adesea, aceste resurse sunt diverse skill-uri profesionale si ore de lucru.
Victor Apostol
Contributia mea pana acum a fost la proiectul cu observatori, unde am facut partea de backend, infrastructura si am ajutat un pic pe frontend. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru despre Geeks for Demogracy este ca ne-am strans un grup de oameni care vrem sa schimbam ceva