[PopTalk] Despre tineri: “Aspiratii inalte? Ca si inexistente”

[PopTalk] Despre tineri: “Aspiratii inalte? Ca si inexistente”

Noroc ca am plecat in misiune de pe pozitia neutra a Elvetiei si am tinut aproape steagul alb al pacii. Altfel nici eu, nici colegul Adi, n-am fi supravietuit incursiunii in lumea seniorilor, foarte nemultumiti de tinerii si educatia din tara noastra. Dupa ce am aflat deja parerile bobocilor de facultate despre educatie, a venit momentul sa vedem si cealalta perspectiva asupra chestiunii. Astfel, ne-am propus sa aflam care cred seniorii ca mai este scopul scolii pentru elevi si studenti, care sunt diferentele la nivel de educatie intre regiunile din tara, ce activitati extrascolare mai au tinerii si ce planuri de viitor si sanse de angajare au ei pe piata romaneasca. Toate astea ca sa mai furam putin din start, pana se lanseaza studiul Litteris et Virtuti.

Scopul scolii

Ori am intalnit cei mai sceptici seniori din Romania, ori au vorbit intre ei inainte. Glumesc. Dar nu glumesc cand spun ca aproape toti au raspuns ca sunt dezamagiti de nivelul de educatie al tinerilor romani, ca nu mai vad scoala ca pe un loc unde sa invete lucruri care ii vor ajuta in viata, iar unul dintre ei a specificat: "Cred ca cei mai multi se duc dintr-o simpla obligatie". Ba mai mult, seniorii descriu scoala ca un loc pentru parada modei, unde tinerii isi etaleaza hainele si vin sa se revada cu gasca.

Activitati extrascolare

La intrebarea "Ce fac tinerii in timpul liber?" au raspuns aproape in cor ca merg la cafenele, in discoteci, ca se ocupa cu orice, numai cu ceva serios nu. Cum ar fi sa ia parte la activitatile cluburilor de sah sau sa faca un sport de performanta. Dezamagirea merge intr-atat de departe, incat unul dintre respondenti a spus: "Ma bucur ca nu mai am copii la scoala". Am intalnit un singur domn optimist, care povestea despre aceleasi activitati ale tinerilor, dar de data asta cu zambetul pe buze.

Aspiratii si planuri

M-a frapat raspunsul unuia dintre respondenti care spunea, cu o sinceritate dezarmanta, ca nu mai crede ca tinerii au aspiratii. Altul a adus in discutie rata de promovabilitate a elevilor care au sustinut probele de bacalaureat. Cu rezultate atat de proaste, spunea intervievatul, ce aspiratii sa aiba? Bine punctat. Iar in ceea ce priveste planurile de viitor, majoritatea au fost de acord ca toti isi doresc bani fara sa depuna prea mult efort. "Facand 'poc' din degete sa se gaseasca pe un munte de bani, iar ei sa nu faca nimic altceva decat sa-si petreaca timpul in cartierul Dorobanti sau la mare, la Mamaia".

Ramane sa ne lamureasca studiul Litteris et Virtuti in materie de tineri si educatie. Intre timp, va intreb: cat din viziunea sumbra a seniorilor reflecta adevarul despre elevii si studentii Romaniei?

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar



Branded