La intrebarea asta majoritatea agentiilor si-ar scoate plannerii, copywriterii si art directorii din dotare si-ar pune la cale un plan de bataie pentru o campanie. Ogilvy Brazilia a ales sa raspunda la provocarea lansata de JAC Motors cu un experiment care s-a intins pe 3239 de kilometri si cinci tari: Chile, Argentina, Uruguay, Paraguay si Brazilia. Pentru a pregati propunerea de lansare a masinilor JAC Motors in Brazilia, echipa Ogilvy a decis sa mearga pana in cea mai apropiata tara unde masina era deja pe piata (care intamplator era la peste 3000 de kilometri distanta) si sa o testeze pe parcusul intregului drum inapoi. Saga celor sase de la Ogilvy a inceput cu achizitionarea a patru masini JAC Motors, care au trecut prin vant, grindina si inundatii pentru a duce sarcina la bun sfarsit. Iar la final au prezentat un documentar in trei parti (1, 2, 3) care i-a ajutat sa castige un cont de 42 de milioane de dolari.
"Nu e o calatorie, e un brainstorming" a spus unul dintre cei sase intr-una din zilele petrecute in masinile JAC Motors. Dar adevarul e ca, din pozitia de privitor, e usor sa-ti doresti sa participi la genul asta de aventura. Cu muzica inspirationala pe fundal, simbioza perfecta dintre om si bolid (sau bolizi) mai ca m-a facut sa-mi iau haina din cui, sa sterpelesc primele chei de masina pe care le-as fi gasit si sa pornesc in propria mea calatorie initiatica. Echipa a aratat implicare, pasiune, tarie si, mai ales, cat s-a distrat in incercarea de a testa capacitatile masinilor JAC Motors. Practic au transformat visul fiecarui client care organizeaza un pitch in realitate: iubire pentru copilul adoptat. Si pe mainile cui altcuiva sa-si lase compania copilul, decat in cele agentiei care si-a demonstrat dragostea neconditionata? Chapeau bas. A fost o lovitura stralucita: direct la sentiment.
Dar thinking out of the box este o activitate care are pretul ei. In cazul asta, aproximativ 80.000 de dolari, cam cat au costat cele patru masini cumparate de catre agentie. Fara sa luam in calcul alte cheltuieli alocate calatoriei. Suma investita este echivalentul a aproximativ 0,20% din suma castigata, ceea ce aduce agentiei un profit deloc mic. Pe de alta parte, pentru suma promisa agentia trebuie sa respecte obiectivele propuse, sa le inece intr-o mare de creativitate si sa-si depaseasca mereu standardul in ceea ce priveste inovatia. Deci, asa cum bine subliniaza si ei in studiu de caz, au ridicat considerabil stacheta in materie de creativitate. Ceea ce indica doua posibile probleme: vor putea sa depaseasca intotdeauna asteptarile si sa-si multumeasca clientul care se va astepta la mai mult mereu? Si este asta o practica buna pentru castigarea unui pitch sau e periculoasa pentru resursele creative ale unei agentii pe termen lung?